Een kijkje achter de schermen bij OMF: deze mini apfelstrudel met vanillesaus stond vorig jaar als kerstdessert bij onszelf op tafel. Wel in een iets andere vorm; jullie krijgen de verbeterde versie dit jaar haha. Maar zo gaat het dus best wel vaak: gerechten die ik zelf maak voor ons kerstdiner thuis schrijf ik meestal uit in mijn notities en maak ik volgend jaar voor op de blog opnieuw zodat ik het recept met jullie kan delen.
Ik maakte vorig jaar in ieder geval mini apfelstrudel met filodeeg en hoewel dat erg lekker was, had ik niet zoiets van ahw yes! Het filodeeg was zeker knapperig, maar ergens een beetje té. Het leek me véél lekkerder om de apfelstrudel met bladerdeeg te maken en dus waagde ik dit jaar een nieuwe poging. En ik had gelijk. Deze mini apfelstrudel heb je in no-time gemaakt en het boterige, knapperige bladerdeeg past perfect bij de kruidige strudelvulling. En hoe leuk: je kunt iedereen zijn/haar eigen apfelstrudel serveren!
De held in dit recept is echter niet de strudel maar de vanillesaus. Ik ben dól op vanille en ik geloof dat ik wel vier keer het kannetje met saus heb gepakt om een beetje extra toe te voegen aan mijn strudel. Het liefst had ik de vanillesaus gewoon zo gedronken want oef, wat is verse vanillesaus toch ongelofelijk lekker.
De vanillesaus kun je al heel goed een dag van tevoren maken. Laat de saus goed afkoelen en zet ‘m vervolgens tot gebruik in de koelkast. Zo hoef je op de dag zelf alleen de strudel nog te maken, ideaal toch?
Ik vind het zelf trouwens ’t lekkerst om de strudel lauw te serveren (dus niet direct uit de koelkast) en de vanillesaus koud. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt.
P.S: liever groots aanpakken? Deze perenstrudel met lemoncurd en gekarameliseerde pecannoten is ook een topper.
Mini apfelstrudel met vanillesaus
Ingrediënten
Strudel
- 1 appel - in blokjes
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 g rozijnen
- 4 plakjes bladerdeeg - ontdooid
- 1 ei - losgeklopt
Vanillesaus
- 100 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- merg van 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 40 g kristalsuiker
En verder
- poedersuiker - om te strooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Meng de blokjes appel met de kristalsuiker, kaneel en rozijnen.
- Schep op ieder plakje bladerdeeg een lepel van de appelvulling en rol vervolgens op als een loempia. Dus de onderste punt naar het midden, twee zijkanten naar binnen en dan doorrollen.
- Smeer de mini apfelstrudel in met losgeklopt ei en bak 25 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg goudbruin is gekleurd.
- Doe voor de vanillesaus de melk, slagroom en het vanillemerg incl. het leeggeschraapte stokje in een steelpannetje. Verwarm dit op de kookplaat.
- Klop de eidooiers met de kristalsuiker op.
- Vis zodra de melk warm is het vanillestokje uit de melk. Schenk de warme melk al kloppend bij de eidooiers en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan.
- Verwarm de saus al roerend nog eens 5 - 7 minuten tot deze wat dikker wordt. Laat de vanillesaus afkoelen.
- Serveer de mini apfelstrudel lauwwarm met de afgekoelde vanillesaus. Bestrooi vlak voor het serveren de apfelstrudel met poedersuiker.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.