Foodie in Lissabon januari ’19

Lissabon.. Wát een fijne stad. Ik besloot in november dat het hoog tijd was om er even tussenuit te gaan en hoewel we in het begin nog niet helemaal wisten welke bestemming het moest gaan worden, gaf uiteindelijk de temperatuur de doorslag. In januari, als het hier sneeuwt en -9 is, in Lissabon zitten… Dat kun je toch wel een cadeautje noemen. We hebben meerdere momenten lekker buiten in het zonnetje gezeten. Met ongeveer 15 graden was het heel zacht en dat was aangenaam. Zo aangenaam dat we hebben besloten vanaf nu ieder jaar tijdens deze periode van het jaar de zon op te zoeken. TOP plan vinden we dat.

Op het moment dat we thuis de deur uit stappen om richting vliegveld te rijden, begint voor mij de vakantie al. En als je dan eenmaal op Schiphol door de douane bent, is het wat ons betreft tijd voor een biertje (traditie). Om te proosten op dat wat komen gaat. En in dit geval met een flinke schaal (hele goede) nacho’s. En daar begint dus mijn eetoverzicht. We hebben veel, vaak en lekker gegeten. Van alles. De pastéis de nata ontbreken natuurlijk niet en ook de foodhallen van Lissabon hebben we opgezocht. Een lekker vol overzicht!

Foto 17 01 19 13 31 33

Op Schiphol bestelde ik een schaal nacho’s in het Heineken café. Ik zag namelijk een stel aan de bar zitten die dit ook hadden en had er direct zin in. Heel lekker, met een beetje kaas en vooral veel pulled pork en barbecue saus. En veel zure room.

Foto 17 01 19 20 00 10

Donderdag

Eenmaal in Lissabon bleken we in een leuke wijk te zitten met ons appartement (had ik natuurlijk bewust zo geregeld, maar het is altijd even afwachten). Hier en daar zagen we al wat leuke restaurants maar omdat we niet echt een keuze konden maken, ‘gooide Tobias er een ‘Tripadvisortje tegenaan’ (zo noemt hij dat haha). We bleken vlakbij een goede hamburgertent te zitten dus de keuze was snel gemaakt. Ik koos voor de Sexy Beach hamburger. Een zwarte zoals je ziet, met een runderburger, krabsalade, rucola, gebakken kaas en wasabi mayonaise. Erbij patat met knoflook mayonaise en die waren me toch lekker! De burger ook hoor, heel goed.

Als je er naartoe wilt: A cultura do hamburgua.

Foto 17 01 19 21 21 38

Ik had tijdens onze eerste wandeling in de stad al verschillende toko’s gespot die pastéis de nata verkopen, maar nog niets meegenomen. Na onze hamburger deed ik het wel. ‘Toetje’.

Foto 18 01 19 10 47 51 e1548707321964

Vrijdag

Ik had een appartement geboekt dus geen hotel waar je ontbijt bij in zit. Vind ik echt meer dan prima want ik loop liever naar een lokale bakker o.i.d. om te ontbijten. Hier waren we bij een lokaal zaakje. Engels spraken de medewerkers (van 70+) niet, dus we hebben op de gok wat besteld. Al was van mijn chocolade croissant natuurlijk wel duidelijk wat het was. Ik dronk er thee bij. Tobias at een broodje gevuld met chorizo en dronk 2 kopjes koffie. Wat we kwijt waren? 4 euro.

Foto 18 01 19 13 53 13 e1548707685485

Nadat we in de ochtend hadden ontbeten, Tram 28 pakten en ergens een kopje koffie in het zonnetje hebben gedronken, liepen we een flink stuk door de stad. Bij de Time Out Market, de foodhallen van Lissabon, zijn we naar binnen gegaan om te lunchen. Heel. veel. lekkers. Ik kon moeilijk kiezen maar gelukkig wist Tobias wel waar hij zin in had. We begonnen met bacalhau. Een typisch Portugees gerecht: gedroogde, gezouten kabeljauw. Hierboven 3 varianten; naturel, met olijven en een pittige variant.

Foto 18 01 19 14 26 02 e1548707720266

Daarna een klein hapje, maar een mond vol. Toast met een torentje ham erop.

Foto 18 01 19 14 30 22 e1548707742734

Ik sloot af met deze eclair met vanilleroom en chocolate chip cookies. Ik zag meerdere mensen al met mooie eclairs lopen dus ik ben op zoek gegaan naar waar ik er eentje kon kopen. Hemels. En bommetje vol hierna.

Foto 18 01 19 16 47 46

Weer een stuk gewandeld, veel gezien en uiteindelijk in de Irish pub beland. Zo gaat het bij ons altijd. Mijn biertje lijkt groter, maar dat is ie uiteraard niet ;-)

Foto 18 01 19 17 16 27

We kregen alweer trek dus we bestelden een borrelplank. Met verschillende heftige kazen en hammen.

Foto 18 01 19 22 11 19

’s Avonds aten we bij een restaurant waar we die middag voorbij waren gelopen. Zag er gezellig uit en dat was het ook. Het eten was wel ongelofelijk zout. Ik at een risotto met paddenstoelen. Tobias had een stuk vlees besteld maar dit was zelfs zo zout, dat hij een deel ervan heeft laten staan. Jammer!

Foto 19 01 19 10 14 21

Zaterdag

Nieuwe dag, nieuwe bakker! En met succes. Ik bestelde een bruin bolletje met ham (om even normaal te doen) en een bol die er mooi uitzag maar waarvan ik geen idee had wat het was. Het Engels van veel Portugezen – die wij spraken – was bijzonder slecht dus er was in dit geval niet te communiceren over het aanbod dat ze hadden. Het met poedersuiker bestrooide bolletje bleek een gouden vondst; een zacht broodje met kokos. Tobias at weer een broodje gevuld met vlees en een ham/kaas croissant-achtig iets.

Foto 19 01 19 14 36 06

Eenmaal een poké house gespot, weet je dat ik er een keer naar binnen zal gaan. Voor de lunch werd het dus een heerlijke bowl gevuld met in mijn geval quinoa, komkommer, gember (foutje, vond ik niet lekker), mango, koriander, nori en sesam. Tobias koos voor rijst als basis, met o.a. rode biet en gebakken uitjes.

Foto 19 01 19 16 18 44

In de middag was het uiteraard weer borreltijd en we waren op het LXFactory terrein. Tobias bestelde bij zijn biertje 2 empanada’s.

Foto 19 01 19 16 21 13 1

En ik bij mijn glas wijn een bol ijs met een brownie. Haha tja, ik had zin in zoet. En als ik dat eenmaal in mijn hoofd heb…


Foto 19 01 19 19 59 07

Tegenover ons appartement bleek een Italiaan te zitten. Ik had de zaak bij aankomst gelijk al gespot en had bedacht dat we daar maar eens moesten gaan eten tijdens ons weekend daar. Zag er leuk uit. Op vrijdag waren we het eigenlijk van plan, maar er stond een rij voor de deur. Als er plek was, werd je naar binnen geroepen. Nou, het regende dus daar hadden we geen zin in. Het werd toen de zoute risotto. Toen we die avond weer terug bij ons appartement kwamen stond de straat gevuld met mensen. Heel gezellig, drankjes erbij. Maar allemaal dus in afwachting van een plekje bij die Italiaan. Zaterdag besloten we dus wat vroeger te gaan eten zodat we sowieso plek zouden hebben. Dat lukte. En we begonnen met dit bordje caprese met buffelmozzarella.

Foto 19 01 19 20 03 30

Erbij ook wat knoflookbrood met rozemarijn.

Foto 19 01 19 20 16 16

En als hoofdgerecht at ik aubergine lasagne. Ik had niet zoveel zin in een pizza, Tobias daarentegen wel.

Foto 20 01 19 10 36 23

Zondag

Laatste dag! En we ontbeten weer bij een ander bakkertje. Ik hoopte weer op een soortgelijke kokosbol maar het bleek gewoon een kokosmakroon. Ach ja, wat maakt het ook uit. Erbij een croissant, thee en verse jus. Tobias ging weer voor hartig.

Foto 20 01 19 13 42 33

We kwamen in de middag nog een leuke plek tegen. Hier worden enkel grote units bacalhau verkocht. Gevuld met kaas. En als je wil, een glaasje wijn erbij. Voor 4 euro krijg je deze knoepert.

Foto 20 01 19 13 54 09 e1548710186553

Wederom zin in zoet dus ik bestelde bij een patissier deze twee. De rechter was een bladerdeeghart met suikerlaag. De linker een rolletje gevuld met kaneel en een soort appelmoes. Deed me denken aan appeltaart.

Foto 20 01 19 14 40 34

Laatste! Ik besloot een poké bowl to go te halen voor de terugreis. Deze keer met tonijn, wortel, komkommer, gebakken ui en avocado.

Foto 20 01 19 14 53 26

Oké, nog 1 biertje dan. Om te proosten op een heerlijk weekend. Bij de Mexicaan op de hoek.

Ja, veel gegeten hebben we zeker. En het was (bijna) allemaal heel erg lekker. De foodhallen vind ik een dikke aanrader, de pastéis de nata en bacalhau móet je proberen en de Italiaan Valdo Gatti was een erg fijn adres.

Voor nu; op naar de volgende trip ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close