Gerookte zalmmousse in een glaasje

Ik heb even getwijfeld of ik deze gerookte zalmmousse in een glaasje wel nu al moest delen, of moest bewaren voor de feestdagen. En toen dacht ik nee, ik gooi hem er gewoon nu al in. Want er zijn vast mensen die de zomer vieren met een uitgebreid etentje en ook jij hebt vast wel eens een zoektocht geopend naar een koud voorgerecht buiten de feestdagen om.

Dus bij deze: de gerookte zalmmousse in een glaasje ziet er heerlijk feestelijk uit maar kan het hele jaar door geserveerd worden als koud voorgerecht. Door te variëren met de glazen waarin je de zalmmousse serveert, kun je het gerecht precies afstemmen op de juiste gelegenheid.

En ideaal: je kunt dit gerecht al (ruim) van te voren helemaal klaar- en afmaken zodat je die alvast kunt aftikken. Hoe je dat doet, lees je verderop in het artikel.

voorgerecht gerookte zalm

Zalmmousse maken

Een aantal jaar geleden maakte ik voor mijn eigen kerstdiner een ‘gerookte zalmtompouce‘ die was gevuld met een mousse van forel. Méga lekker en ik maakte toen al een notitie in mijn telefoon om het ook eens te proberen met gerookte zalm. En zo ontstond het idee voor deze gerookte zalmmousse.

Zalmmousse maken is niet zo lastig, maar je hebt er wel een hakmolentje of foodprocessor voor nodig. Je wilt de gerookte zalm namelijk helemaal fijnmalen, zodat er een grove stukken vis meer in de mousse te vinden zijn.

Als basis voor de mousse gebruikte ik mascarpone. Ik had de mousse kunnen maken met slagroom en eventueel wat gelatine, maar ik voelde toch meer voor een zijdezachte structuur. Bovendien proef je dan de knapperige doperwtjes en blokjes wortel ook beter, die ook nog zijn toegevoegd aan de zalmmousse.

Eén ding waar je wel even op moet letten is dat je de gerookte zalm samen met het citroensap vermaalt en daar niet al de mascarpone aan toevoegt. Doe je dit wel, dan wordt de mascarpone vloeibaar en de zalmmousse uiteindelijk te dun. Dat willen we niet!

Zalmmousse in een glaasje

Omdat de zalmmousse er zo vrolijk uitziet, vind ik het ’t leukst om deze in een glaasje te serveren. Ik gebruikte mooie cocktailglazen, die kreeg ik cadeau voor mijn verjaardag en zijn van Sissy Boy, mocht je het willen weten.

Kies vooral voor feestelijke glazen of wissel af tussen verschillende kleine glaasjes. Dat ziet er super leuk uit op tafel!

Om de zalmmousse nog een beetje af te maken, garneerde ik het voorgerecht met een beetje zeekraal en wat extra gerookte zalm. Zeekraal is te koop bij de visboer en bij de grotere supermarkten. Het is lekker knapperig waardoor het qua bite heel goed bij de zachte mousse past. Let er echter wel op dat zeekraal heel zout is, dus wees zuinig met het gebruik hiervan!

Mocht je geen zeekraal kunnen vinden, dan kun je het gerechtje eventueel ook decoreren met verse dille en eventueel een paar extra doperwtjes en blokjes wortel.

zalmmousse maken

Zalmmousse voorbereiden en bewaren

Wat ik zo ideaal vind aan dit koude voorgerecht, is dat je de zalmmousse al heel goed van tevoren kunt maken en bewaren. Je kunt het complete gerecht al maken en de zalmmousse in de glaasjes scheppen. Dek de glaasjes af met plasticfolie en bewaar het maximaal twee dagen in de koelkast.

Dat is straks voor de feestdagenperiode natuurlijk ook ideaal. Voor de echte hectiek van het maken van een kerstdiner begint, heb jij de voorgerechten al afgetikt – ha!

Mocht je het leuk vinden om met dit gerecht te variëren, dan kun je in plaats van gerookte zalm dus ook een andere gerookte vis gebruiken. Gerookte forel is dus heel erg lekker, maar ook gerookte makreel zou heel goed kunnen! De smaak van de mousse wordt hiermee wel iets intenser, dus ik raad je aan om in dat geval iets kleinere porties te serveren.

Ik gebruikte voor de gerookte zalmmousse de ‘standaard’ gerookte zalm, maar je kunt het ook heel prima vervangen door warm gerookte zalm. Ook hierbij geldt: eerst de vis met het citroensap fijnmalen en dat vervolgens door de mascarpone spatelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zalmmousse in een glaasje
No ratings yet

Gerookte zalmmousse in een glaasje

Als je op zoek bent naar een fris voorgerecht dan is deze gerookte zalmmousse in een glaasje perfect. Leuk en feestelijk om te serveren en ideaal voor zowel de zomermaanden als de feestdagen.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolentje
  • 4 glaasjes

Ingrediënten

  • 50 g doperwten
  • 50 g wortel – in kleine blokjes
  • 200 g gerookte zalm
  • sap van 1/2 citroen
  • 5 g verse dille
  • 150 g mascarpone
  • peper en zout

En verder (optioneel)

  • zeekraal
  • extra gerookte zalm

Instructies

  • Kook de doperwten en wortelblokjes in 5 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
  • Doe de gerookte zalm en citroensap in het hakmolentje en maal fijn.
  • Spatel de doperwten, wortel, gerookte zalm en de dille door de mascarpone. Breng de mousse op smaak met peper en zout.
  • Schep de gerookte zalmmousse in glaasjes en garneer met zeekraal en extra gerookte zalm.
Gang: voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gerookte zalm, gerookte zalmmousse, koud voorgerecht, voorgerecht, zalmmousse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close