Foodbucketlist: Experimenteren met barbecuen

Op mijn foodbucketlist voor 2016 staat dat ik graag iets meer wil experimenteren met de barbecue. Sinds vorig jaar ben ik in het bezit van een Weber barbecue en ondertussen heb ik al een kippetje gerookt en pulled pork gemaakt. Maar ik wil er graag meer mee kunnen doen. Als ik de Smoke & BBQ Facebookgroep zie, zie ik mensen die hun barbecue iedere dag gebruiken. Niet alleen voor het vlees, maar ze maken er ook rustig hun aardappeltjes op klaar en soms zelfs toetjes. Dat wil ik ook! Ik hoef niet iedere dag (of week) de barbecue te gebruiken, maar ik zou wel willen leren hoe ik er beter in kan worden. Door fonQ werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Weber Grill Academy. En dat vond ik zó leerzaam dat ik een aantal van de tips die ik kreeg ook met jullie wil delen. Mochten jullie hetzelfde bbq-doel als ik hebben dit jaar.

Weber Grill Academy

Mocht je nu al denken: ugh, die Weber Grill Academy is een persevenement dus wat hebben wij er nou aan: de Weber Grill Academy is ook gewoon door consumenten te boeken. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, op de site van Weber vind je er meer over. Dit artikel klinkt nu al als een reclamepraatje, is het niet hoor. Althans, het is niet zo bedoelt. Zo’n Grill Academy cursus (er zijn er meer) is gewoon heel handig als je meer wilt leren over barbecuen. Zo heb ik tijdens dit evenement met fonQ geleerd dat je de barbecue niet alleen hoeft te gebruiken voor roken of grillen maar er zelfs wafels op kunt bereiden, inderdaad aardappeltjes op kunt roosteren of zelfs een curry kunt maken.

Daginvulling

Mijn workshop duurde vrijwel de hele dag, maar ik heb dan ook een hoop geleerd! Het lijkt met het makkelijkst om de tips die ik heb meegekregen gewoon aan de hand van een soort plog met jullie te delen.

Experimenteren met barbecuen

De Grill Academy werd afgetrapt met een korte demonstratie roken. De grill chefs lieten zien hoe je in no-time een stuk zalm kunt roken op de barbecue met behulp van een houten rookplank. Les nummer één: altijd het hout weken voordat je het op de barbecue doet. Ik vond bij mijn vorige pogingen roken de barbecue niet zoveel roken, maar dit komt dus hoogstwaarschijnlijk omdat ik het hout niet had geweekt. Wil overigens niet zeggen dat het hout dan direct verbrandt want dat deed het bij mij dus niet, maar ik zag wel hoeveel effect water op hout heeft wanneer het aankomt op roken.

Die zalm was overigens goddelijk, dat ga ik sowieso proberen deze zomer.

Experimenteren met barbecuen

Ook geleerd: er zit geen verschil in smaak tussen elektrisch, op gas of met kolen barbecuen. Heel eerlijk: ik dacht al-tijd dat een houtskoolbarbecue veel meer smaak aan vlees gaf, maar wanneer je op de juiste manier met de barbecue omgaat (en ik denk dat we daar met z’n allen niet zo goed in zijn, haha!) proef je het verschil niet. Om dat standpunt te onderbouwen liet Weber ons blind proeven: hetzelfde stukje vlees op drie verschillende barbecues bereid. En inderdaad, we konden er geen van allen uithalen op welke barbecue welk stukje vlees werd was bereid. Toch vind ik een houtskoolbarbecue meer sfeer geven ofzo, hebben jullie dat ook? De troep achteraf neem ik maar voor lief.

Experimenteren met barbecuen

Experimenteren met barbecuen

Experimenteren met barbecuen

Experimenteren met barbecuen

Experimenteren met barbecuen

Vervolgens was het toch echt tijd om zelf aan de slag te gaan en wow, wat maakten we veel! Aangezien we allemaal wel konden grillen deden we dit niet zoveel, maar we maakten wel een hoop andere lekkere dingen. Pittige knoflookgarnalen, groentecurry, geroosterde aardappeltjes (kijk dat geweldige ronddraaiende rooster trouwens!), quiche en wafels. Ik had geen idee dat je dit ook allemaal kon bereiden op de barbecue.

Of ik de barbecue echt van toegevoegde waarde vond bij ieder gerecht? Nee, zeker niet. Toegegeven: die geroosterde aardappeltjes waren geweldig qua smaak en als je de hele zomer buiten wilt koken dan is het natuurlijk ideaal dat je zoveel kunt klaarmaken op de barbecue. Maar de curry of quiche smaakten van de barbecue niet beter dan uit de pan of oven. Wat ik ook een klein ‘minpuntje’ vind: je hebt veel accessoires nodig als je dit allemaal wilt bereiden. Zo’n ronddraaiend rooster is natuurlijk fantastisch en kun je ook gebruiken voor kip (nom!), maar het past niet op mijn barbecue. Zo’n zware gietijzeren wok is ideaal en je kunt er alle kanten mee op, maar dat kun je ook met een (veel goedkopere) wok op het gasfornuis. Overigens vind ik het wel tof dat Weber zóveel accessoires heeft voor de barbecue, ik zie het om me heen volop gebruikt worden.

Wat ik heb geleerd

Ondanks dat ik zelf niet direct aan de slag ga met een curry van de barbecue heb ik zóveel geleerd tijdens deze workshop.

 • De temperatuur van de barbecue reguleren vind ik het moeilijkst. Echter blijkt dit een kwestie van oefenen te zijn want aan het eind van de dag waren we er allemaal een stuk beter in. Nu thuis nog in de praktijk brengen.
 • Een (goede) barbecue combineert een gasfornuis en oven. Je kunt echt je volledige maaltijd klaarmaken op de barbecue als je dat zou willen.
 • Er is écht geen verschil tussen elektrisch, op gas of boven houtskool barbecuen.
 • Hout moet je al-tijd voorweken als je er mee wilt roken.
 • Ik moet wat van die rookplankjes hebben waarop de zalm is gerookt. Ideaal!
 • De temperatuur van de barbecue kun je het beste reguleren door met de onderste ventilatiegaten te spelen. Die op de deksel laat je vrijwel altijd een stukje openstaan.

Op de planning

Door zulke workshops word ik altijd getriggerd om meer met de barbecue te doen. Komt goed uit aangezien het op mijn foodbucketlist voor dit jaar staat, maar ik denk niet dat ik een volledige maaltijd ooit op de barbecue ga bereiden. Wat nog wel op de planning staat:

 • Pizza van de barbecue. Ik moet alleen nog even uitzoeken of ik hiervoor mijn pizzasteen kan gebruiken.
 • Zalm en andere vis roken. Uiteraard, nu ik vers gerookte zalm van de bbq heb geproefd wil ik dat zelf ook eens proberen.
 • Moink Balls (geglazuurde en met spek omwikkelde gehaktballetjes die gerookte worden op de bbq).
 • Spareribs! Ik heb vorig jaar al een poging gedaan maar ik vond de ribbetjes niet mals genoeg. Nog maar eens proberen dit jaar.

Thanks Weber en fonQ voor deze super leerzame middag! Ik ga deze zomer (ik blijf tóch een goed weer barbecuer) lekker experimenteren met mijn Webertje. En als lezers van OMF zijn jullie natuurlijk de eerste die er van mee kunnen genieten.

Zijn jullie een beetje van het experimenteren met barbecuen of houd je het liever bij de standaard hamburgers en worstje?

Join the Conversation

 1. Ik zoek voor mijn vader al een tijd van die rookplankjes voor de vis, weet jij waar je die kunt krijgen? Zelf hou ik het bij een vegaworstje en vooral veel groente!

  1. Sabine Author says:

   fonQ verkoopt de rookplanken van Weber (wel wat aan de prijs maar daar is de kwaliteit in ieder geval goed van, die heb ik namelijk geproefd). Zelf bestel ik mijn rookhout altijd bij https://www.vuurenrook.nl. Ik zag dat ze daar ook een groot assortiment rookplanken hebben.

 2. Wat hebben zit er op de zalm op de bovenste foto?
  Wij hebben zelf ook zo’n groente schaal voor op de BBQ maar die wordt eigenlijk alleen maar. Voor de groente gebruikt. Misschien kunnen we hem ook ergens anders voor gebruiken ;-)

  1. Sabine Author says:

   Het waren twee verschillende marinades. Eentje met honing-mosterd met daarbovenop bruine basterduiker en eentje met chili.

   1. Dank je wel die gaan we eens proberen zo gauw het weer wat BBQ weer wordt

 3. Pizzastenen op barbecues werken heel prima! Dit weekend nog een pizza gemaakt in mijn firebox. Temperatuur hoog genoeg krijgen valt (bij een reguliere bbq) echter niet mee!

 4. Oh héérlijk, die op een houtplankje gerookte zalm (maar dan op de Big Green Egg) is zo’n beetje de signature dish van m’n vader. Hij marineert ‘m altijd eerst in whiskey, veel verse knoflook, olijfolie en kruiden (weet zo snel niet welke), maar echt: favoriete BBQ-gerecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close