Gevulde speculaasstaaf
Als je dol bent op banketstaaf en op gevulde speculaas, dan ga je deze gevulde speculaasstaaf helemaal het einde vinden. Het beste van twee werelden.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Koelkasttijd30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 10 minuten min
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelspijs, banketstaaf, gevulde speculaas, Sinterklaas, speculaas, speculaasstaaf
Servings: 12 stukken
elektrische (hand)mixer
plasticfolie
deegroller
Speculaas
- 85 g ongezouten roomboter - koud, in blokjes
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 el melk
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- snuf zout
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei - losgeklopt
- 2 el amandelschaafsel
Doe de boter in de kom van de keukenmachine en voeg hier de suiker aan toe. Mix beide ingrediënten tot een romige pasta.
Voeg de melk, koek- en speculaaskruiden, zout en zelfrijzend bakmeel toe en kneed het geheel tot een zacht koekdeeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Doe het amandelspijs in een kom en voeg hier het ei aan toe. Prak het geheel tot de spijs minder stug is.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik.
Verdeel het amandelspijs over het midden van het uitgerolde deeg. Vouw het deeg over de spijs en duw de randen goed dicht.
Leg de speculaasstaaf met de vouwrand naar beneden op de bakplaat.
Smeer de bovenkant van de speculaasstaaf met losgeklopt ei en verdeel het amandelschaafsel er overheen.
Bak de speculaasstaaf in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.