Bloemkoolgratin

Mijn liefde voor bloemkool heb ik van mijn moeder, ik ben er net zo gek op als zij. Bloemkool met gekookte aardappelen en jus was voor mij dan ook nooit een straf. Sterker nog, het was één van mijn meest favoriete groenten. Nu is dat ook nog wel zo, maar Tim is er niet zo gek op en hierdoor eet ik het toch een stuk minder. Om het voor hem smakelijker te maken probeer ik veel te variëren met bloemkool en onlangs maakte ik een bloemkoolgratin. En ja, Tim was er weg van en ik ook. Deze bloemkoolgratin maakt de groente toch ietsje minder saai en dankzij de toevoeging van een hoop ingrediënten waaronder vlees, hoef je er helemaal niet zoveel bij te maken. Dit recept is voor twee personen wanneer je het als hoofdgerecht serveert met enkel wat aardappeltjes. Serveer je het echt als bijgerecht, is dit recept voldoende voor vier.

bloemkoolgratin

Wat heb je nodig?

  • 1 doos diepvries bloemkoolroosjes of 1 kleine bloemkool
  • 1 bakje champignons
  • 2 dikke plakken achterham
  • 1 ½ eetlepel margarine (of andere boter)
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 100 ml groentebouillon
  • 150 ml halfvolle melk
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 theelepel mosterd
  • 20 gram paneermeel
  • 2 eetlepels bieslook (gedroogd of vers)
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kook de bloemkoolroosjes in circa zeven minuten in licht gezouten water beetgaar en verdeel ze over een ingevette ovenschaal. Terwijl de bloemkoolroosjes koken kun je de ham in blokjes snijden en de champignons in plakjes.

3. Smelt de margarine in een steelpannetje en voeg hieraan de bloem toe. Roer door tot de boter en de bloem goed vermengd zijn en voeg vervolgens de bouillon en de melk toe. Breng al roerend aan de kook tot er een dik, glad mengsel ontstaat.

4. Draai het vuur laag en laat de saus zo’n twee minuten zachtjes pruttelen. Draai vervolgens het vuur uit en voeg de helft van de kaas, de champignons, de ham, peper en zout naar smaak en de helft van de bieslook aan de saus toe.

5. Verdeel de saus over de bloemkool in de ovenschotel.

6. Meng de paneermeel met de rest van de kaas en de bieslook en strooi dit over de ovenschotel.

7. Zet de bloemkoolschotel zo’n 25 minuten in het midden van de oven, tot de bloemkoolgratin knapperig en goudbruin is en de saus zachtjes pruttelt.

Serveer de bloemkoolgratin met aardappeltjes uit de oven of voeg aardappelpuree aan de ovenschotel toe om een complete maaltijd in één keer te maken.

bloemkoolgratin

bloemkoolgratin

bloemkoolgratin

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Ik hou ook niet heel erg van bloemkool, maar dit ziet we wel erg lekker uit!

  2. Een vriendin van mij maakte dit laatst ook, maar zij had er ook broccoli doorheen gedaan. Dat was wel een beetje veel van het goede, maar zo vind ik het, zonder de champignons, wel lekker klinken!

  3. simone says:

    Sorry, maar ik haat bloemkool. Broccoli gaat nog net, als ik het niet te lang kook. Ik zie steeds meer leuke recepten met bloemkool, ik ga het proberen!

  4. Danielle says:

    Als je aardappel puree toevoegt, moet dit dan bovenop de bloemkool of onderop?

    1. Sabine Author says:

      Dat zou ik dan bovenop doen!

  5. en aan het einde van het koken heb ik nog steeds een theelepel mosterd liggen …..

  6. Cindy says:

    Al jaren favoriet! En makkelijk in het vooruit te maken. Hij staat nu alvast in de oven. Straks nog even 10 minuten en we kunnen aan tafel.

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close