Dit moet je kopen in de Zweedse supermarkt

Eén van de leukste dingen om in het buitenland te doen is toch wel het bezoeken van de supermarkt. Ik noem het altijd een ‘supermarkt safari’. Heerlijk vind ik het om door de gangpaden te struinen en te kijken naar producten waarvan ik niet weet wat het is. Voordat we afgelopen zomer op vakantie gingen naar Scandinavië vroeg ik jullie via Instagram naar de tips. Daar kwamen er zó veel van binnen, en ik nam vooral ook zoveel dingen mee naar huis – haha!, dat ik van ieder land even een apart artikel hebt gemaakt. Eerder deelde ik al met je wat je zou moeten kopen in de Noorse supermarkt en liet ik je ook weten wat lekkere dingen uit de Deense supermarkt zijn. We waren tijdens de vakantie echter ook in Zweden en ook dáár heb ik wat lokale lekkernijen gescoord! Dit zou je volgens jullie én volgens mij moeten kopen in de Zweedse supermarkt.

We waren tijdens onze vakantie niet heel veel dagen in Zweden en omdat we het land bezochten aan het begin van onze vakantie, wilde ik (nog) niet al teveel meeslepen onderweg. We hebben tijdens de reis alleen de Coop bezorgd en kwamen onderweg veel vestigingen tegen van ICA. Ik heb niet zoveel tips met je te delen als voor bijvoorbeeld Noorwegen, maar toch zijn er een aantal dingen die je zeker weten even moet kopen in de Zweedse supermarkt.

Kopen in de Zweedse supermarkt

Kopen in de Zweedse supermarkt – Zoete broodjes

Zweden staat bekend om haar fika, oftewel: de thee-/koffiepauze. Extra fijn voor ons is dat die pauzes altijd vergezeld worden door de allerlekkerste zoetigheden, met name broodjes. Nu hoef je met het eten van dit soort broodjes natuurlijk niet te wachten tot de koffiepauze maar kun je ze ook prima als ontbijt eten.

  • Kanelbulle, de Zweedse trots! Haha nee, zo heb ik het zelf gedoopt maar Kanelbulle is wel het meest typische broodje voor Zweden. Het is een kaneelbroodje die, in tegenstelling tot de Amerikaanse variant, wat kruidiger smaakt door toevoeging van kardemom. Bovendien zijn de broodjes afgetopt met suikerparels en niet met zoet glazuur. Kanelbullar zijn overal te koop. Bij ieder koffietentje, iedere supermarkt en ieder bakkertje. Bij de lokale bakker vond ik zelfs Kanelbulle gevuld met vanillecustard. Wat een droom.
  • Skolebröd, mijn absolute favoriet! Zacht witbrood, gevuld met vanillecustard en afgetopt met zoet glazuur en kokos. Ook deze vind je in vrijwel iedere supermarkt terug. En mocht je bij een bakkertje zijn, dan zou je ze ook nog tegen kunnen komen in andere varianten.  Met aardbeien erdoor bijvoorbeeld, goddelijk!

nocco

Kopen in de Zweedse supermarkt – en verder

Dan zijn er natuurlijk nog een aantal andere dingen die je kunt scoren in de Zweedse supermarkt.

  • Elanden- en rendierenworst. Vleesliefhebbers en fans van droge worst kunnen in de Zweedse supermarkten (gedroogde) elanden- en rendierenworst vinden. Denk niet dat je dit in de rest van Scandinavië ook tegenkomt trouwens, dat is namelijk lang niet overal het geval! Tijdens onze hele vakantie vond ik het alleen bij de plaatselijke (kleinere) supermarkt. Vaak als je wat noordelijker zit in de Scandinavische landen dan kom je het wel tegen.
  • Brunost. You hate it or love it: Brunost is echt typisch Zweeds. Het is een bruine geitenkaas met een stevige karamelsmaak. Als je het aandurft kun je gelijk plakjes of een stuk kaas meenemen, maar je kunt ook kijken of je het lekker vindt door een pakje Wasa Sandwich met Brunost te kopen. Het was niet per se mijn favoriet tijdens de reis maar hé, als je authentiek Zweeds wilt eten dan doe je dat hiermee wel.
  • Dille chips. Mijn gróte favoriet in Zweden, wat is dit ongelofelijk lekker. Ja, toegegeven:  het klinkt wellicht een beetje raar om chips op smaak te brengen met dille, maar ik vond het waanzinnig. Er gingen dan ook wat zakken van de chips mee naar huis. In Noorwegen kwamen we het sporadisch nog tegen in combinatie met sour cream, maar stiekem was de Zweedse variant met bieslook en dille het lekkerst.
  • Kavli smeerkazen. Smeerkaas in een tube, je komt het ontzettend veel tegen in Zweedse supermarkten. En bovendien ook in tientallen smaken. Smeerkaas met bacon, kreeft, surimi, blauwe kaas met granaatappel… Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het er wel.
  • Chocolade met drop. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niks, ik val zelf onder de laatste categorie, maar in Zweden en de rest van Scandinavië zijn ze dol op chocolade met drop (Lakrids). Neem eens een reepje mee om het te proberen!
  • NOCCO. NOCCO is ook in Nederland te koop en het is by far mijn favoriete energydrink. Ik ben niet per se fan van enerydrinks, maar voor NOCCO maak ik een uitzondering. Hier in Nederland vind je een beperkte selectie van het caloriearme en suikervrije drankje, maar in Zweden is het assortiment enórm. Heerlijk om nieuwe smaken te proberen daar.

En dat was ‘m eigenlijk al. In vergelijking met Noorwegen en Zweden heeft Zweden minder exclusieve producten om te kopen in de Zweedse supermarkt. Absolute nummer 1 zijn de dillechips en alle zoete broodjes. Je mag het land absoluut niet verlaten zonder minimaal één kanelbulle te hebben geproefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close