Chocolade bananenbrood

Bananenbrood is een ware favoriet hier in huis en bijna altijd aanwezig. Zodra ik drie rijpe bananen zie liggen, verdwijnen ze al snel in een kom om er een heerlijk beslag van te maken. Even in de oven en klaar – zo gepiept! Een lekker tussendoortje dat ook nog eens redelijk verantwoord is. Maar natuurlijk, ik geef het net zo graag een upgrade met een dikke laag pindakaas, want banaan en pindakaas blijven een gouden combi.

Maar af en toe wil ik iets nieuws, een twist op de klassieker. Zo ontstond het idee om chocolade bananenbrood te maken met een flinke dosis chocolade! Want zeg nou zelf: banaan en chocolade zijn toch een match made in heaven? Deze variant op het standaard bananenbrood bevat een extra portie rauwe cacao en stukjes pure chocolade, wat het niet alleen smaakvoller, maar ook nog eens decadenter maakt.

Even zoeken naar de perfecte smaakbalans

Het maken van chocolade bananenbrood leek in eerste instantie simpel: voeg gewoon wat cacao en chocolade toe, toch? Maar het perfecte chocolade bananenbrood creëren bleek toch een kwestie van experimenteren en proeven. De eerste poging was bijvoorbeeld nét iets te bitter; de cacao overheerste de bananensmaak, en de zoetigheid die ik zo lekker vind, ontbrak een beetje. Bij poging twee paste ik de verhoudingen aan, en het resultaat was een prachtig evenwichtige smaak. De combinatie van de zoete banaan en de intense smaak van pure chocolade zorgt voor een verrukkelijk geheel.

Tips voor het beste chocolade bananenbrood

Wil je ook zelf aan de slag met een chocolade bananenbrood? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw bananenbrood een ware smaaksensatie wordt:

  1. Gebruik goed rijpe bananen – Hoe rijper de banaan, hoe zoeter en intenser de smaak. Die mooie gele bananen met bruine vlekjes zijn dus perfect voor bananenbrood!
  2. Experimenteer met chocolade – Voor de chocoladeliefhebbers onder ons: je kunt spelen met de soorten chocolade die je toevoegt. Een mix van pure en melkchocolade geeft bijvoorbeeld een mooie balans tussen zoet en bitter.
  3. Extra textuur – Zin in wat extra bite? Voeg noten toe, zoals walnoten of pecannoten. Ze geven niet alleen een lekkere crunch, maar passen ook perfect bij de chocoladesmaak.
  4. Een vleugje kaneel – Voor een subtiele twist kan een beetje kaneelpoeder een heerlijke extra dimensie toevoegen aan de smaak van je chocolade bananenbrood.

Verschillende soorten bananenbrood

Het is wel duidelijk dat ik van bananenbrood houd. Er zijn zoveel heerlijke variaties op het klassieke bananenbrood te bedenken. Ik heb inmiddels een mooie verzameling van verschillende bananenbroodrecepten opgebouwd!

Ik zag dit artikel waarin ze ijs maken van 1 ingrediënt; banaan! Dit lijkt me nog wel een keer grappig om als topping op bananenbrood te proberen.

Bewaartips voor chocolade bananenbrood

Het voordeel van dit chocolade bananenbrood is dat het vrij lang houdbaar blijft. Bewaar het afgedekt op kamertemperatuur voor ongeveer 2 tot 3 dagen, of zet het in de koelkast als je het langer wilt bewaren. Tip: je kunt het ook prima invriezen. Snijd het brood in plakken, wikkel ze individueel in plasticfolie en vries ze in. Zo heb je altijd een lekker tussendoortje klaar als je trek hebt in iets zoets!

Ga vooral experimenteren met jouw eigen versie van chocolade bananenbrood! Voeg je favoriete ingrediënten toe, probeer verschillende chocoladesoorten en ontdek jouw ultieme combinatie. Veel bakplezier en vooral… geniet van elke hap!

chocolade bananenbrood

IMG 8280

IMG 8277

3.25 van 8 stemmen

Chocolade Bananenbrood

Porties12 plakken

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 200 gram spelt bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 citroen sap
  • 6 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 25 gram rauwe cacao
  • 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Prak de bananen en mix samen met de eieren en bloem tot een glad beslag. Bloem voeg je beetje bij beetje toe, om stuiven te voorkomen.
  • Voeg nu de baking soda, het citroensap, de honing en de vanille aroma toe en mix nog even goed door.
  • Voeg de rauwe cacao toe en mix tot het beslag egaal bruin is geworden. Als laatste voeg je de chocoladestukjes toe, mix kort door het beslag.
  • Schuif in de oven voor 40 minuten.

Join the Conversation

  1. Christina says:

    Hi Sabine, lekker hoor! Bij de ingrediënten staat alleen sap ipv citroensap .

    1. Christina says:

      Oh laat maar zie nu citroensap

  2. Lekker! Ga m nu maken :)

  3. Liliane says:

    Hi! Er staat niet bij hoeveel citroensap erin moet..? Alleen 1/2, meer niet. Bedoel je een half flesje..?

    1. Vivian Author says:

      Hi Liliane, Sabine en ik werken eigenlijk meestal wel met verse producten. Dus in het geval van dit chocolade bananenbrood bedoelen we met ‘1/2 citroen sap‘ het sap van een halve citroen. Dus geen half flesje :-)

  4. Laura says:

    Lekkerrrr! Dankjewel en groetjes Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close