Gadget review: Nikon 1 J4

Een nieuwe rubriek wil ik het niet noemen, maar vanaf vandaag komt er zo af en toe een Gadget review voorbij op OMF. Er zijn namelijk zoveel handige gadgets die ik gebruik of wil gebruiken tijdens het reizen of gewoon voor de site waarvan ik vind dat iedereen er vanaf moet weten, dat het zonde zou zijn om hier niets mee te doen. Gadget reviews dus, uitgebreide artikelen waarin ik je van alles vertel over een bepaalde gadget. Vandaag trap ik af met een camera die ik enkele weken te leen heb gehad van Nikon: de Nikon 1 J4.

Soms word ik een beetje moe van mijn spiegelreflexcamera. Hij maakt prachtige foto’s echt waar, maar continu zo’n grote camera om je nek wanneer je ergens bent en steeds een ander objectief met je mee moeten dragen is af en toe vermoeiend. En daarom was ik op zoek naar een compact cameraatje die wél de kwaliteit levert van een spiegelreflex, of in ieder geval een kwaliteit die er heel dicht in de buurt komt, maar die niet zo zwaar is en het liefst makkelijk in je zak te stoppen is. Nikon stelde me de Nikon 1 J4 dus voor, een draagbare systeemcamera.

Systeemcamera?

Ja, een systeemcamera. Een systeemcamera hangt een beetje tussen een compactcamera en een spiegelreflex in. Zo kun je bij een systeemcamera bijvoorbeeld wel van objectief wisselen maar zit er geen spiegel in. Dit laatste zorgt er voor dat je niet door een zoeker kunt kijken om het daadwerkelijke beeld te zien, maar het zorgt er wel voor dat de camera vaak een stuk kleiner is. De kwaliteit van beeld wordt bij systeemcamera’s steeds beter waardoor het erop lijkt dat ze de spielreflex gaan inhalen wat betreft populariteit. Echter blijft het altijd een persoonlijk dingetje: fotografeer je liever met een compacte camera of met een spiegelreflex.

Nikon 1 J4


In de video hierboven worden alle technische specificaties van de Nikon 1 J4 kort toegelicht. Omdat het onzin zou zijn om deze allemaal weer te herhalen, haal ik voor mij de belangrijkste specificaties eruit:

 • De Nikon 1 J4 is een ideale camera wanneer je bewegend beeld wilt vast leggen. De stand Best Moment Capture maakt diverse foto’s van één beweging en dankzij de Smart Photo Selector pikt de camera automatisch de beste foto er al voor je uit. Heel handig.
 • Eén van de belangrijkste dingen aan een camera vind ik de mogelijkheid tot het zelf bepalen van instellingen. Dit kan op de Nikon 1 J4 ook. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen met welk diafragma je wilt schieten en bij het instellen van de lichtcorrectie zie je direct het effect op het scherm terug. Uiteraard is er ook gewoon een automatische stand voor degenen die deze het liefst gebruiken.
 • Het display werkt als touchscreen; met een klein tikje op het scherm wordt er een foto gemaakt. Dit is even wennen, zeker wanneer je alleen maar gewend bent om te fotograferen met een spiegelreflex, maar uiteindelijk maak je hier veel sneller foto’s mee dan wanneer je de sluiterknop gebruikt.

Waar je wel even op moet letten: de Nikon 1 J4 werkt met een Micro-SD kaart.

Testfoto’s

Uiteraard heb ik de camera zelf uitgebreid getest en er foto’s in verschillende omstandigheden mee geschoten. Hieronder zie je een aantal testfoto’s.

Kerstmarkt Dusseldorf

Nikon 1 J4 testfoto

kerstmarkt_dusseldorf2

nikon1_j4_testfoto2

Deze video is tevens opgenomen met de Nikon 1 J4.

Zoals je ziet werkt de camera erg goed in zowel lichte als donkere omstandigheden. Ik was erg onder de indruk over de prestaties van de camera in het donker. Zoals je op de foto’s kunt zien worden kleuren niet vervormd en is het beeld mooi scherp. Dit is een ander verhaal met mijn spiegelreflexcamera, waar je toch echt flink aan de instellingen moet sleutelen wil je zo’n resultaat krijgen.

Zoals je op de bovenstaande foto ook kunt zien is de scherptediepte dik in orde. Vaak zie je met compactere camera’s toch dat foto’s wat vlak zijn en dat het scherpte verloop te wensen overlaat, maar dit is bij de Nikon 1 J4 zeker niet het geval.

Nikon 1 J4

Nikon 1 J4

Plus- en minpunten

Goed, tijd om de plus- en minpunten eens op een rijtje te gaan zetten aangezien dit vaak toch de dingen zijn die je overhalen tot aankoop of juist niet.

Pluspunten

 • De camera is lekker compact, niet zwaar en makkelijk mee te nemen in de zak van je jas.
 • Ondanks de compacte camera lever je niet in op kwaliteit van de foto’s, wat mij betreft tipt hij zeker aan de kwaliteit van een spiegelreflexcamera.
 • Voor de Nikon 1 J4 zijn verschillende objectieven gemaakt, je kunt dus alle kanten op met het toestel.
 • De camera levert topprestaties in slechte lichtomstandigheden.
 • Alle instellingen zijn handmatig te bepalen waardoor jij zelf altijd nog bepaald hoe een foto eruit komt.
 • Het opnemen van video’s werkt met deze camera erg fijn: het beeld is scherp, er is een mooie scherptediepte en de autofocus is erg fijn.

Minpunten

 • Persoonlijk vond ik de camera wat lastig te begrijpen, maar dit kan aan mij liggen. Het aanpassen van de instellingen zijn naar mijn idee iets teveel verstopt. Het zou bijvoorbeeld makkelijk zijn wanneer je naar het menu kunt gaan om daar vervolgens alle instellingen aan te passen, maar dit is niet het geval. In plaats daarvan werkt het veranderen van de instellingen met verschillende knopjes en dat is mij teveel gedoe. Ik heb liever alles op één plek bij elkaar.
 • Het touchscreen vind ik niet optimaal. Foto’s worden weliswaar snel gemaakt maar persoonlijk zou ik het scherm liever gebruiken om scherp te stellen om vervolgens met de sluiterknop de foto te nemen. Wanneer je nu het scherm aanraakt wordt de foto direct genomen en wordt er scherp gesteld op de plek waar je het scherm aanraakte.
 • De mogelijkheid om foto’s direct een effect mee te geven vind ik overbodig. Ik zit er niet op te wachten om foto’s blauw, groen of rood te laten worden, dit kan altijd bij de nabewerking van de foto’s nog.

Er zijn een aantal situaties waarin ik deze camera een absolute aanrader vind. Voor op reis zou ik deze camera namelijk zo meenemen en mijn spiegelreflex thuislaten. Om los uit de hand te schieten is de Nikon 1 J4 vooral vanwege zijn formaat namelijk ideaal. Daarnaast levert de camera uitstekende beeldkwaliteit en hoef je er niet bang voor te zijn dat je met minder mooie foto’s thuiskomt dan wanneer je de spiegelreflex had meegenomen. Ook voor het opnemen van video’s werkt de camera erg fijn, ideaal wanneer je onderweg bent en iets in bewegend beeld wilt vastleggen.

Thuis, wanneer ik alle tijd heb om foto’s te maken grijp ik toch liever naar mijn spiegelreflex, in dit geval de Nikon D3100. Ik kan hier net iets meer kanten mee op en het beeld zo manipuleren zoals ik het wil. Daarnaast mistte ik voor mooie detailfoto’s ook echt de zoeker op de Nikon 1 J4, maar dit kan een kwestie van gewenning zijn.

Mijn advies: ga je op reis en wil je verzekerd zijn van mooie foto’s maar niet continu een grote camera met je mee willen zeulen dan is de Nikon 1 J4 absoluut jouw ding. Zoek je een camera waarmee je vooral thuis stilstaand beeld wilt fotograferen, bijvoorbeeld voor je blog, dan gaat mijn voorkeur vooralsnog uit naar een spiegelreflexcamera.

De Nikon 1 J4 is onder andere bij Bol.com verkrijgbaar voor € 499,00. Hier krijg je een 10 – 30 mm objectief bij.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Fijne review! Ik vind mijn spiegelreflex camera van Nikon ook vrij zwaar en heb niet altijd zin om ‘m mee te namen. De 1 J4 klinkt wel ideaal voor onderweg en op vakantie.

 2. Marissa says:

  Ziet er goed uit! Ik hou het voorlopig nog even bij mijn Canon compact camera, maar langzamer hand wil ik ook overstappen op spiegelreflex of een apparaat zoals deze.

 3. Ellen says:

  Wauw, interessant review! Ik heb zelf ook dat gevoel op reis. Jammer genoeg geen budget voor, maar hou hem zeker in gedachten!

 4. Ben hier erg blij mee. Ben aan het sparen voor een mooie voor op reis, maar wist nog niet zo goed of ik nou een spiegel reflex of zo 1 als deze wil.. Denk dat de keuze zo een stuk makkelijker is. bedankt!

 5. Anne Solveig says:

  Fijne review! Ik vind dat de camera hele mooie foto’s maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close