Daim taart recept

Dit Daim taart recept is afkomstig uit mijn Oh My Foodness! kookboek. Het boek is helaas niet meer zo héél goed verkrijgbaar en wordt ook niet meer bijgedrukt, dus het lijkt me leuk om af en toe hier op OMF ook eens recept te delen. Zo raken we de recepten niet kwijt en kun je ze altijd weer terugvinden.

Het recept voor de Daim taart ben ik nooit vergeten, ook al is het inmiddels alweer een paar jaar geleden dat ik de taart maakte. Het kostte me maar liefst 5(!) pogingen om de taart perfect te krijgen.

Dan was de cake te droog, dan proefde ik de Daim weer niet goed, te compacte taart, te luchtige taart… Het is een flinke bevalling geweest, maar uiteindelijk kan ik wel zeggen dat deze Daim taart écht heel lekker is.

Daim taart IKEA

Daim taart IKEA

IKEA heeft de Daim taart natuurlijk bekend gemaakt, maar inmiddels vind je de taart ook in diverse vriesvakken van de supermarkt. Ingevroren inderdaad, vers heb ik hem nog nergens kunnen vinden.

Daim werd voor het eerst in Zweden en Noorwegen geproduceerd, ergens in de jaren 50 van de vorige eeuw, dus het is ook niet zo gek dat IKEA ermee aan de haal is gegaan natuurlijk. Ik denk dat iedereen inmiddels de Daim taart van IKEA wel eens heeft geproefd.

Zachte amandelcake met een vulling van crunchy karamel en een topping van chocolade. Online kun je de taart niet bestellen bij IKEA want zij bezorgen helaas geen voedingsmiddelen, maar in de vriesvakken van de mini supermarkt na de kassa’s kom je de taart altijd tegen. Een blik op de website leerde mij dat uit 24 beoordelingen de taart 5/5 sterren scoort. Echt een hitnummer dus!

Geen IKEA in de buurt? De taart ligt sowieso ook bij Albert Heijn in het vriesvak. Kun je hem vast voorproeven zodat je de smaak extra goed kunt nabootsen met onderstaand recept.

Zelf de IKEA Daim taart maken

En nu maak je de taart dus gewoon lekker zelf thuis. En omdat ik het recept al meerdere malen voor je heb getest, weet je nu zeker dat je een lekkere taart te pakken hebt na het bakken, haha.

Trek er wel wat tijd voor uit. Hoe simpel en hoe klein de taart ook lijkt, hij bestaat wel uit drie verschillende onderdelen: de amandelbiscuit, Daim karamel en Daim ganache. Allemaal niet heel ingewikkelde dingen om klaar te maken, maar er gaat vooral wat tijd inzitten. Maar dat is het wél waard!

Ik gebruikte zelf een springvorm van 22 centimeter voor het maken van deze taart. Hiermee snijd je ongeveer 12 kleine puntjes. Wil je de taart iets hoger, gebruik dan een springvorm van 20 centimeter.

Daim taart

Daim ganache

Voor zowel de Daim ganache als de Daim karamel heb je behoorlijk wat chocolaatjes nodig. Die kunnen nog wel eens lastig te verkrijgen zijn, maar als je bij Action naar binnenloopt heb je vaak een goede kans een grote zak tegen te gekomen. En anders heeft JUMBO het vaak ook in het assortiment.

Wat je met deze taart in ieder geval wilt bereiken is dat je de crunch die uit zichzelf al in Daim zit, ook terug gaat vinden in de taart. Hak de Daims dus niet al te fijn, zo blijf je bij iedere hap van de taart de krokante stukjes tegenkomen.

Hoewel het niet ‘hoort’ bij deze taart, kun je ervoor kiezen om na het bakken wat grove stukken Daim over de taart te strooien. Wordt de taart gelijk een stuk spannender om te zien en stiekem nog lekkerder ook.

Daim taart bewaren

Net als de IKEA Daim taart, kun je deze zelfgemaakte taart ook prima invriezen. Ik raad zelf altijd aan om de taart vast in punten te snijden en zo in te vriezen, zo kun je iedere keer precies de juiste aantallen taartpunten uithalen die je nodig hebt.

Laat de taart rustig ontdooien in de koelkast voordat je hem serveert.

In de koelkast blijft de taart ongeveer 4-5 dagen houdbaar, in de vriezer kun je hem drie maanden bewaren.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Daim ganache
5 van 1 stem

Daim Taart

De Daim taart, wie kent hem niet. Het is, naast de Zweedse balletjes, het pareltje van IKEA al kun je de taart tegenwoordig ook in de vriesvakken van diverse supermarkten vinden. Ik wilde al jaren zelf eens een (variant op de) Daim taart maken en eindelijk heb ik dat gedaan.
Porties1 taart (22 cm)
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen/opstijven 3 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 springvorm (22 cm)
  • bakpapier
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 4 eiwitten
  • 150 g poedersuiker
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g patent bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout

Roomlaag

  • 4 eidooiers
  • 150 g kristalsuiker
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 100 g boter – in blokjes, op kamertemperatuur
  • 100 g Daim – fijngehakt

Topping

  • 225 g melkchocolade
  • 150 ml slagroom
  • 100 g Daim – fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen goed in. 
  • Klop voor de amandelcake de eiwitten met een snufje zout stijf en voeg hier al kloppend de poedersuiker aan toe tot een glanzend beslag ontstaat. Spatel de stijfgeklopte eiwitten samen met de bakpoeder en het vanille-extract voorzichtig door het amandelmeel. Voeg hier ook de patentbloem aan toe.  
  • Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de cake in 20-25 minuten gaar. Laat de amandelcake goed afkoelen. 
  • Klop voor de roomlaag de eidooiers met de helft van de kristalsuiker luchtig. Doe de slagroom met de rest van de suiker, het vanillemerg en het leeggeschraapte vanillestokje in een steelpannetje. Verwarm de slagroom tot de suiker is gesmolten. 
  • Vis het vanillestokje uit de warme slagroom en schenk de helft van de warme slagroom bij de eidooiers in de kom. Klop goed door. Schenk vervolgens alles terug in de steelpan en laat het mengsel ongeveer 5 minuten op laag vuur indikken. 
  • Haal de pan van het vuur en roer de zachte boter door de room tot de boter helemaal is opgenomen. Roer ook de fijngehakte Daim door de room. Zet opzij tot de amandelcake helemaal is afgekoeld. 
  • Snijd de amandelcake doormidden. Smeer de onderste laag van de cake in met de helft van de Daimroom en leg de bovenste laag van de cake hier weer bovenop.  
  • Smeer de rest van de room over de bovenste laag cake en langs de randen van de taart. Zet de taart in de koelkast zodat deze stevig kan worden.  
  • Verwarm voor de topping de slagroom in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en smelt de melkchocolade in de warme slagroom. Laat de ganache afkoelen naar kamertemperatuur en roer dan de fijngehakte Daim erdoor. 
  • Schenk de ganache over de hele bovenkant van de taart en laat de ganache over de zijkanten van de taart lopen. 
  • Zet de taart terug in de koelkast tot de ganache volledig is opgesteven.  
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Scandinavisch
Trefwoord: amandeltaart, chocoladetaart, daim taart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close