Tussen neus en lippen door deelde ik dit Butter Chicken recept al via Instagram laatst, in samenwerking met Ashoka – een Indiaas merk voor fantastische Naans. Maar zo’n Butter Chicken recept kan iedereen wel gebruiken dus ik dacht: laat ik het recept ook hier nog even met je delen zodat je hem makkelijker kunt opslaan.
Butter Chicken is een van de bekendste Indiase curry recepten. Het is gemarineerde kip in een boterige/romige tomatensaus. Ontzettend smaakvol, heel makkelijk om te maken en te serveren met verschillende bijgerechten waar ik je later nog een aantal suggesties voor geef.

Butter chicken maken
Zoals ik al zei is Butter chicken totaal niet lastig om te maken. Je moet er echter wel wat tijd voor uit trekken, want het is belangrijk dat je de kip laat marineren. Zo haal je veruit de meeste smaak uit het gerecht en dat is wat je wil.
In tegenstelling tot normale marinades die vaak op basis van vloeibare sauzen en olie worden gemaakt, wordt de kip voor Butter chicken gemarineerd in een mixje van dikke yoghurt en diverse kruiden en specerijen. Ik gebruik zelf de volgende ingrediënten voor de marinade:
* 75g dikke yoghurt
* 1 el garam masala
* 1 tl chilipoeder
* 1 tl korianderpoeder
* 1 tl komijn
* 1 cm gember, fijngehakt
* 2 teentjes knoflook, fijngehakt
Ik hoorde van sommige mensen dat ze garam masala vaak wat bitter vinden. Dit kan aan twee dingen liggen: of de specerijen zijn te lang geroosterd voordat ze in de blend gingen óf je hebt zelf de blend te lang gebakken in de pan. Aan het eerste kun je helaas niet zoveel doen, behalve de specerijenblend vervangen.
In plaats van garam masala kun je voor deze Butter chicken wat meer koriander, komijn en gember gebruiken en 1/2 tl kurkuma toevoegen. Dan kom je qua smaak ook al een heel eind in de buurt.
Meng de yoghurt met alle kruiden en specerijen en leg hier de kip in. Wrijf de kip goed in met de marinade en zet het minimaal een uurtje weg in de koelkast. Door de kip te marineren in de gekruide yoghurt wordt de kip heerlijk mals en kruidig van smaak.
Bak de kip na het marineren rondom bruin in een pan voordat je alle natte ingrediënten toevoegt. Ook dit aanbakken van het vlees zorgt weer voor meer smaak aan het Butter chicken recept.



Butter chicken uit de slowcooker
Heb je geen zin om aan de slag te gaan met een pan op het vuur, dan kun je Butter chicken ook heel goed in de slowcooker klaarmaken. Butter chicken uit de slowcooker heeft minder aandacht nodig en je kunt de slowcooker gewoon aan laten staan terwijl jij het huis verlaat.
Ik raad je aan de kip alsnog eerst even aan te braden voor meer smaak. Eenmaal aangebraden kan de rest van de ingrediënten worden toegevoegd.
Omdat in de slowcooker al het vocht uit de ingrediënten wordt behouden, raad ik je aan wat minder tomatenblokjes en kookroom te gebruiken. 200 gram tomatenblokjes en 50 ml kookroom is voldoende om de Butter chicken net zo lekker te krijgen als wanneer je het gerecht in de pan klaarmaakt.
Gaar het Butter chicken recept 4,5 uur op Low of 2,5 uur op High voor het beste resultaat.

Wat serveer je bij dit Butter chicken recept?
Ik kies er zelf altijd voor om de Butter chicken te serveren met rijst omdat de saus dan lekker door de rijst kan sijpelen. Dit zorgt ervoor dat ieder hapje van je bord een smaakbommetje is.
Maar ook met Naan is het ongelofelijk lekker. Maak de Naan dan zelf of gebruik echt goede, zoals die van Ashoka die ik net al noemde.
Butter chicken is een hartig gerecht met intense smaken, dus ik vind het altijd wel fijn om er voor de balans iets fris bij te serveren. Raita is heel lekker, een soort komkommersalade waarvan ik het recept heb gedeeld bij mijn Kip Biryani recept. Maar ook ingelegde rode ui-ringen zijn top om te serveren bij de Butter chicken.
Butter chicken is van zichzelf al romig, maar een flinke schep yoghurt of kwark kan helpen om het gerecht nog iets meer te balanceren.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Butter chicken
Ingrediënten
Kip marinade
- 75 g dikke yoghurt
- 1 el garam masala
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 cm gember – fijngehakt
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 400 g kipdijfilet
Butter chicken
- 50 g boter
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 2 uien – in halve ringen
- 2 el garam masala
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 100 ml kookroom
Instructies
- Roer de dikke yoghurt, garam masala, chili, koriander, komijn, gember en knoflook door elkaar. Leg de kip in de kom met de marinade en schep dit even goed om. Laat een uurtje in de koelkast staan
- Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kip rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
- Bak de knoflook en ui in het bakvet van de kip, tot de ui glazig is. Voeg dan de garam masala en tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
- Schenk de tomatenblokjes en kookroom in de pan. Roer goed door, breng aan de kook en leg de kip terug in de pan.
- Laat de butter chicken 25 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip helemaal gaar is.
- Breng de butter chicken op smaak met peper en zout, en garneer met verse peterselie.