Mijn inspiratie voor nieuwe recepten haal ik werkelijk waar overal vandaan. Zo kwam het recept voor deze carrotcakemuffins op mijn lijstje te staan tijdens onze vakantie naar Scandinavië. In Noorwegen deden we onze boodschappen vaak bij de supermarkt Kiwi en daar kon je op de broodafdeling verpakte muffins krijgen. Omdat we tijdens een van onze stops iets wilden halen wat we mee konden nemen, pakten we willekeurig wat van die muffins mee. Het bleken carrotcakemuffins te zijn en die waren verrassend lekker! Super luchtig, smeuïg en voorzien van een smaakvolle roomkaasvulling. Dat moest ik natuurlijk ook even proberen dus zo gezegd zo gedaan.
Deze carrotcakemuffins zijn ideaal als je wél zin hebt in carrotcake maar niet de behoefte voelt om direct een hele taart te maken. Met dit recept maak je 12 muffins en die kun je, zelfs met vulling, heel prima invriezen. Laat ze een dag voor het serveren rustig ontdooien en ze zijn de volgende dag weer hartstikke lekker.
Ik heb de muffins gevuld met mijn favoriete roomkaasglazuur en dat doe je heel makkelijk met behulp van een spuitzak. Zorg ervoor dat de muffins helemaal afgekoeld zijn voordat je ze gaat vullen. Om ruimte te maken voor de vulling duw ik altijd het spuitmondje dat ik ga gebruiken in de muffin. Je creëert op die manier een gat waar het spuitmondje met vulling straks perfect in past, ideaal!
Krijg jij ook geen genoeg van carrotcake? Check hier dan al onze variatierecepten.
In plaats van muffinvormpjes heb ik voor dit recept trouwens gewoon bakpapier gebruikt; dat ziet er altijd zo lekker rustiek uit. Knip het bakpapier in vierkantjes van ongeveer 10×10 cm en duw ze in de bakvorm. Door het gewicht van het beslag wordt het papier vanzelf naar beneden gedrukt.
Carrotcakemuffins
Benodigdheden
- muffinbakvorm voor 12 stuks
- 12 vierkantjes bakpapier of muffinvormpjes
- spuitzak met glad spuitmondje
Ingrediënten
Voor de carrotcake:
- 4 eieren
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 250 ml neutrale olie (bijv. zonnebloem)
- 2 tl vanille-extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl kaneelpoeder
- snuf zout
- 300 g geraspte wortel
Roomkaasvulling:
- 200 g naturel roomkaas - op kamertemperatuur
- 50 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de bakvorm met de muffinvormpjes of het bakpapier.
- Doe de eieren in een kom en voeg hier de lichtbruine basterdsuiker, olie en vanille-extract aan toe. Klop het geheel met een garde tot een egale mix.
- Doe het zelfrijzende bakmeel, kaneelpoeder en zoet erbij en spatel dit tot een klontvrije mix. Spatel als laatste de geraspte wortel door het beslag.
- Vul de muffinvormpjes met het muffinbeslag en bak de carrotcakemuffins in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Laat de muffins volledig afkoelen.
- Maak met behulp van een spuitmondje een gat aan de bovenkant van de muffins.
- Klop de roomkaas, poedersuiker en het vanille-extract tot een gladde mix.
- Vul de spuitzak met de roomkaasmix en vul de muffins via de bovenkant met de roomkaasvulling.
- Bewaar de muffins luchtdicht in de koelkast of vries ze in.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.