Het klinkt misschien een beetje gek, gebakken rijst met rookworst, maar neem van mij aan dat het zéker een match is.
Het doet me denken aan een gerecht dat ik vaak at toen ik in Thailand stage liep. Dat lijkt alweer een heel leven geleden, maar ik kan me het eten uit die tijd nog goed herinneren. Op de hoek van mijn appartementje zat een eetkraampje waar twee vrouwen in twee grote wokpannen de lekkerste gerechten maken.
Eén van mijn favoriete gerechten daar was gebakken rijst met een soort zoete worst: Lap Cheung. Dat is een Chinese zoete worst en zij voegden dat altijd toe aan de gebakken rijst. Met verder vaak nog komkommer, ui, veel knoflook uiteraard, ei… Méga lekker. En super goedkoop, ik betaalde er in die tijd hooguit twee euro voor.
Maar dit is dus mijn variant op het gerecht. Niet gemaakt met Lap Cheung (dat ga ik nog wel een keer doen), maar met ‘onze eigen’ rookworst.
Gebakken rijst recept
Met een gebakken rijst recept kun je alle kanten op. Ik vind het ideaal om te maken op een doordeweekse dag omdat het zo lekker snel klaar is. Bovendien is het ook fijn dat je werkelijk alle restjes groenten, vlees of vis die je nog hebt liggen erin kunt verwerken.
Met gebakken rijst zijn er namelijk geen regels als je het mij vraagt. Je kunt er heerlijk mee freestylen en zo kun je de wat meer Spaanse tour opgaan zoals ik deed met het recept voor Gebakken rijst recept met garnalen en chorizo of juist de Aziatische tour zoals in mijn recept voor Gebakken rijst met hoisin kip.
Ik denk dat deze gebakken rijst met rookworst er een beetje tussenin valt? Rookworst is ultiem Hollands als je het mij vraagt, maar ik gebruik ook gerookt paprikapoeder, tomatenpuree en sojasaus… En wellicht wat bijzondere combinatie, maar het eindresultaat mocht er zeker zijn!
Gebakken rijst maken
Gebakken rijst maken heb je in nog geen 10 minuten gedaan, mits je de rijst al van tevoren hebt gekookt. Voor de beste gebakken rijst is het belangrijk dat je rijst neemt die al eerder is gekookt en goed heeft kunnen afkoelen en drogen. Rijst van minimaal een dag oud is het meest ideaal.
Door ‘oudere’ rijst te gebruiken, bakken de korrels in de wok namelijk lekker droog en wordt het geheel geen kleverig papje. En dat is wat je wil: droge rijstkorrels.
Mocht je in het weekend bedenken dat je doordeweeks gebakken rijst wilt maken, kook dan alvast een pan rijst. Laat de rijst volledig afkoelen en bewaar dit in de koelkast. Blijft zeker een paar dagen goed en dan heb je in ieder geval goede rijst klaar liggen.
Verder is het niet meer dan een kwestie van groenten en vlees bakken, de rijst toevoegen en hier de smaakmakers bij doen. Echt, je bent in no-time klaar en je hebt maar één pan als afwas. Fijn toch?
Welke rijst voor gebakken rijst?
In principe kun je ieder soort rijst voor gebakken rijst gebruiken. Tenminste, dat vind ik zelf. Er zullen vast mensen zijn die heel specifiek zijn in hun keuzes, maar ik hou het graag makkelijk. Zoals ik al zei, is het met name belangrijk dat je rijst gebruikt die al eerder is gekookt. Dan maakt het soort niet zo heel veel uit.
Zelf gebruik ik vrijwel altijd basmati of pandanrijst, omdat ik dit altijd in huis heb. Ook heeft deze rijst zelf al smaak, in tegenstelling tot de ‘witte rijst’ die wij kennen, en dat draagt weer bij aan het eindresultaat.
Langgraan rijst vind ik ook altijd lekker! Dat gebruik ik ook als ik Pilav maak. De korrels hiervan zijn langer en dunner dan van andere rijstsoorten.
Rijst met rookworst
Rijst met rookworst dus. Rookworst moet je normaliter natuurlijk een poosje laten koken, maar voor dit gerecht heb ik de ‘rauwe’ worst in plakjes gesneden en even goed opgebakken.
Het maakt echt niet uit welke rookworst je gebruikt. In mijn geval gebruikte ik kip rookworst, maar runderworst, gewone varkens rookworst of zelfs vegetarische rookworst is prima. Met die laatste maak je het gerecht direct geschikt voor vegetariërs. Ook fijn!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gebakken rijst met rookworst
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 3 bosuitjes – in grove stukken
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 rode paprika – in blokjes
- 200 g doperwtjes (diepvries)
- 1 rookworst – in plakjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 350 g gekookte rijst
- 3 el sojasaus
- zwarte peper
Instructies
- Verhit een beetje olie in de wok en fruit hierin de ui, bosui en knoflook aan tot deze goed beginnen te geuren.
- Voeg de rode paprika, doperwten en rookworst toe en bak deze mee tot de paprika zacht wordt.
- Doe dan de tomatenpuree en gerookt paprikapoeder in de wok en bak dit 1 minuut mee.
- Voeg de gekookte rijst samen met de sojasaus en zwarte peper toe. Meng alle ingrediënten op hoog vuur door elkaar.
Fascinerend,fascinerende combi van alles (typisch Asian food met zo goed als alle smaakcomponenten aanwezig),wel iets dat we vaker willen eten.
Super lekker en makkelijk! Ik heb er nog wel een beetje Sriracha saus (extra hot) door gedaan.
Dat is een goede toevoeging!