Als ik zin heb in een warme lunch, is courgette soep maken toch wel een van mijn favoriete dingen. Het afgelopen jaar heb ik echt een grote voorliefde voor courgette ontwikkeld. Ik vind het lekker in zó veel verschillende gerechten. Het is een relatief goedkope groenten en door de neutrale smaak past het ook vrijwel overal bij. Dus tegenwoordig heb ik er standaard wel een of twee in mijn koelkast liggen.
Courgette soep maken is bovendien ook nog eens ontzettend simpel en juist omdat die smaak dus zo neutraal is, kun je er van alles mee doen. Ik hield ‘m simpel deze keer en maakte romige courgette soep met zalm.

Courgette soep maken – de basis
Zoals ik al zei is courgette soep maken ontzettend simpel. De basis van de soep bestaat eigenlijk maar uit vier ingrediënten: knoflook, ui, courgette en groentebouillon. De meest basis courgette soep maak je met die vier ingrediënten en zelfs dan heb je al een perfect soepje voor tussendoor te pakken.
Maar natuurlijk kun je er meer mee doen. Maak bijvoorbeeld een van onderstaande courgette soep recepten:
Courgette soep kun je heel goed bewaren. In de koelkast blijft de soep zo’n vier dagen goed, afhankelijk van wat je er verder nog in stopt. Maar invriezen kan ook. In de vriezer is de soep ongeveer een maand of drie houdbaar.


Courgette soep recept met roomkaas
Normaal gesproken wordt een groentesoepje romig gemaakt door het toevoegen van room of kokosmelk. Maar ik gebruikte deze keer een lepel roomkaas. Dit zorgt voor net zo’n romig resultaat, maar een iets frissere smaak. Bovendien zorgt de roomkaas ervoor dat de courgette soep vanzelf een beetje indikt en dat is wat je wil: een dikke, romige soep in plaats van waterige meuk.
Je kunt zelf kiezen welke roomkaas je gebruikt. Courgette soep met boursin is natuurlijk héérlijk, maar je maakt er wel een wat vetter soepje mee. Ben je op je voeding aan het letten en mag het allemaal wel wat lichter, dan zou je bijvoorbeeld ook heel goed zuivelspread (light) kunnen gebruiken of Philadelphia Bieslook als alternatief. De laatste bevat relatief weinig vet (10g vet per 100g in tegenstelling tot 22g vet in de gewone Philadelphia) en iets meer eiwitten (7.4g eiwit in tegenstelling tot 5.4g).
De roomkaas voeg je pas toe op het moment dat je de soep gaat blenden. Niet eerder, anders heb je kans op schiften en dat zou zonde zijn. Mocht je trouwens nog een fijne staafmixer zoeken, ik gebruik altijd deze 3-in-1 set van Russell Hobbs.

Courgette soep met zalm
Nu we de courgette soep helemaal hebben gemaakt, hoef je hem alleen nog even af te maken. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk want de soep is van zichzelf al lekker, maar zelf koos ik ervoor om de courgette soep met zalm te serveren. Ik gebruikte daar warmgerookte zalmflakes voor, die hebben wat mij betreft altijd véél meer smaak dan de standaard plakjes gerookte zalm.
Mijn oudste kind is ook echt dól op gerookte zalm en die heeft twee kommen van deze courgette soep met zalm opgegeten.
In plaats van gerookte zalm zou je ook heel goed gerookte forel of makreel kunnen gebruiken. Of, als je helemaal niet van de vis bent, is gerookte kip ook top!
Mocht je de soep mee willen nemen naar je werk, vervoer de soep en de toppings dan apart van elkaar. Zo blijven de smaken het best bewaard en voorkom je dat de vissmaak gaat overheersen. Ook blijven de zalm flakes dan beter intact, wat de textuur van het complete gerecht weer ten goede komt.
Wil je nog wat meer variëren, dan heb ik hierbij nog een aantal tips:
- Voeg wat spinazie of een handje doperwten toe tijdens het koken voor extra groente en kleur.
- Hou je van pit? Voeg een snuf chilivlokken of een halve rode peper toe bij het fruiten van de ui.
- Voor een vegan versie: laat de zalm weg en vervang de roomkaas door plantaardige smeerkaas of kokosroom.
Zo zie je maar, courgette soep met zalm is echt een ideaal gerecht voor als je snel iets warms en voedzaams op tafel wilt zetten. Of het nu als lunch is of als licht diner — deze soep stelt nooit teleur. En doordat je eindeloos kunt variëren, raak je er ook niet snel op uitgekeken. Bij ons thuis is het in ieder geval een blijvertje.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Courgette soep met zalm
Benodigdheden
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 2 courgettes – in stukken
- 1 L groentebouillon
- 100 g naturel roomkaas
- 150 g gerookte zalmflakes
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje olie of boter in een diepe pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Voeg de courgette toe en bak twee minuten mee.
- Schenk de groentebouillon in de pan en breng de soep aan de kook. Kook de soep met deksel van de pan af 20 minuten, tot de courgette zacht is.
- Voeg de roomkaas toe aan de soep en pureer de soep met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout en serveer met de gerookte zalm.