We gaan lekker met de ijsrecepten op Ohmyfoodness, ik hoop dat jullie er nog geen genoeg van hebben? Het meest bijzondere recept van allemaal staat vandaag voor jullie klaar; ik maakte namelijk gezouten honingijs met honeycomb en witte chocolade. Het gezouten honingijs met honeycomb at ik jaren geleden in New York bij Ample Hills en ik was echt blown away door de smaak. Nu kreeg ik laatst lekkere (en hele dure) honing van Egmont Honey toegestuurd en daar wilde ik wel echt iets lekkers mee maken. Zo gezegd zo gedaan, dit gezouten honingijs is namelijk bril-jant. We hebben het ijs met niemand gedeeld, maar lekker alles zelf opgegeten – haha!
Honeycomb
Voor dit ijs heb je uiteraard honeycomb nodig. Honeycomb heeft in principe niets met honing te maken, maar de textuur en de looks lijken op dat van honingraad. Ik heb er al eens een recept voor geschreven, waarin ik bewust wél honing gebruik, en dit recept heb ik ook gebruikt voor het maken van het ijs.
Je maakt met mijn honeycomb recept veel meer honeycomb dan je nodig hebt voor het ijs, maar het laat zich ongelooflijk goed bewaren. Breek het in stukken en bewaar het luchtdicht buiten de koelkast, dan kun je er maanden mee vooruit. Honeycomb is ook heel lekker om door opgeklopte boter te roeren bijvoorbeeld, maar is ook briljant als topping op de yoghurt, toetje en (eventueel gedipt in chocolade) als snack bij de koffie.
Wanneer je de honeycomb toevoegt aan het ijs zul je merken dat de knapperige textuur verdwijnt. Dat geeft niets, het zorgt namelijk voor een méga lekkere karamel-achtige swirl in het ijs. Omdat ik dat knappertje wel een beetje wilde terug laten komen, heb ik bakvaste witte chocolate chips aan het ijs toegevoegd. De honeycomb die je over hebt kun je vervolgens altijd nog over het ijs verkruimelen zodra je het serveert.
Gezouten honingijs met honeycomb en witte chocolade
Benodigdheden
- steelpannetje
- beslagkom
- garde
- ijsmachine
Ingrediënten
- 150 g honing - goede kwaliteit
- 250 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 5 eidooiers
- 1 tl zout
- 250 ml slagroom
- 50 g honeycomb - verkruimeld
- 100 g bakvaste witte chocolatechips
Instructies
- Doe de honing samen met de melk en het vanillemerg in een steelpannetje. Verwarm het geheel tot de honing volledig is gesmolten.
- Klop ondertussen de eidooiers met het snufje zout in een beslagkom luchtig.
- Schenk al kloppend een deel van het warme melkmengsel bij de eidooiers in de kom en schenk vervolgens het geheel weer terug in de steelpan.
- Breng alles al roerend aan de kook en kook ong. 10 minuten door tot een dikkere custard ontstaat.
- Schep de custard in een schone kom en zet deze in de koelkast tot de custard een temperatuur van maximaal 10℃ heeft bereikt.
- Haal de custard uit de koelkast en klop hier de (ongeklopte) slagroom door tot een glad beslag ontstaat.
- Roer de honeycomb en witte chocolatechips door het ijsbeslag.
- Schenk het ijsbeslag in een draaiende ijsmachine en laat de machine 20-30 minuten draaien tot het beslag is bevroren.
- Schep het gezouten honingijs in een diepvriesbak en zet het ijs minimaal 2 uur in de vriezer om stevig te worden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.