Na het succes van het boek All-day Breakfast kon het tweede boek van Denise Kortlever natuurlijk niet uitblijven. En wat ben ik stiekem blij om! De boeken van Denise zijn pareltjes om naar te kijken namelijk, alleen vanwege de prachtige fotografie zou je de boeken al moeten willen kopen. Denise werkt als culinair trendjournalist en foodfotograaf en is dus persoon nummer één om een prachtig kookboek te maken. Met All-day Bowls heeft ze het weer geflikt. Vandaag laat ik je een sneak peek uit het boek zien en deel ik een heerlijk recept voor Parelrisotto met pancetta en taleggio.
“Om de een of andere reden smaakt eten uit een kom altijd anders dan van een bord.” Zo begint Denise haar nieuwste kookboek en daar ben ik het helemaal mee eens. Toen wij nog in ons petiterige bovenwoninkje woonden aten we onze avondeten altijd uit een kom op de bank. We hadden toen namelijk nog geen eettafel. Je houdt het gerecht op deze manier letterlijk in je handen en hierdoor voelt het ontspannen en ongedwongen. Nog steeds eten we ons eten uit kommen wanneer we een avond op de bank eten. Heerlijk is het! Met deze insteek is Denise ook met het idee gekomen voor All-day Bowls. Tijdens haar trendreizen zag ze kommen steeds vaker opdoemen en met dit boek wil Denise ons laten zien hoe veelzijdig bowls kunnen zijn.
Alle hoofdstukken in All-day Bowls hebben hun eigen sfeertje. Op deze manier zit er dus altijd wel een recept voor jouw stemming bij. Heb je moeite met opstaan of ben je toe aan een anti-kater ontbijt dan heeft Rise & Shine vast iets voor je in de aanbieding. Maar als je zin hebt in iets zoets vind je in het hoofdstuk On a sweet note ook zeker iets dat bij je past.
De fotografie is zoals ik zojuist al zei weer prachtig. Het is echt een genot om (met een kommetje eten in je hand!) dit boek door te bladeren. Ik sta er versteld van hoe Denise eenvoudige, toegankelijke maar heerlijke recepten zo goed en smaakvol op de foto kan zetten. En oja, ik ben hebberig geworden van al die prachtige kommetjes die het eten zo mooi presenteren. Can I haz please?
All-day Bowls is een aanrader voor liefhebbers van makkelijke maar comfortabele maaltijden. Voor mensen die het liefst met een dekentje en kommetje hartverwarmend voedsel (en dan een keer geen soep) wegkruipen op de bank.
All-day Bowls van Denise Kortlever is als hardcover verkrijgbaar bij Bol.com voor € 20,00 en voor € 12,99 te downloaden als e-book.
Eén van de dingen die ik geleerd heb uit All-day Bowls is dat ik me meer moet gaan verdiepen in de diverse soorten kaas die er zijn. Ik heb daar namelijk echt geen verstand van. Brie vind ik lekker, net als camembert, Port Salut en onze Hollandse kazen maar verder dan dat kom ik eigenlijk niet. Ok, Burrata, mozzarella, Parmezaan en Pecorino gaan ook nog maar dan houdt het écht op. Toen ik in het recept voor deze parelrisotto ’taleggio’ zag staan moest ik dan ook echt even op zoek. Gelukkig heeft de Albert Heijn het gewoon liggen op de verse kaasafdeling, maar even googelen leerde mij dat taleggio een Italiaanse korstkaas is, afkomstig uit de regio Lombardije. De kaas wordt al sinds de 11e eeuw in deze regio gemaakt en is qua smaak vrij licht. Ik voel me wel even verplicht om te vertellen dat deze kaas ontzéttend stinkt wanneer hij gesmolten wordt. Ik dacht dat het aan mijn zwangerschap lag dat ik het hele gerecht naar zweetvoeten vond ruiken, maar Tim vond het ook. Desalniettemin is het een verrukkelijk kaasje en voegt het, vooral voor de romigheid, heel veel toe aan deze risotto. Neus dicht of jezelf er even aan laten wennen, en vervolgens echt smullen van de parelrisotto!
Ps. ik heb de witte wijn uit dit gerecht weggelaten in verband met de baby in mijn buik en groene asperges toegevoegd omdat ik deze nog had liggen. Lang leven risotto en haar veelzijdigheid!
Parelrisotto met pancetta en taleggio
Ingrediënten
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepels olijflie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100 gram pancetta in reepjes
- 150 gram groene asperges in grove stukken
- 250 gram parelgort
- 200 gram doperwten diepvries
- 120 gram taleggio in blokjes
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Breng de groentebouillon aan de kook in een kleine pan en laat op laag vuur pruttelen.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook aan. Doe de pancetta in de pan en bak in circa 5 minuten zachtjes uit.
- Voeg vervolgens de groene asperges en de parelgort toe en bak dit even kort mee. Voeg dan in vier porties de groentebouillon toe. Laat de parelgort steeds de bouillon opnemen voordat je weer een nieuwe portie toevoegt.
- Voeg na ca. 20 minuten ook de erwtjes toe. Na 25 - 30 minuten is de risotto klaar.
- Doe de taleggio in de pan en verwarm de kort mee tot de kaas gesmolten is.
- Verdeel de parelrisotto over vier kommen en bestrooi met Parmezaanse kaas.
Wat een gaaf boek zeg! Ben zeer benieuwd. En dat kaasje klinkt zeer interessant…