Foodie in Alentejo (Portugal)

Zoals jullie weten was ik begin oktober een paar dagen in Portugal om de regio Alentejo eens goed te ontdekken. Het was voor mij de allereerste keer in Portugal en voorheen dacht ik altijd dat dit land best wel te vergelijken was met Spanje. Wist ik veel dat beide landen er totaal andere tradities op nahouden en dat vooral de keukens enorm van elkaar verschillen. De regio Alentejo staat bekend om landelijk eten waar veel gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Ik heb tijdens de reis dan ook een aantal traditionele gerechten mogen proeven en deze komen vandaag allemaal samen in Foodie in Alentejo. 

Villa Galé Clube de Campo

Vila Gale Clube de Campo
Ons eerste diner in Alentejo vond plaats om 23.30 uur ’s avonds. We kwamen pas laat aan in ons hotel en hadden flinke trek. Het diner bestond uit een eenvoudig maar smaakvol driegangen menu met vooraf een groentesoep waar vooral heel erg veel aardappel in zat. Als hoofdgerecht varkenswangetjes met in knoflook gebakken spinazie, een aardappelspiesje en rode wijnsaus (erg smaakvol, verrukkelijk vlees). Het dessert was typisch Portugees (lees: mierzoet). Het bestond uit enkel eidooiers, een beetje kaneel en vooral heel veel suiker. Ontzettend machtig, maar ik vond het lekker.

Herdade dos Grous

Herdade dos Grous

Herdade dos Grous

Bij Herdade dos Grous besteedden we het grootste gedeelte van de dag, rond tienen waren we er en pas tegen 15.30 uur reden we weer verder. We werden in het restaurant van deze wijnmakerij verrast met een waanzinnige vier-gangenlunch. Wederom met veelal lokale producten maar weer heel anders dan het diner bij Vila Galé Clube de Campo.

 • Het voorgerecht bestond uit een Gazpacho van blauwe druif met rauwe ham
 • Tussengerecht: Zeeduivel met perenmosterd
 • Hoofdgerecht: Varkensmedaillon uit de regio met pompoen/kerrie/dragonpuree.
 • Dessert: Gekarameliseerde peer met aardbeien-sorbetijs (speciaal voor mij in verband met lactose allergie).

Horta da Moura

Horta da Moura

Horta da Moura

Ons hotel voor de volgende nacht was Horta da Moura, tevens de plek waar we ’s avonds dineerden. Ook in dit restaurant kregen we een lokaal menu voorgeschoteld, anders dan het reguliere menu. Het bestond uit vier gangen:

 • Voorgerecht: Gevulde champignons met pittige worst
 • Tussengerecht: Tandbaars in garnalensaus met aardappeltjes
 • Hoofdgerecht: Homemade pie met een vulling van patrijs en konijn
 • Nagerecht: Noten/honingcake, wederom extreem zoet maar ik vond het lekker

Ik was weg van de gevulde champignons maar de pie had wat mij betreft echt niet op tafel mogen staan. Niet gare bodem, weinig smaak aan de vulling.. geen succes. Groot minpunt aan dit restaurant vond ik ook de opmaak van de gerechten. De gerechten waren gewoon niet normaal op de foto te krijgen, zo zonde.

Barrancarnes

Barrancarnes

Barrancarnes is een fabriek in het stadje Barrancos en hier leerden we alles over het drogingsproces van ham. De ham wordt hier gemaakt van zwarte varkens die zichzelf voeden met eikeltjes. Dit zorgt voor een waanzinnige smaak aan het vlees. Ik vertel jullie binnenkort alles over het drogen van ham, maar natuurlijk hoort de proeverij ook in Foodie in Alentejo thuis. We proefden diverse soorten worst, hammen en dronken er een rode wijn bij.

Herdade do Esporão

Herdade do Esporao

Herdade do Esporao

Na de hamfabriek werden we verwelkomt voor een lunch bij Herdade do Esporão, wederom een wijnmakerij. De lunch was voortreffelijk. Prachtig opgediende gerechten, fantastisch van smaak en het uitzicht op de wijn- en olijfgaarden maakten alles nog een beetje mooier. We aten het volgende:

 • Voorgerecht: Tartaartje van kwartel met ui en wortel
 • Tussengerecht: Gazpacho met vijgen en olijven
 • Hoofdgerecht: Gesmoord varkensvlees met paddestoelen en aardappelblokjes
 • Dessert: Sorbetijs van aardbei met mokka-meringue en aardbeien

Évora Hotel

Evora Hotel

Na een waanzinnige lunch was het diner ’s avonds in het Évora hotel een aanfluiting. Normaal wordt er in dit hotel enkel diner in buffetvorm geserveerd, nu maakten de koks voor ons een ‘speciaal menu’ klaar. Het bestond uit drie gangen:

 • Voorgerechten: Traditionele Évora kaas met olijfolie, Scrambled Eggs met groene asperges en in knoflook gebakken champignons met verse kruiden (alle drie wel erg smaakvol).
 • Visgerecht: Soep van doornhaai met ‘river mint’ en brood, dit smaakte net zoals het er op de foto uit ziet: snotterig en slijmerig.
 • Vleesgerecht: Varkenswangetjes (ook weer zo zout) met ‘Bread Panade’. Ik hoorde van mijn tafelgenoten dat dit laatste in Spanje altijd erg smaakvol is, hier in het Évora Hotel was het verschrikkelijk. Ik lust alles en eet normaal vrijwel alles op, maar dit bord schoof ik na een hapje weg.

Als dessert mochten we kiezen van het buffet. Omdat vrijwel alles een enorme hoeveelheid lactose bevatte en ik na de twee voorgaande gerechten niet bijster veel trek meer had, koos ik voor een kommetje vers fruit. Of nouja ‘vers’, mijn meloen was zo hard als een appel. Enorme misser, jammer!

Herdade da Amendoeira

Herdade da Amendoeira

Herdade da Amendoeira

Tot slot de allerlaatste maaltijd die we nuttigden in Alentejo. We lunchten op de laatste dag in een boerenschuur aan een houten tafel op het landgoed van Herdade da Amendoeira. Omringd door groene heuvels, velden vol met fruitbomen en leuke hondjes kon ik me geen betere setting voor deze lunch voorstellen. We kregen een echte lokale maaltijd voorgeschoteld en anders dan de voorgaande lokale maaltijden (voornamelijk die bij het Évora Hotel en bij Horta da Moura) viel het hier enorm in de smaak.

 • We werden verwelkomt met schapenkaas, verse olijven en zelfgebakken brood met olijfolie
 • Voorgerecht: Groentesoep (nu zonder een enorme hoeveelheid aardappel)
 • Hoofdgerecht: Gegratineerde kabeljauw met ui en aardappels
 • Dessert: Stoofperen en pudding van eiwit en kaneel

Ik moet heel eerlijk bekennen dat de Portugese keuken mij niet enorm heeft verrast. Hoewel voornamelijk de lunches tijdens deze perstrip erg smaakvol waren, vielen de diners me op de een of andere manier toch een beetje tegen. Opvallend vond ik dat de gerechten die we hebben geproefd regelmatig erg zout waren. Nu ben ik een liefhebber van zout eten, maar dit was voor mij soms zelfs iets te zout. Echter ben ik nu wel benieuwd naar wat de Portugese keuken nog meer te bieden heeft en dan voornamelijk in de hoofdstad Lissabon. Gauw maar weer een keertje terug dus!

Join the Conversation

 1. Marijke says:

  Dat ziet er allemaal heerlijk uit. Vooral die 2 gazpacho’s lijken me een interessante smaakcombinatie te hebben!

 2. Mirne says:

  Die varkenswangen zien er heerlijk uit!

 3. Karin says:

  Ik mis het heerlijke eten in Portugal en zo te zien heb jij ook heerlijk gegeten daar!

 4. Eline says:

  Het ene ziet er nog lekkerder uit dan het andere!

 5. wendy says:

  ik vond het eten in Portugal eigenlijk niet zo lekker.

 6. MySimplySpecial says:

  Wat ziet dat er goed uit zeg! Ik had al trek, maar nu ben ik helemaal toe aan iets et eten.

 7. Cristina says:

  Zelf ben ik van Portugees afkomst. Ik moet je wel eerlijk zeggen dat je gewoon pech heb gehad in waar je bent gaan eten. Want juist in de Alentejo is waar je heerlijk kunt eten met heel veel variaties en ik zie ook dat je in wat chique restaurants bent geweest ,je eet het beste in de “normale” huisjes waar er geen poes pas bij komt.
  Maar moet er wel bij zeggen dat ik erg blij ben dat er wat aandacht aan de Portugese keuken word gegeven.
  Erg bedankt vond het leuk om te lezen,,,,,,,Cristina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close