Als je dol bent op banketstaaf én gevulde speculaas, dan heb je met deze gevulde speculaasstaaf echt het beste van twee werelden te pakken. Een kruidige speculaasbuitenkant, gevuld met smeuïge amandelspijs. Perfect bij een kop koffie of thee en echt i-de-aal voor de herfst. Het is zo’n klassiek najaarsrecept waar je huis meteen heerlijk van gaat ruiken. Zodra de dagen korter worden en de eerste kruidnoten weer in de winkel liggen, krijg ik direct zin speculaas om te bakken. Maar goed, deze speculaasstaaf hoef je natuurlijk niet te bewaren voor Sinterklaas.
Wat ik zo leuk vind aan deze speculaasstaaf, is dat hij er feestelijk uitziet zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan. Het deeg is eenvoudig te maken en de vulling bestaat uit amandelspijs die je in een paar tellen aanmaakt met een eitje. Daarna is het vooral een kwestie van netjes vouwen, insmeren en even geduld hebben terwijl de oven zijn werk doet.

Gevulde speculaasstaaf maken
Een gevulde speculaasstaaf maken is echt niet moeilijk. Het begint allemaal met een goed speculaasdeeg. De basis bestaat uit boter, donkerbruine basterdsuiker, melk, speculaaskruiden en zelfrijzend bakmeel.
Het belangrijkste is om het deeg even te laten rusten in de koelkast. Zo trekken de speculaaskruiden goed in en wordt het deeg steviger, waardoor het makkelijker te verwerken is. Dertig minuten is genoeg, maar als je het een paar uur eerder wilt maken en in de koelkast laat liggen tot gebruik, is dat zelfs nog beter. Dat maakt dit recept dus ook ideaal om voor te bereiden.
De vulling bestaat uit amandelspijs, aangemaakt met een ei zodat het smeuïger wordt. Je kunt amandelspijs natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar als je echt uit wilt pakken, kun je het ook zelf maken van amandelmeel, suiker en citroenrasp.
Dan is het tijd om de staaf te vormen. Rol het deeg uit tot een rechthoek, verdeel de spijs over het midden en vouw het deeg eroverheen. Duw de randen goed dicht zodat de vulling tijdens het bakken niet ontsnapt. Een kwastje losgeklopt ei erover, een handje amandelschaafsel en klaar voor de oven.
Na ongeveer 25 minuten heb je een prachtige goudbruine speculaasstaaf die niet alleen fantastisch ruikt, maar er ook nog eens knap uitziet. Laat hem wel even afkoelen voordat je hem aansnijdt, anders loopt de spijs er nog te veel uit.


Gevulde speculaasstaaf opwarmen
Hoewel deze gevulde speculaasstaaf ook koud heerlijk is, vind ik ‘m lauwwarm op z’n best. Die kruidige geur van speculaas en de smeuïge, bijna romige binnenkant van de amandelspijs, yum.
Je kunt de staaf kort opwarmen in de oven (ongeveer 5 minuten op 150 graden) of zelfs heel even in de magnetron zetten. In dat laatste geval: 10 tot 15 seconden is genoeg. De bedoeling is niet dat hij heet wordt, maar gewoon weer een beetje zacht.
Serveer er eventueel een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs bij als je de speculaasstaaf als dessert wilt serveren.
Heb je nog wat over (wat knap is, overigens)? Wikkel de staaf dan in aluminiumfolie en bewaar hem op kamertemperatuur. Zo blijft hij zeker een paar dagen lekker. Je kunt hem ook invriezen; even laten ontdooien op het aanrecht en hij smaakt weer alsof je hem net gebakken hebt.


Recepten met gevulde speculaas
Wie eenmaal aan de slag gaat met speculaas en amandelspijs, wil al snel meer. Gelukkig staan er op OMF nog tal van andere recepten die perfect passen bij deze tijd van het jaar. Een paar heerlijke suggesties:
- Gevulde speculaaskoeken – kruidige koeken met een laagje amandelspijs ertussen. Ideaal voor bij de koffie of als traktatie.
- Gevulde speculaascheesecake – een romige cheesecake met kruidige bodem, een van mijn lievelings cheesecake recepten.
- Speculaasbrokken – klassiek en knapperig, een echte Hollandse favoriet.
Zo kun je volop variëren met dezelfde smaken en ingrediënten. En dat is eigenlijk het leukste aan deze periode van het jaar: alles draait om geur, warmte en gezelligheid. Het komt geregeld voor dat je je even in een bakkerszaakje waant als je mijn huis binnenloopt in oktober of november en stiekem vind ik dat héérlijk.
En met mij ook de rest van het gezin trouwens, want deze gevulde speculaasstaaf was zo op.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Gevulde speculaasstaaf
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- plasticfolie
- deegroller
Ingrediënten
Speculaas
- 85 g ongezouten roomboter – koud, in blokjes
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 el melk
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- snuf zout
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei – losgeklopt
- 2 el amandelschaafsel
Spijs
- 300 g amandelspijs
- 1 ei
Instructies
- Doe de boter in de kom van de keukenmachine en voeg hier de suiker aan toe. Mix beide ingrediënten tot een romige pasta.
- Voeg de melk, koek- en speculaaskruiden, zout en zelfrijzend bakmeel toe en kneed het geheel tot een zacht koekdeeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Doe het amandelspijs in een kom en voeg hier het ei aan toe. Prak het geheel tot de spijs minder stug is.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik.
- Verdeel het amandelspijs over het midden van het uitgerolde deeg. Vouw het deeg over de spijs en duw de randen goed dicht.
- Leg de speculaasstaaf met de vouwrand naar beneden op de bakplaat.
- Smeer de bovenkant van de speculaasstaaf met losgeklopt ei en verdeel het amandelschaafsel er overheen.
- Bak de speculaasstaaf in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.
