Cheesecake bars met karamel appels

Na een aantal maanden hele cheesecakes te hebben gebakken, vond ik het nu tijd worden voor cheesecake bars. Lekker met karamel appels!

Ik heb even getwijfeld of ik deze cheesecake bars nu nog wilde delen omdat de karamel appels wellicht eerder aan het najaar dan aan het voorjaar doen denken, maar tijdens het proeven besloot ik dat deze cheesecake fris genoeg is om nu nog te eten.

Zeker als je de karamel appeltjes niet te lang laat bakken, blijven ze hun frisse smaak en licht knapperige textuur houden. Heel erg lekker als tegenhanger van de romige, zoete cheesecake.

cheesecake bars met karamel appels

Cheesecake bars maken

Cheesecake bars maken werkt op precies dezelfde manier als het maken van een hele cheesecake. Het verschil zit hem in de keuze van de bakvorm. Waar je met een springvorm van 24 cm een ronde cheesecake maakt waar je doorgaans 12 puntjes van kunt snijden, haal ik uit een vierkante bakvorm van ongeveer 20x20cm vaak 16 cheesecake bars uit hetzelfde recept.

Net als bij de reguliere cheesecake, plaats je ook bij het bakken van cheesecake bars een waterbad in de oven. Dit waterbad zorgt ervoor dat er stoom vrijkomt waardoor de cheesecake gelijkmatig wordt gegaard en minder kans op scheuren heeft.

Dat waterbad is trouwens niets meer dan een ovenbestendige schaal met een laagje water van ong. 1 cm diep. Zet deze op de bodem van de oven en plaats een ovenrek in het midden van de oven. Hierop bak je vervolgens de cheesecake.

Het is dus niet nodig om de bakvorm IN het waterbad te plaatsen; je plaats hem er boven.

Ook cheesecake bars moeten goed afkoelen en opstijven in de koelkast om tot de perfecte textuur en smaak te komen. Ben je te ongeduldig, dan zul je merken dat de cheesecake eerder sponsachtig dan romig is en dat willen we niet.

Appel cheesecake met kaneel

Járen geleden maakte ik al een keer een Appelkruimelcheesecake waarbij ik appel in de cheesecake verwerkte. Super lekker en ook absoluut een tip voor aankomende lente- en zomerseizoen. Dankzij de rauwe appel blijft de cheesecake namelijk heerlijk fris van smaak.

Maar ook bij onderstaande appel cheesecake met kaneel zit dat goed. Door een klein lepeltje kaneel aan het cheesecakebeslag toe te voegen, krijgt de cheesecake een heel licht kruidige smaak. Zonder al teveel te overheersen trouwens. Ik voeg deze keer extra crème fraîche aan het beslag toe waardoor de cheesecake juist heel fris smaakt.

Mocht je niet zo van de kaneel zijn dan kun je dit ook prima achterwege laten hoor. Voeg bijv. wat vanille toe als alternatief. Of als je de cheesecake bars juist wat kruidiger wilt, kun je er ook voor kiezen om koekkruiden te gebruiken.

cheesecake bars maken

Karamel appels maken

De topping van karamel appels is hetgeen dat deze cheesecake bars echt een hit maken en gelukkig is dat heel makkelijk om te maken. Ik had eerst een heel ander idee voor de karamel appel topping, maar dat na DRIE pogingen mijn karamelsaus wéér mislukte, het blijft een uitdaging om karamelsaus te maken op een inductieplaat, ging ik over op plan B.

Voor de snelle en foolproof versie van de karamel appels smolt ik een beetje boter samen met lichtbruine basterdsuiker in een koekenpan. Verwarm dit net zolang tot de suiker is gesmolten. Je hoeft niet te wachten tot alles een karamelkleur of -geur krijgt, de appels bakken zometeen nog lang genoeg mee.

Ik voegde ook aan de appels nog een snufje kaneelpoeder toe om de zoetheid een beetje tegen te gaan, maar voel je vrij om dit weg te laten.

Vervolgens voeg je de plakjes appel aan de gesmolten boter en suiker toe. Samen met de walnoten in mijn geval, die voeg ik toe voor de crunch. Je zult merken dat als je de appel ongeveer 10-15 minuten laat mee bakken, de karamel in plaats van vloeibaar juist heel stroperig en plakkerig wordt. En dat willen we zien! Zo wordt namelijk ieder plakje appel voorzien van een plakkerig karamellaagje – héérlijk.

Als het zover is voeg ik nog een klein snufje zout aan de karamel appels toe en daarna mogen ze op de opgesteven cheesecake. Genieten!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

cheesecakebars appel
No ratings yet

Cheesecake bars met karamel appels

Na een aantal maanden hele cheesecakes te hebben gebakken, vond ik het nu tijd worden voor cheesecake bars. Lekker met karamel appels!
Porties16 repen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoelen/opstijven 6 uur
Totale tijd 7 uur 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm 20×20 cm
  • ovenschaal met laagje water
  • hakmolentje of foodprocessor
  • beslagkom
  • garde

Ingrediënten

Bodem

  • 150 g Bastogne koeken
  • 50 g boter

Vulling

  • 600 g naturel roomkaas
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Karamelappels

  • 85 g boter
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 3 appels – in plakjes
  • 50 g ongezouten walnoten
  • snufje zout

Instructies

  • Vet de bakvorm in en bekleed deze eventueel met bakpapier. Verwarm de oven voor op 150℃ en plaats een schaal met water onderin de oven.
  • Maal voor de cheesecakebodem de Bastogne fijn en smelt de boter. Meng de koekkruimels met de boter en schep de bodemmix in de bakvorm. Druk stevig aan.
  • Klop voor de cheescakevulling de roomkaas met de crème fraîche, suiker, bloem en kaneel tot een luchtig beslag. Spatel een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
  • Schenk het beslag in de bakvorm en plaats de bakvorm in het midden van de oven. Bak de cheesecake in 75 minuten gaar.
  • Draai de oven uit en laat de cheesecake nog 1 uur in de oven staan met de deur open.
  • Laat dan de cheesecake volledig afkoelen op het aanrecht en opstijven in de koelkast.
  • Smelt voor de karamelappels de boter in een koekenpan en voeg hier de basterdsuiker en kaneel aan toe.
  • Roer goed door tot de suiker is gesmolten.
  • Voeg dan de appels en de walnoten toe en bak deze een minuut of 15 op laag vuur mee, tot een plakkerig geheel ontstaat.
  • Voeg een snufje zout toe en laat de karamel appels een half uurtje afkoelen.
  • Schep de karamel appels tot slot over de opgesteven cheesecake.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheesecake bars, cheesecake recept, fastfood friday, karamel appels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close