Daim Taart
De Daim taart, wie kent hem niet. Het is, naast de Zweedse balletjes, het pareltje van IKEA al kun je de taart tegenwoordig ook in de vriesvakken van diverse supermarkten vinden. Ik wilde al jaren zelf eens een (variant op de) Daim taart maken en eindelijk heb ik dat gedaan.
Voorbereidingstijd40 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Afkoelen/opstijven3 uur uur
Totale tijd4 uur uur 40 minuten min
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Scandinavisch
Trefwoord: amandeltaart, chocoladetaart, daim taart
Servings: 1 taart (22 cm)
1 springvorm (22 cm)
bakpapier
elektrische (hand)mixer
Cakebeslag
- 4 eiwitten
- 150 g poedersuiker
- 100 g amandelmeel
- 100 g patent bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
Roomlaag
- 4 eidooiers
- 150 g kristalsuiker
- 100 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 100 g boter - in blokjes, op kamertemperatuur
- 100 g Daim - fijngehakt
Topping
- 225 g melkchocolade
- 150 ml slagroom
- 100 g Daim - fijngehakt
Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen goed in.
Klop voor de amandelcake de eiwitten met een snufje zout stijf en voeg hier al kloppend de poedersuiker aan toe tot een glanzend beslag ontstaat. Spatel de stijfgeklopte eiwitten samen met de bakpoeder en het vanille-extract voorzichtig door het amandelmeel. Voeg hier ook de patentbloem aan toe.
Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de cake in 20-25 minuten gaar. Laat de amandelcake goed afkoelen.
Klop voor de roomlaag de eidooiers met de helft van de kristalsuiker luchtig. Doe de slagroom met de rest van de suiker, het vanillemerg en het leeggeschraapte vanillestokje in een steelpannetje. Verwarm de slagroom tot de suiker is gesmolten.
Vis het vanillestokje uit de warme slagroom en schenk de helft van de warme slagroom bij de eidooiers in de kom. Klop goed door. Schenk vervolgens alles terug in de steelpan en laat het mengsel ongeveer 5 minuten op laag vuur indikken.
Haal de pan van het vuur en roer de zachte boter door de room tot de boter helemaal is opgenomen. Roer ook de fijngehakte Daim door de room. Zet opzij tot de amandelcake helemaal is afgekoeld.
Snijd de amandelcake doormidden. Smeer de onderste laag van de cake in met de helft van de Daimroom en leg de bovenste laag van de cake hier weer bovenop.
Smeer de rest van de room over de bovenste laag cake en langs de randen van de taart. Zet de taart in de koelkast zodat deze stevig kan worden.
Verwarm voor de topping de slagroom in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en smelt de melkchocolade in de warme slagroom. Laat de ganache afkoelen naar kamertemperatuur en roer dan de fijngehakte Daim erdoor.
Schenk de ganache over de hele bovenkant van de taart en laat de ganache over de zijkanten van de taart lopen.
Zet de taart terug in de koelkast tot de ganache volledig is opgesteven.