Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook

De herfst is begonnen en dat betekent voor mij maar één ding: het is tijd voor geroosterde pompoensoep! Hoewel ik eigenlijk nog geen genoeg kan krijgen van zomerse salades en lichte recepten, voel ik dat de herfst nu echt is begonnen. En dus is het tijd voor gerechten met rijke, verwarmende smaken. Voor mij is de culinaire herfst onlosmakelijk verbonden met pompoen, en wat past daar beter bij dan een geroosterde pompoensoep met diepte en pit?

Pompoen roosteren

Pompoensoep is een klassieker, maar door de pompoen te roosteren, krijgt de soep een diepere, rijkere smaak. Het roosteren zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers in de pompoen licht karameliseren, wat een subtiele zoetheid aan de soep toevoegt. Dit maakt een groot verschil met gekookte pompoensoep, die vaak wat neutraler van smaak is. Door de pompoen te combineren met gepofte knoflook en een flinke snuf pumpkin spice, krijg je echt een soep om van te watertanden.

Voor deze geroosterde pompoensoep gebruik ik altijd flespompoen (ook bekend als butternut squash) omdat die makkelijk te schillen is en een romige textuur heeft. Het mooie van pompoen is dat het niet alleen lekker is, maar ook bomvol voedingsstoffen zit. Het bevat vitamine A, C en E, maar ook vezels die je een vol gevoel geven. Perfect voor een soep die ook nog eens voedzaam is!

Pumpkin spice: de herfst in een potje

Pumpkin spice – dé smaakmaker van de herfst! Het is niet voor niets dat alles in Amerika rond deze tijd “pumpkin spice” genoemd wordt, van lattes tot desserts. Pumpkin spice is een mengsel van warme kruiden: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Deze mix geeft je soep een warme, licht zoete smaak die perfect samengaat met de pompoen. Pumpkin spice is in Nederland nog niet overal te koop, maar online kun je het eenvoudig vinden. Green Gypsy Spices verkoopt een heerlijke variant, en als je zin hebt om zelf aan de slag te gaan, kun je je eigen mix maken. Zo kun je de verhoudingen helemaal aanpassen aan jouw smaak!

Voor degenen die nog niet helemaal overtuigd zijn van pumpkin spice: het is subtieler dan je misschien denkt. De kruiden zijn verwarmend, maar niet overweldigend, en laten vooral de natuurlijke smaak van de pompoen naar voren komen. Perfect voor een soep die wat extra diepgang nodig heeft!

Waarom gepofte knoflook?

Nu denk je misschien: waarom zou je knoflook poffen? Knoflook is natuurlijk heerlijk in allerlei gerechten, maar door het te poffen wordt de smaak zachter en zoeter. Gepofte knoflook verliest die scherpe, rauwe knoflooksmaak en krijgt een zachte, bijna karamelachtige smaak. Het past daardoor perfect in deze geroosterde pompoensoep en zorgt voor een delicate smaak die goed samengaat met de pompoen en de pumpkin spice. En het mooie is: het is super simpel om te maken! Je snijdt het topje van een bol knoflook af, besprenkelt het met olijfolie, wikkelt het in aluminiumfolie en schuift het de oven in. Na een halfuurtje heb je zachte, smeuïge knoflook die je zo uit de velletjes kunt knijpen.

Hoe maak je geroosterde pompoensoep nog specialer?

Natuurlijk is de basis van geroosterde pompoensoep al heerlijk, maar je kunt nog een paar extra’s toevoegen om de soep nóg lekkerder te maken:

  • Kokosmelk: een scheutje kokosmelk geeft de soep een extra romige en exotische twist. De zachte kokosmelksmaak past verrassend goed bij de warme pumpkin spice en pompoen.
  • Chilipeper: als je houdt van een beetje pit, voeg dan een snufje chilipeper toe. De combinatie van de pittigheid met de zoete tonen van de geroosterde pompoen is echt hemels.
  • Geroosterde pompoenpitten: strooi wat geroosterde pompoenpitten over de soep voor een knapperige bite. Ze geven een leuk contrast met de zachte soep en zijn ook nog eens gezond!
  • Verse kruiden: een beetje verse tijm of rozemarijn bovenop zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar geeft ook een frisse smaak die de soep helemaal afmaakt.

Serveer suggesties voor geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoep is ideaal als voorgerecht, maar je kunt er ook een volledige maaltijd van maken. Serveer de soep met een dikke snee knapperig brood om lekker te dippen. Of wat dacht je van een sneetje zuurdesembrood met een laagje zachte geitenkaas erbij? De romige, lichte smaak van de geitenkaas is heerlijk bij de warme tonen van de pompoensoep.

Als je de soep wilt bewaren, kun je deze gemakkelijk invriezen. Maak dus gerust een grote pan, zodat je altijd een portie klaar hebt voor drukke dagen. De soep blijft in de vriezer tot wel drie maanden goed, dus je kunt ook in de winter nog van deze herfstige smaken genieten.

Voor mij een perfect herfstgerecht!

Voor mij is deze geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook hét gerecht om de herfst mee in te luiden. Het is verwarmend, rijk aan smaak en barst van de herfstige kruiden. En misschien wel het mooiste: het huis ruikt heerlijk terwijl de pompoen en knoflook in de oven staan te roosteren. Ideaal voor een regenachtige dag waarop je zin hebt om lekker binnen te blijven en iets warms te eten.

Dus trek je dikke trui aan, zet de oven aan en geniet van een kom dampende pompoensoep. Deze geroosterde pompoensoep met pumpkin spice is echt comfort food op z’n best. Smakelijk!

Wil je nog meer soep recepten bekijken? We hebben er zo’n 50 online staan! Deze pompoensoep met zoete aardappel vind ik ook echt een aanrader!

Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice
Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

geroosterde pompoensoep
5 van 1 stem

Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook

Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 flespompoen – in grove stukken
  • 1 el pumpkin spice
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 ui – in grove stukken
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl chilipasta
  • 1 rode puntpaprika – in ringen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en verspreid de pompoen over een met bakpapier bekleed bakrooster.
  • Besprenkel de pompoen met olijfolie en strooi hier de pumpkin spice en gemberpoeder overheen.
  • Snijd een klein kapje van de halve bol knoflook af en besprenkel de bol met olijfolie. Pak de knoflook in aluminiumfolie in en leg deze tussen de pompoen op het bakrooster.
  • Rooster de pompoen en pof de knoflook 30 minuten in het midden van de oven tot de pompoen zacht is geworden.
  • Verwarm ondertussen een beetje olijfolie in een soeppan. Voeg hier de ui, tomatenpuree en chilipasta aan toe en bak dit op middelhoog vuur tot de ui glazig wordt.
  • Doe dan de puntpaprika in de pan en bak deze 5 minuten mee.
  • Schep de geroosterde pompoen in de soeppan en duw de gepofte knoflookteentjes uit hun schilletjes.
  • Doe het komijnpoeder en de koriander in de pan en schenk hier de groentebouillon bij.
  • Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel half op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer vervolgens de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Notities

*Note: flespompoen kun je roosteren met schil en al en vervolgens ook ongeschild in de soeppan doen.

Join the Conversation

  1. Ziet er lekker uit deze soep, maar wat voor chilipasta gebruik je voor dit gerecht en als je de pompoen met schil gaat roosteren doe je dan ook al de kruiden erop of doe je dit dan later?
    Dan ga ik dit soepje toch binnenkort maken heerlijk :-)

    1. Sabine Author says:

      Je volgt precies het recept wat betreft de pompoen: in stukken (met schil), kruiden erover en dan in de oven. De chilipasta die ik hiervoor gebruik is van Santa Maria; verkrijgbaar bij Albert Heijn.

      1. Bedankt voor je reactie, ik ga de spullen vast in huis halen als het dan volgende week wat kouder wordt dan staat deze soep op het menu. :-)

      2. Van het weekend de soep gemaakt. Hij is heerlijk. Zelf op internet een recept gehaald voor de pumpkin spice en de pompoen met schil in de oven geroosterd met de kruiden. Resultaat een heerlijke pittige pompoensoep. Deze gaan we vaker maken, bedankt voor het recept!

  2. Evelien says:

    Lijkt mij een heerlijk recept maar waar koop ik pumpkin slice?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close