Stamppot Andijvie à la Melle

Ik ben gek op Stampandijvie, echt waar. Ik denk dat het samen met hutspot mijn meest favoriete stamppot is. Nu ik dit artikel aan het typen ben moet ik het snel maar weer eens gaan maken, maar misschien probeer ik dan wel deze versie van Melle. Zij maakt de stamppot andijvie namelijk met paprika en mikt het daarna nog even met een laagje kaas in de oven voor een knapperig korstje. Hmm, dat is een goed idee!

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • Rauwe andijvie, zak van 250 gram
 • Boter
 • Vegetarische spekjes
 • Paprika
 • Peper/zout
 • Kaas
 • Crème fraîche
 • Paneermeel

1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gekookt zijn. Kook de aardappelen in ruim water ongeveer 15 minuten. Je kunt met je vork prikken om te kijken of ze klaar zijn. Als het soepel gaat zijn ze klaar. Je kunt ze dan afgieten.

2. Wanneer de aardappelen koken kun jij vast de paprika in stukjes snijden en de spekjes in een beetje olijfolie bakken.

3. Een pan vol gekookte aardappelen. Chapeau! Sta je klaar je stamper in hand? Klaar voor de start? Stamppot. Om er een fijne puree van te maken voeg je een flinke scheut melk en ongeveer 2 eetlepels boter toe en stamp je het tot een zacht geheel. Eventueel kun je meer melk of boter toevoegen, gewoon even proeven en kijken of het nodig is.

4. Nu ga je de groenten toevoegen. Je kunt beginnen met de stukjes paprika door de puree te stampen. Daarna kan de rauwe andijvie er bij. Ik vind het fijn om steeds een handje erbij te doen, te stampen en weer een handje. Zo ga je door tot je het goed vindt, ik heb iets meer dan de helft van de zak gebruikt.

5. Als laatste voeg je de spekjes toe en stamp je dit tot een geheel. Ziet er al lekker uit! In principe kun je het zo opdienen, je kunt het geheel ook nog even in de oven doen

6. Verdeel de stamppot in twee ovenpannetjes (dan houd je nog wat over wat je nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren), of in een ovenschaal, wat je maar hebt. Vervolgens smeer je de bovenkant met de achterkant van je lepel in met een dun laagje crème fraîche. Daar overheen wat geraspte kaas en een dun laagje paneermeel.

7. Dit geheel doe je in de oven, een kwartiertje op 200 graden. Het bovenste laagje wordt dan lekker knapperig.

stamppot andijvie van melle

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Goed idee! Ik vind het heerlijk met blokjes kaas en cherrytomaatjes erdoorheen.

 2. Marije says:

  Zo heb ik het nog nooit gegeten, maar het klinkt weer heerlijk!

 3. Elske says:

  Oh, lekker! Ga ik de volgende keer proberen als ik stamppot andijvie maak. Meestal maak ik hem met een fris appeltje (granny smith) en gorgonzola.. beetje spekjes erbij; heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close