De allerlekkerste gebakken aardappels

Gebakken aardappels, héérlijk vind ik ze, mits ze op de juiste manier zijn klaargemaakt. Mijn vader kon dat altijd als de beste en we aten het regelmatig op zondag. Nooit werden er voorverpakte gegaarde aardappelen gebruikt maar altijd verse, zelfgekookte. Patatjes vind ik lekker, maar als ik moet kiezen zou ik sowieso voor deze gebakken aardappels gaan. Ik heb de ’techniek’ een beetje van mijn vader afgekeken en nog altijd maak ik deze aardappels op dezelfde manier klaar. Krokant met een bruin korstje maar nog zacht van binnen en uiteindelijk gekruid met alleen maar Aromat. Zo zijn ze het allerlekkerst.

gebakken aardappels

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 500 gram vastkokende of iets kruimige aardappelen*
 • boter
 • aromat

*De keer dat ik de foto’s voor dit artikel maakte gebruikte ik iets kruimige aardappelen. In principe werkt dit prima! Ze mogen er dan wel niet zo mooi uit zien, maar doordat de aardappelen iets uit elkaar vallen krijg je van die kleine knapperige stukjes. En die zijn stiekem wel het allerlekkerst.

1. Schil de aardappels niet maar snijd ze direct in kleinere stukjes. Was de aardappelen grondig en kook ze zo’n vijftien minuten zodat ze nog nét niet helemaal gaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen in hun geheel te koken en ze pas later te snijden, maar de ervaring leert dat ze dan vrij snel uit elkaar vallen. Bovendien moeten ze dan ook langer koken. De reden dat ik de aardappelen niet schil (mijn pap deed dit wel altijd) is omdat het korstje dan nóg krokanter wordt en omdat de vitaminen vaak direct onder de schil zitten. Door de aardappelen niet te snijden blijven deze dus behouden.

2. Laat de aardappelen droog stomen en afkoelen voordat je ze gaat bakken.

3. Verhit een beetje boter (je kunt ook olijfolie gebruiken, maar met boter zijn ze toch echt lekkerder) in de koekenpan en voeg de aardappels toe. Bak ze zeker minimaal twintig minuten op hoog vuur zodat ze de kans krijgen om goed knapperig en bruin te worden. De kunst is om zo min mogelijk boter te gebruiken maar er wel voor te zorgen dat de aardappels niet aanbranden. Ik gebruik vaak een eetlepel boter voordat de aardappels in de pan gaan en voeg halverwege de baktijd nog een klein klontje toe wanneer ik merk dat ze te snel bakken en te donker worden. Meer boter is écht niet nodig, de pan moet compleet droog zijn als de aardappels eruit worden geschept.

4. Schep de gebakken aardappels op een bord en strooi er Aromat overheen. Je kunt natuurlijk allerlei kruiden gebruiken of gewoon zout, maar met Aromat vind ik ze toch het allerlekkerst.

gebakken aardappels

gebakken aardappels

Join the Conversation

 1. Gekookte aardappels vind ik niet lekker maar voor gebakken aardappels mag je me wakker maken, heerlijk!

 2. Hester says:

  Ik ben nu toch wel heel benieuwd, als je zelfs zegt dat je ze lekkerder vindt dan patat…

 3. Roxanne says:

  Heerlijk! Ik ben echt gek op simpele, gebakken aardappels :D

 4. Joyce says:

  Ziet er lekker uit!

 5. Steph says:

  Ow jaaaaa zo lekker!! Maar nog lekkerder zijn ze met een uitje er door EN wat champignons en spekjes!!

 6. Anouka says:

  These potatoes look so delicious!

 7. Daniel says:

  Mooie foto’s, duidelijke instructies! Top! Dank je wel, ik zal ‘m vandaag onze FB pagina posten! Wij, het team van aardappelgroothandel Jac van den Oord zijn voor het bakken van aardappelen helemaal weg van de herintroduceerde Koopman’s Blauwe. Deze is iets kruimig, maar het kruim bakt ook lekker krokant! Heerlijk!
  Ga zo door met jullie mooie site!

 8. Waorom die, in mijn ogen, smerige Aromat?

  1. Sabine Author says:

   Iedereen heeft een guilty pleasure. Simpelweg weglaten als je het niet lekker vindt?

  2. Vanessa says:

   Wat is er mis met Aromat? Mijn moeder (tantes, ooms en zowat alle andere familieleden) gebruiken het heel vaak in de keuken.

 9. De aardappels zijn verbrandt.

  1. Gerrit says:

   Ah, zonde joh! Gewoon nog een keer proberen?

 10. marcel says:

  Ik neem vastkokende aardappels. die kook ik net gaar,afkoelen en een nacht in de koelkast bewaren.
  bakken in een ruime koekenpan in boter met zonnebloemolie. olie kan n.l. hoger verhit worden.
  ev. spekjes, uienringen o.I. d. apart bakken en toevoegen.

 11. Willem says:

  Dit recept heb ik regelmatig gebruikt en de aardappels worden altijd volledig verorberd. Het zal dan wel door de Apeldoornse boslucht komen. Vanuit Apeldoorn dan ook bedankt.

 12. Hallo, net je recept gelezen, ik zou je aanraden om wél te schillen want dan zie je ook waar de pieper groen kan zijn, dat groen is solanine, tik maar in op google, en is giftig, dat groene moet je wegsnijden en vooral niet eten.

 13. Henk Fokkema says:

  hoe kan ik nadat de gebakken aardappels kmapperig houden?
  Mijn zoon eet altijd wat later dan ik.
  Bijvoorbaat dank

  1. Sabine Author says:

   Niet, helaas. De enige optie is om ze weer even kort op te bakken maar knapperig houden kan bijna niet.

 14. die zien er echt slecht uit meer aangebrand dan gebakken xd

 15. Jolanda says:

  Heerlijk! Heb er, naast de aromat, ook nog wat maggi overheen gedaan tijdens het bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close