Vroegâh, toen ik nog bij mijn ouders woonde stond er op zondagochtend altijd een uitgebreid ontbijtje klaar. Mijn vader was altijd als eerste op en bakte kaiserbroodjes in de oven, kookte eitjes en/of maakte zelf Danerolles. Vooral die Danerolles vond ik altijd een hit want ik was dol op de warme, zelfgemaakte ‘croissantjes’ met ham en kaas. Het zondagochtend-ontbijt is een traditie die ik binnen ons eigen gezin zo goed als door heb gezet. We hebben niet altijd even veel tijd om uitgebreid te eten op zondagochtend, maar nog steeds komen er regelmatig warme broodjes uit de oven en halen we bij de boodschappen zo’n blik croissantdeeg. Vic is inmiddels oud genoeg om te helpen met het rollen van de croissants, net als ik vroeger altijd heb gedaan. Zelf eet ik de broodjes nog altijd het liefst hartig, gevuld met ham en kaas maar Tim heeft ze altijd het liefst naturel zodat hij ze tijdens het eten kan vullen met hagelslag – haha. Hoe lekker en leuk de croissantjes ook zijn, je kunt er meer mee. Zo besloot ik het ontbijt iets feestelijker te maken en een ham-kaas croissantbrood te maken. Voor dit croissantbrood heb je helemaal niet meer nodig dan je normaal gesproken in huis zou halen: een beetje ham, wat kaas en een blik croissantdeeg en je bent er. Maar zeg nou zelf, dit brood ziet er toch fantastisch uit? En dan is het ook nog eens net zo snel klaar als de normale croissantjes. Win win en voor mij een ideale Fastfood Friday!
Mocht je nou niet zo van de ham en kaas zijn, dan kun je het brood vullen met ingrediënten die jij lekker vindt. Smeer bijvoorbeeld de plakjes croissantdeeg voor het oprollen in met kaneelsuiker of chocoladepasta voor een zoete variant van dit brood.
Ham-kaas croissantbrood
Benodigdheden
- 1 cakeblik van 25cm
Ingrediënten
- 1 blik croissantdeeg voor 6 XL croissants
- 6 grote plakken ham - gehalveerd
- 6 grote plakken kaas - gehalveerd
- 1 ei - losgeklopt
- witte/zwarte sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet het cakeblik in. Leg er eventueel een vel bakpapier in zodat het brood straks makkelijk uit de vorm komt.
- Snijd de driehoekige plakken croissantdeeg los en leg op iedere plak deeg een plakje ham en kaas.
- Rol de plakjes deeg op zoals je ook zou doen met het maken van croissants.
- Snijd de croissants doormidden en verdeel de stukken willekeurig over het cakeblik.
- Bestrijk de bovenkant van het croissantbrood met losgeklopt ei en strooi de sesamzaadjes er overheen.
- Bak het ham-kaas croissantbrood 25 minuten in het midden van de oven tot het deeg gaar is en de bovenkant bruin gekleurd. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.