Borrel gehaktballetjes met Teriyakisaus

Ik weet dat gehaktballetjes al-tijd goed zijn tijdens een borrel. En of het nou een verjaardag is, een vrijdagmiddagborrel, oudejaarsavond of welk gezellig moment dan ook; gehaktballetjes zijn een hit. Ik maak ze zelf ook wel eens wanneer ik een feestje geef (maar wat is dát lang geleden zeg…) en ze gaan altijd op. En snel ook. Dus je begrijpt dat een nieuw recept voor gehaktballetjes wat mij betreft altijd een goed idee is. Ik maakte ze al eens van kip met Parmezaan, en van rund met een Thais tintje. Sabine maakte ze eens met whiskey en bacon. Allemaal dikke aanraders. Maar ik vond het tijd voor een nieuw recept en dan ook eentje waarvan ik nu al weet dat iedereen het lekker vindt. Teriyaki.

Ik gaf de balletjes zelf een klein beetje een Aziatisch smaakje door aan het half-om-half gehakt wat versgeraspte gember toe te voegen, en knoflook. Maar de saus die moet je er echt bij maken, want die is dus hartstikke teriyaki en héél lekker over de balletjes heen. Doe dat dus vooral wanneer je ze serveert. En dan hou je nog wat saus over; dat zet je er gewoon naast als dipsaus.

Ik maakte ze extra gezellig met wat bosui en zwarte sesam erover. En die zwarte sesam; dat kan ook prima gewone sesam zijn hoor. Ik had dit nog in huis.

Met dit recept maak je wel 20 balletjes. Dikke kans dat je denkt dat het veel is, maar dat ze binnen no-time op zijn op jouw oudejaarsavond feestje!

No ratings yet

Borrel gehaktballetjes met Teriyakisaus

Porties20 stuks
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
10 minuten
Waar te bewaren Koelkast
Hoelang te bewaren 2-3 dagen

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 tl sojasaus

Teriyakisaus

  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml Mirin
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie + een beetje extra om de balletjes in te bakken
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 el maizena eventueel meer

Garnering

  • sesam
  • bosui in ringetjes gesneden

Instructies

Gehaktballetjes

  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom, kneed goed door en voeg eventueel meer paneermeel toe als het gehakt te nat blijft. Kneed er daarna 20 balletjes van.
  • Verhit een beetje sesamolie in de pan en bak de balletjes kort op hoog vuur rondom bruin, en daarna op middelhoog vuur gaar.

Teriyakisaus

  • Doe alle ingrediënten voor de saus (behalve de maizena) in een steelpan en roer goed door elkaar. Breng aan de kook en zet het vuur daarna lager. Laat de saus zachtjes inkoken en voeg daarna de maizena toe om de gewenste dikte te bereiken. Klop met een garde tot een gladde saus.

Overig

  • Serveer de balletjes in een schaal met er overheen wat van de saus gegoten, en garneer met de sesam en bosui. Serveer de rest van de saus erbij.

Notities

TIP: Je kunt de maizena ook even mengen met een beetje water zodat je een papje krijgt, en dit vervolgens toevoegen aan de saus in de pan om klontjes te voorkomen. 
Gang: bijgerecht, snacks
Trefwoord: borrelhapje, gehaktballetjes, snack, teriyaki

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close