Zoals jullie weten heb ik afgelopen half jaar het eerste kookboek van Fatima mogen fotograferen dat in april 2019 in de winkels komt te liggen. Persoonlijk vind ik Fatima echt de koningin van het brood. Ik heb met haar al eerder een video opgenomen waarin we Batbot maakten, be-la-che-lijk lekker, maar zij heeft op haar blog nog veel meer fijne brood- en deegrecepten staan. Eén van mijn persoonlijke favorieten is haar recept voor zachte broodjes. Ik besloot met het recept aan de slag te gaan en de broodjes te vullen met zelfgemaakte kipragout. Stiekem vind ik namelijk alles lekker waar ragout in zit. Of het nou kroketten of simpele pasteitjes met ragout zijn, ik hou ervan. En daarom ben ik ook zo dol op deze broodjes. Eet ze zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst! Uiteraard kun je zelf bepalen of je mijn ragoutrecept aanhoudt of zelf een variatie bedenken. Ragout uit blik gebruiken kan ook prima.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Fastfood Friday: Zachte ragoutbroodjes
Ingrediënten
Voor het brooddeeg:
- 500 gr bloem
- 1 zakje instant gist - 7 gr
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
- 1 ei
- 1 eiwit
- 100 ml zonnebloemolie
- 280 ml lauwwarme melk
Voor de ragout:
- 500 gr kipfilet
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml kippenbouillon + extra water
- 1 el mosterd
- 1 tl worcestersaus
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 blaadje gelatine
- verse peterselie - fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Doe de bloem samen met het gist en de suiker in de kom van de keukenmachine en meng dit even kort. Voeg dan het ei en eiwit toe, samen met de zonnebloemolie en kneed dit even door.
- Voeg het zout aan de andere ingrediënten toe en terwijl de machine kneedt beetje bij beetje de melk. Kneed het geheel in 6-8 minuten op middelhoge stand tot een soepel, licht plakkerig deeg.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Maak ondertussen de ragout. Breng hiervoor de kippenbouillon aan de kook en leg hier de kipfilet in. Voeg eventueel extra water toe om ervoor te zorgen dat de kipfilets onder staan.
- Kook de kip op laag vuur in 20-25 minuten gaar en snijd de kipfilets vervolgens in kleine blokjes.
- Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de bloem zo'n 3 minuten aan. Voeg dan 500 ml kippenbouillon toe en roer het geheel tot een klontvrije ragout.
- Doe de kipblokjes, mosterd, Worcestersaus, cayennepeper, verse peterselie, peper en zout in de pan en roer goed door.
- Laat het gelatineblaadje 5 minuten in koud water weken en knijp het vervolgens goed uit. Roer de gelatine door de kipragout tot de gelatine is opgelost.
- Schenk de ragout in een bak en zet hem weg in de vriezer zodat hij snel kan afkoelen en licht op kan stijven.
- Kneed het brooddeeg zodra het is gerezen nog een keer kort door en verdeel het vervolgens in 16 stukken. Rol hier bolletjes van en laat ze 10 minuten op het aanrecht rusten.
- Rol vervolgens na 10 minuten ieder bolletje uit tot een rechthoekige plak. Schep een lepel van de ragout op de onderste helft van het brooddeeg.
- Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg vervolgens op. Snijd met een mesje wat sneetjes bovenin in het deeg en rol het verder op.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel de broodjes over een met bakpapier beklede bakplaat, smeer ze in met een losgeklopte eidooier (deze heb je als het goed is nog over!) en bak de broodjes in 25-30 minuten gaar.