Hasselback potatoes

Ik ben niet zo’n fan van aardappels. Gekookt dan, want gebakken of geroosterd in de oven vind ik ze heerlijk. Onlangs probeerde ik ze weer eens op een andere manier en maakte ik hasselback potatoes. Deze geroosterde aardappels zijn typisch Zweeds en worden gekenmerkt door het feit dat ze in kleine plakjes zijn gesneden, maar aan de onderkant nog steeds aan elkaar vastzitten. Ze zijn supermakkelijk om te maken en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit.hasselback1

Wat heb je nodig? (4 stuks)

  • 4 grote aardappels
  • 2 knoflookteentjes
  • peper/zout
  • Parmezaanse kaas
  • Boter
  • Olijfolie

Het fijne van deze manier van aardappels roosteren is dat ze niet eerst voorgekookt hoeven te worden. Doordat je de aardappel in flinterdunne plakjes snijdt, zijn ze in no-time gaar.

1. Snijd de aardappels met een scherp mes in kleine plakjes, maar zorg ervoor dat je niet helemaal door snijdt. Je wilt de onderkant van de aardappels namelijk aan elkaar laten zitten. Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.

2. Spoel de ingesneden aardappelen af onder de koude kraan zodat de schijfjes niet meer zo aan elkaar plakken. De plakjes staan door de stugheid van de aardappel nu nog vrij dicht tegen elkaar aan, in de oven komt dit allemaal goed en zal de aardappel verder ‘uit elkaar waaieren’.

3. Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes en verdeel de plakjes tussen de schijfjes van de aardappels.

4. Kruid de aardappels met peper en zout.

5. Leg de Hasselback potatoes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de aardappels met olijfolie. Leg vervolgens op iedere aardappel nog een blokje boter. Hiervoor kun je eventueel ook vloeibare boter gebruiken.

6. Schuif de aardappels zo’n 45 minuten in het midden van de oven en bak ze goudbruin en knapperig. Haal ze tien minuten voor de eindtijd uit de oven en besprenkel ze met Parmezaanse kaas. Schuif ze vervolgens nog even tien minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

7. Strooi er vlak voor het serveren nog wat peterselie overheen en eventueel wat grof zeezout en klaar zijn je Hasselback potatoes!

hasselback2

hasselback4

hasselback3

Join the Conversation

  1. Kevser says:

    Hee wat grappig! Ik zag deze afgelopen weekend bij rudolph langskomen en dacht toen ook meteen: deze ga ik ik komende week maken. Het ziet er zo leuk uit en lijkt me echt heerlijk!

  2. Michelle says:

    Ziet er heel leuk, lekker en gemakkelijk uit! Deze komt bij mijn favorieten, want dit wil ik eens gaan doen.

  3. Natasha says:

    Wauw. Zo lust ik ik ook wel een aardappeltje!

  4. Marije says:

    Grappig, ik zag dit zondag op tv en dacht: dat MOET ik ook eens maken! Bedankt voor het recept, ik ga het zeker weten een keertje proberen!

  5. Brenda says:

    Lijkt me echt heerlijk!

  6. Marijke says:

    Mmm ziet er lekker uit

  7. Marijke says:

    Mm heerlijk

  8. Elise says:

    Ik hou ook totaal niet van gebakken aardappelen. Nu hou ik ook niet echt van kaas, ongebakken, dus ik zou dit recept eerder met kruidenboter of iets in die richting maken. Leuk idee!

  9. Maaike says:

    Dit is het eerste recept wat ik in mijn Moleskine Recipe Journal schreef zojuist! :)

  10. Wat een leuke blog dit! Ziet er erg mooi uit en alle recepten lijken me heerlijk :) Cool!

    1. Sabine says:

      Dankjewel! :)

  11. Jolien says:

    Dat ziet er lekker uit!
    Zou dit ook met zoete aardappelen kunnen? Ik hou niet zo van gewone aardappelen, haha!

    1. Sabine Author says:

      Je kunt het wel proberen, maar houd ze dan wel goed in de gaten. Zoete aardappelen worden sneller zacht dan gewone aardappelen.

  12. Is het zweeds of zwitsers? Ik lees beide. Zwitsers ligt meer voorI de h and als ik alles zo door less

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close