Als de blaadjes van de bomen vallen en de dagen kouder worden, ik direct zin in warme smaken en kleuren. Romige sauzen, comfort food, gerechten met herfstige kleuren… Je (her)kent het vast. Deze gnocchi met pompoen saus en worst is precies dat: een gerecht dat troostend is, goed vult en toch verrassend fris smaakt dankzij de pompoen. En stiekem is het ook een slimme manier om een portie groente te verstoppen, iets dat natuurlijk i-de-aal is als je kinderen aan tafel hebt zitten.
Gnocchi leent zich perfect voor dit soort gerechten. Zeker als je het krokant bakt in een koekenpan past het ingrediënt perfect bij de romige pompoensaus. Een bordje vol herfstcomfort: kleurrijke, zoete pompoen, hartige worst en krokante gnocchi. Veel beter wordt het niet vandaag.

Mijn favoriete gnocchi recept voor deze herfst
Als ik aan de herfst denk, denk ik aan oranje tinten, specerijen, romige sauzen en gerechten je doen denken aan het bos en uiten zijn. Deze gnocchi met pompoensaus en worst is mijn seizoenskandidaat voor juist die facetten. Het fijne is: je hebt er geen uren werk aan, maar je hebt wel een gerecht waar iedereen van blijft opscheppen.
Wat ik persoonlijk fijn vind aan dit recept, is dat de pompoen de saus op natuurlijke wijze bindt. Je hebt minder room of extra bindmiddel nodig, want de pompoenpuree zorgt al voor die milde en romige structuur. Bovendien geeft het je bord een prachtige kleur: warm oranje in combinatie met de goudbruine tint van de gnocchi en de worst. Yum!
Een ander voordeel: dit gerecht is heel makkelijk naar smaak aan te passen. Wil je wat meer groente, voeg dan spinazie of champignons toe. Wil je het wat pittiger, gebruik dan een gekruide worst of een snufje chilivlokken. Wil je het wat meer aankleden? Werk het gerecht af met wat krokant gebakken salie of wat geroosterde pompoenpitten als topping.
Ben je dol op recepten met pompoen? Check dan ook mijn 10x recepten met pompoen: heerlijke inspiratie voor de herfst.


Gnocchi in pompoensaus
We beginnenmet het bereiden van de pompoensaus. Breng de kippenbouillon met de pompoenblokjes en salie aan de kook en laat de pompoen gaar koken. De zachte pompoenpuree vormt de basis van de saus. Intussen kun je in een andere pan de knoflook en ui zachtjes fruiten tot ze zacht zijn. We willen geen rauwe knoflook tegenkomen in dit gerecht.
Wanneer de pompoenblokjes helemaal zacht zijn, mogen ze samen met de ui, knoflook, roomkaas, Parmezaanse kaas en kruiden in de foodprocessor. Pureer tot een gladde saus. Let erop dat je niet te heet pureert, zodat je saus mooi glad blijft. Laat de pompoenblokjes eventueel iets afkoelen voordat je deze pureert. De saus warm je zometeen wel weer op.
Zodra de saus klaar is bak je in andere pan de gnocchi krokant. Gnocchi die alleen gekookt is, wordt vaak wat zacht. Door hem kort te bakken krijgt hij een licht krokante korst terwijl hij van binnen zacht blijft. In diezelfde pan bak je ook de stukjes worst mee, dat zorgt weer voor extra smaak aan de gnocchi.
Schenk de zachte pompoensaus bij de gnocchi en worst in de pan en schep alles goed om. Zo krijgt iedere hap een perfecte combinatie van zachte gnocchi, romige saus en hartige worst. Proef goed en breng op smaak met peper en zout.

Romige pompoensaus maken
Zoals ik al zei heb je om romige pompoensaus te maken niet heel veel nodig. Als de pompoen goed gaar is gekookt, zorgt de groente zelf al gauw voor een romige saus. Voor wat extra smaak gebruik ik echter nog wel een flinke lepel roomkaas en wat geraspte Parmezaanse kaas.
Gebruik bij voorkeur volle roomkaas; light varianten zijn vaak wat waterig en dit komt niet ten goede aan de smaak van de saus. Proef vooral ook de pompoensaus zodra deze klaar is. Omdat pompoen natuurlijk al zoet is, kan het best zijn dat je wat extra peper en zout moet toevoegen. Hoewel dit denk ik wel goed zien, aangezien je de pompoenblokjes kookt in kippenbouillon. Dit maakt ze van zichzelf al iets hartiger van smaak.
Door salie mee te koken met de pompoenblokjes geef je direct al een herfstige smaak aan het gerecht mee. Ideaal!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Gnocchi met pompoensaus en worst
Benodigdheden
- blender of foodprocessor
Ingrediënten
Pompoensaus
- 300 ml kippenbouillon
- 4 blaadjes salie
- 400 g pompoenblokjes
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 50 g naturel roomkaas
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 1 tl gedroogde basilicum
- peper en zout
En verder
- 400 g gnocchi
- 400 g braadworst – in stukjes
Instructies
- Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg hier de salie en pompoenblokjes aan toe. Kook de pompoenblokjes gaar.
- Fruit ondertussen de knoflook en de ui in een koekenpan aan, tot de ui helemaal zacht is.
- Doe de gekookte pompoenblokjes, knoflook, ui, roomkaas, Parmezaanse kaas, basilicum, peper en zout in de foodprocessor en maal het geheel tot een gladde saus.
- Bak ondertussen in een andere koekenpan de gnocchi krokant en voeg hier de stukjes worst aan toe. Bak mee tot de worst gaar is.
- Schenk de pompoensaus in de pan en schep alles nog even goed om. Breng op smaak met peper en zout.
