Afgelopen december kreeg ik van Florida Grapefruit (het merk met de lekkerste, zoete grapefruits) een pakket thuisgestuurd met daarin tal van ingrediënten voor verschillende recepten. Ook zaten er receptenkaartjes bij en op één kaartje stond dit recept voor Granola met gedroogd fruit. Nu moet ik bekennen dat ik nog niet eerder zelf granola had gemaakt, maar aangezien ik nu alle ingrediënten toch bij elkaar had, besloot ik de proef op de som te nemen. Ik kan mezelf wel voor mijn hoofd slaan want waarom heb ik nog niet eerder zelf granola gemaakt? Het is zoveel lekkerder en gezonder dan uit een pakje. Dit recept is een blijvertje en daarom deel ik hem nu ook met jullie.
Wat heb je nodig? (1 grote pot vol)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 125 milliliter ahornsiroop
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 gram havermout
- 50 gram zonnebloempitten
- 4 eetlepels sesamzaadjes
- 50 gram pompoenpitten
- 100 gram geschaafde amandelen
- 25 gram gedroogde cranberries*
- 25 gram gedroogde kersen*
- 25 gram gedroogde vijgen*
- 25 gram gedroogde abrikozen*
- 50 gram geraspte kokos
*Kies voor gedroogd fruit waar geen suiker aan toe is gevoegd.
1. Verwarm de oven voor op 160° en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
2. Doe de zonneblomeolie, honing, ahornsiroop en het vanille-extract bij elkaar in een kom en roer dit even goed door elkaar.
3. Voeg vervolgens de havermout en alle pitten en zaden toe. Schep het geheel goed om zodat het een beetje plakkerig wordt.
4. Spreid het granola-mengsel uit over de bakplaat en bak de granola in het midden van de oven zo’n 15 minuten.
5. Hak ondertussen het gedroogde fruit in kleinere stukken.
6. Haal na een kwartier de granola uit de oven en schep de kokos en het gedroogde fruit er doorheen. Verdeel het wederom over de bakplaat en bak de granola met gedroogd fruit nogmaals 15 minuten.
7. Laat de granola volledig afkoelen voordat je het serveert.
De granola blijft in een afgesloten pot zeker een maand houdbaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zelf granola maken is echt supermakkelijk en zoooo lekker! Geniet ervan! Met Sinterklaas heb ik er speculaaskruiden doorheen gedaan, ook echt lekker. Speculaas in je yoghurt!
Wauw, dat is ook een goed idee zeg!
Dat ziet er goed uit! En de tip van Marjan over de speculaaskruiden ga ik ook eens proberen.
Superlekker, ik maak het altijd zelf :)
Super, ik maak het altijd zelf en het fijne is dat je eindeloos kunt variëren met noten, vruchten en specerijen
Wat een goed idee zeg! Je kunt er ook eindeloos mee varieren! Heerlijk. Nooit geweten dat het zo makkelijk was. Je kunt er ook een leuk kadootje van maken voor vrienden en/ of familie die dit ook eten. Recept erbij doen….superleuk om te geven, in een leuke pot en tadaaaaaaa! Klaar is je kado. Ikzou het geweldig vinden als ik het voor mijn verjaardag kreeg!
Bedankt voor de tip…..ik vind het helemaal super!
Groetjes, Marja. :-D
Ah wat leuk om dat zelf te maken! Ziet er lekker uit zeg (: