Een écht lekker initiatief: Cocoa Life

Gesponsord – Mijn liefde voor chocolade steek ik inmiddels niet meer onder stoelen en banken. Ik heb wekelijks gewoon mijn portie chocolade nodig. Of dat nou in de vorm van chocolademelk is, ijs met chocolade of gewoon een dikke chocoladereep maakt me niet zoveel uit. Het gaat zelfs zover dat ik al eens hele artikelen op OMF heb geschreven over één specifieke chocoladereep. Vorig jaar deed ik dit bijvoorbeeld al met de BonbonBloc Praliné Crunchy van Côte d’Or. Heerlijk. Maar even alle gekheid op een stokje: chocolade is natuurlijk heerlijk en we genieten er bijna allemaal van, maar waar we echter niet zo gauw bij stil staan is waar deze chocolade vandaan komt. Het is tijd voor wat awareness, bewustwording. Vandaag dus even geen recept met chocolade maar een artikel over de herkomst van cacao, het dreigende tekort en het Cocoa Life initiatief van Côte d’Or.

Cacao Life

https://brandvoice.nl/upload/campaigns/150930_1629-Cocoa_Life_-_workshop_-__Field_Pest_Decease_Identification.jpg

Een stukje achtergrondinformatie

Rondom de evenaar zijn er zo’n 5 – 6 miljoen boeren die cacao verbouwen, dat zijn er heel wat. Logisch ook als je bedenkt dat het verbouwen van cacao handwerk is: de cacaovruchten groeien aan een boom en worden met de hand geplukt. Dit is noodzakelijk omdat de bomen in de jungle groeien en op verschillende momenten rijpen. Op dit moment heeft zo’n 75% van alle boeren minder dan 2 hectare land met een gemiddelde oogst van 600-800kg cacao per jaar. Deze kleine boeren zorgen wel voor ongeveer 90% van de totale cacaoproductie.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar er ligt een probleem op de loer. Al jaren is er een stijgende vraag naar cacao maar een afnemend aanbod. En dit is heftig. Zo heftig dat als er nu niets gebeurt, er in 2020 (dat is al over 5 jaar!) een wereldwijd tekort wordt verwacht van 1 miljoen ton cacao. En dat betekent dus óók dat jij minder kunt genieten van chocolade.

Wat zijn de oorzaken van het cacao tekort?

De stijgende vraag naar cacao en het afnemende aanbod zorgen in rap tempo voor een cacao tekort. Maar er zijn een hoop achterliggende redenen waar wij niet van op de hoogte zijn:

 • Het beperkte cacaoseizoen en slechte inkomsten zorgen ervoor dat armoede en voedselschaarste uitdagingen zijn voor veel cacaoboeren.
 • Verouderde bomen, slechte landbouwtechnieken en gebrek aan training zorgen voor een slechtere oogst en dus lagere inkomsten.
 • Veel cacaogemeenschappen zijn onaantrekkelijke plekken om te wonen. Door gebrek aan infrastructuur maar ook door beperkte toegang tot educatie en gezondheidszorg.
 • De jeugd trekt weg uit de cacaosector. Dit resulteert in verouderde arbeiders die in aantallen afnemen. En daarbij blijft kinderarbeid een groot probleem in de cacaosector.
 • Het verbouwen van cacao gebeurt in een klein geografisch gebied dat kwetsbaar is voor klimaatsverandering.

Cacao Life

Cacao Life

Cocoa Life

Hoewel het voor ons een ver van ons bed show lijkt te zijn, is het noodzakelijk dat er actie wordt ondernomen. Wil er in 2020 geen tekort aan cacao zijn, moeten wij er met z’n allen voor zorgen dat de omstandigheden op de cacaoplantages verbeteren. En Côte d’Or neemt hiervoor de eerste stappen met Cocoa Life

Cocoa Life investeert 400 miljoen dollar om zo’n 200.000 cacaotelers te helpen ontwikkelen en om een verschil te maken voor 1 miljoen leden van cacaotelende gemeenschappen. Het uiteindelijke doel? Op een 100% duurzame manier te bevoorraden in cacao, voornamelijk via Cocoa Life.

Om deze doelen te behalen worden de problemen in 5 gebieden bij de kern aangepakt:

 1. Landbouw: trainingen geven om landbouwmethoden te verbeteren en zo de inkomsten te verhogen.
 2. Gemeenschappen: samen met de gemeenschap een overzicht maken van de benodigdheden en zo een actieplan maken om dit te realiseren.
 3. Levensonderhoud: genereren van een tweede bron inkomsten.
 4. Jeugd: de jeugd inspireren in de toekomst van cacao.
 5. Milieu: de grond helpen behouden voor toekomstige generaties.

Wat kun jij doen?

Wat jij kunt doen? Chocolade eten! Dit klinkt heel tegenstrijdig maar dit is het niet. Op korte termijn is Côte d’Or bezig met het aanpassen van hun verpakkingen. Op iedere verpakking vind je binnenkort het Cocoa Life logo terug. Door Côte d’Or chocolade te kopen help jij mee om de Cocoa Life cacaoboeren en hun gemeenschappen te ontwikkelen. En neem van mij aan: dit wil je als je in 2020 nog wilt kunnen genieten van een reep chocolade.

Check de website voor meer informatie over het Cocoa Life project.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Côte d’Or

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 341305204 1
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 341305204 1
B9116116

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Leerzaam! En de chocola eten van Côte d’Or vind ik zeker geen straf ;-)

 2. Marvin says:

  Ik haal eigenlijk nooit chocola in huis, gaat dan namelijk gelijk op. Maar dit lijkt me een goede reden om binnenkort weer een lekkere reep te kopen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close