Fastfood Friday: No knead jalapeño-cheddarbrood

Zoals heel veel mensen kwam ik tijdens de eerste lockdown rond deze tijd vorig jaar helemaal in een broodbak-fase terecht. Ik maakte vrijwel iedere week zelf brood en het liefst ging ik dan voor no knead bread. Ik had immers twee kindjes thuiszitten dus heel veel tijd kon ik aan het bakken niet besteden. Aardig wat broden zijn mijn oven uit komen rollen en vandaag wil ik een lekkere variant met je delen die ik vorig jaar maakte. Dit no knead jalapeno-cheddarbrood is niet per se geschikt voor kinderen en ook niet voor mensen die niet van pittig eten houden. Hoewel er helemaal niet zoveel jalapeño in het brood lijkt te gaan, zitten er af en toe behoorlijk pittige happen tussen waarna je echt wel even moet blussen. Dit brood is het allerlekkerst om vers te eten omdat het brood zelf dan lekker luchtig is, de korst krokant en de kaas nog lekker zacht. Probeer dus zo te rekenen dat je ongeveer een uur tot een halve dag na het bakken van het brood aan tafel gaat.

No knead jalapeno-cheddarbrood

No knead jalapeno-cheddarbrood

No ratings yet

Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Wachttijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 55 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren bij voorkeur dezelfde dag eten

Benodigdheden

  • gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 400 g bloem
  • 1,5 tl zout
  • 1 tl instant gist
  • 300 ml warm water
  • 60 ml olijfolie
  • 150 g Cheddar - geraspt
  • 2 el jalapeño - fijngehakt

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het brood bij elkaar in een kom en roer dit door tot alles net gemengd is. Het is een zonder kneden brood, dus doe er vooral niet teveel moeite voor.
  • Dek de kom af met een theedoek of plastic folie en laat het deeg een nacht op kamertemperatuur rusten.
  • Verwarm de volgende dag de oven met daarin een gietijzeren pan voor op 200℃ hetelucht.
  • Stort het brooddeeg op een vel bakpapier. Strooi een beetje bloem over het brood en leg het brood vervolgens met bakpapier en al in de hete gietijzeren pan. Denk aan je vingers!
  • Doe de deksel op de pan en bak het brood vervolgens in de pan in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  • Haal dan de deksel van de pan en bak het brood nog eens 10-15 minuten.
  • Laat het brood iets afkoelen voordat je het aansnijdt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

No knead jalapeno-cheddarbrood

Join the Conversation

  1. Evelien says:

    Ik hou niet zo van jalapeno kan ik die vervangen voor zongedroogde tomaten?

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan prima!

  2. Heb je ook een optie zonder de gietijzeren pan? Klinkt erg lekker, maar die heb ik niet helaas

    1. Sabine Author says:

      Nee, die optie is er eigenlijk niet. Je wilt voor een no knead bread echt gietijzer of eventueel emaille hebben. Deze pan wordt namelijk loeiheet en dat zorgt ervoor dat het brood gaar en knapperig wordt. Heb je een van beide pannen niet dan zul je aan een normaal broodrecept moeten waarvoor het deeg echt gekneed moet worden.

      1. Romy van Ginneken says:

        Misschien een tipje als je niet direct een dure pan wil of kan kopen! Ik kwam bij de Aldi een gietijzerenpan tegen voor €12,-. Ik moest direct aan dit recept denken dus kocht de pan en dit weekend is het eindelijk zover. Zoveel zin in!

      2. Sabine Author says:

        Wat een goede tip! Ik ben heel benieuwd hoe het brood er bij je uitkomt.

  3. Wat is de rede om het 8 uur te laten rusten?
    Ik had het van te voren niet goed gelezen anders was ik wel eerder begonnen
    Nu had ik er de tijd niet voor. Ik heb het na ongeveer 4 uur gebakken
    Resultaat was geweldig

    1. Sabine Author says:

      De rusttijd is er om de gluten goed te laten ontwikkelen. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens het kneden, maar nu kneed je het deeg dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close