CITY GUIDE BELFAST – TO KNOW

Hoewel de voorbereidingen voor een reis zo dichtbij huis waarschijnlijk niet zo intens zijn, zijn er voor Belfast wel een paar dingen die handig zijn om te weten. Zo ga je terug in de tijd wanneer je naar Noord-Ierland afreist, kun je er gewoon betalen met de euro én met Britse ponden en is er een handige kaart waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Deze dingen zou je moeten weten over Belfast voordat je naar de stad gaat.

Vluchtinformatie

Met anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam is het een fluitje van een cent om in Belfast te geraken. Airlines als easyJet en KLM vliegen vanaf Schiphol naar Belfast en als je mazzel hebt en op tijd boekt, kosten vliegtickets slechts een paar tientjes.

Belfast kent twee luchthavens: Belfast Intl. Airport en George Best City Airport. Belfast International Airport is het grootste vliegveld en verwerkt jaarlijks zo’n 5 miljoen passagiers. De luchthaven ligt op zo’n 20km ten noordwesten van Belfast. George Best City Airport is de kleinere variant en ligt tussen Belfast en Holywood (met één L ja!). Nederlandse vliegtuigmaatschappijen kunnen aanvliegen op beide airports dus check je tickets van tevoren goed om de transfer van het vliegveld naar het centrum van Belfast te regelen.

Vanaf beide luchthavens is het ’t goedkoopst om met het openbaar vervoer naar het centrum van Belfast te reizen. Vanuit Belfast International Airport kun je de Airport Express 300/300A nemen welke dagelijks van de luchthaven naar Belfast Great Victoria Street Railway station rijdt. De busrit van luchthaven naar het stadscentrum duurt minimaal 40 minuten.

Ook heb je uiteraard de mogelijkheid om vanaf de luchthavens een taxi te nemen. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen zo’n €35.

Valuta & betalen

De valuta in Belfast is normaal gesproken de Britse pond. Voorheen kon je er ook met euro’s betalen, echter kan het maar zo zijn dat dankzij de Brexit dit niet meer mogelijk is. Je doet er dus verstandig aan om in ieder geval Britse ponden met je mee te nemen of ze te pinnen bij een van de vele automaten in Belfast. Voor de actuele wisselkoers kijk ik altijd op wisselkoers.nl.

Naast cash betalen kun je in vrijwel heel Belfast ook betalen met je pinpas, een Visa en/of Mastercard. Creditcards van American Express worden niet overal geaccepteerd.

Tijdsverschil

In Belfast wordt ook gedaan aan zomer- en wintertijden waardoor het ’t hele jaar 1 uur vroeger is in Belfast dan in Nederland. In de zomermaanden valt Belfast in tijdzonde UTC+1, in de winter in UTC+0.

belfast metrokaart
Alle busroutes van busmaatschappij Metro in Belfast. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Openbaar vervoer

Het centrum van Belfast is niet heel groot dus in principe kun je alle bezienswaardigheden per voet bereiken. Wil je echter ook wat meer van de omgeving van Belfast ontdekken, dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer want dat is in Belfast prima geregeld.

Bus (Metro)
Een beetje vreemd maar het busbedrijf dat het openbaar vervoer in Belfast verzorgt heet Metro. De bussen zijn gelukkig makkelijk te herkennen aan hun roze en witte kleuren. De prijzen worden berekent op basis van zones dus hoe meer zones je doorkruist, hoe duurder het buskaartje gaat zijn.  Schema’s en de uiteindelijke prijzen kun je allemaal vinden op deze website. Ook kun je hier je reis vast plannen. Je hebt de mogelijkheid om van tevoren al een buskaartje te kopen of gebruik te maken van visitor passes. Last minute met de bus mee en moet je op de bus zelf een kaartje kopen, houd er dan rekening mee dat er alleen cash betaalt kan worden!

Bus (Glider)
Een ander type bus is de glider, dit is te vergelijken met een sneltrein onder de bussen en verbindt Oost en West Belfast en het Titanic Quarter met het centrum van Belfast. Er zijn slechts twee lijnen: G1 van West naar Oost Belfast en G2 van het stadscentrum naar Titanic Quarter. De eerste bussen vertrekken ’s ochtends al om 05.00 uur en rijden tot een uur of elf ’s avonds met intervals van 4-9 minuten. Ook voor de glider zijn de kosten van een ticket afhankelijk van het aantal zones dat je doorkruist.

Belfast Visitor Pass

Net als vrijwel iedere grote stad biedt ook Belfast een Visitor Pass aan. Met deze toeristenkaart kun je gratis en onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast ontvang je met de Visitor Pass korting op verschillende bezienswaardigheden. Zo kun je het Titanic Museum bezoeken met £3 korting op de reguliere entreeprijs en ontvang je 20% korting op City Sightseeing tours. De Visitor Pass is te boeken voor een tijdsduur van 1, 2 of 3 dagen en kost afhankelijk van de geldigheidsduur tussen de £6 en £14.50 per persoon. De kaarten zijn online verkrijgbaar maar ook te koop bij het Belfast Welcome Center en bij de tourist information desks op de luchthavens.

Stopcontacten

Gooi je wereldstekker maar in de koffer, in Belfast gebruiken ze namelijk andere stopcontacten dan bij ons. Je hebt een stekker van type ‘G’ nodig om al jouw apparatuur te voorzien van elektriciteit.

Beste reistijd

Zeggen ze dat het in Nederland altijd regent, is deze aanname voor Belfast nog veel meer van toepassing. Dagen waarop het helemaal niet regent in Belfast zijn namelijk een stuk zeldzamer dan hier. Gekeken naar de gemiddelde neerslag zijn de maanden april, juni en juli het meest gunstig voor Belfast met een neerslagkans van 55-70mm. Echter is het weer in Belfast heel wisselvallig dus neem voor de zekerheid altijd een paraplu mee en houd de weersvoorspellingen in de gaten. In het najaar kun je er in ieder geval vrijwel zeker van zijn dat je in een regenbui terecht komt.

Plattegrond

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close