Blondies. Ik ben er fan van. Net als van goeie brownies trouwens maar ik wissel ze graag met elkaar af. En hoewel ik een brownie het lekkerst vind als er verder niets aan toegevoegd is, vind ik bij een blondie het tegenovergestelde. Ik vind het heel lekker als er bijvoorbeeld chocoladestukjes in zitten, of als er zoals in dit geval koekjes doorheen en bovenop zitten. Kortom, laten we het zo stellen; ze zijn echt ontzéttend lekker deze blondies en een feestje om te maken. En ze zien er ook nog eens heel gezellig uit want overdaad is het toverwoord weer eens. Niet te zuinig met die bitterkoekjes bovenop, en de witte chocolade ganache mag er, herstel, móet er vanaf druipen.
Zin om aan de slag te gaan? Het is een kwestie van de blondie-cake bakken, de ganache vervolgens maken en de bitterkoekjes in stukken hakken. Echt niet ingewikkeld en je hebt een heerlijk gebakje op tafel staan.
Bitterkoekjes Blondies met Witte Chocolade Ganache
Ingrediënten
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur + een beetje extra voor de ganache
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 175 gram bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille aroma
- een snuf zout
- 2 zakken bitterkoekjes van 250 gram per stuk
- 200 gram witte chocolade in stukken
- 100 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden, boven- en onderwarmte.
- Hak 150 gram bitterkoekjes in kleine stukken.
- Meng in een staande mixer de boter met de suiker tot een egale massa. Voeg daarna de eieren, de bloem en het bakpoeder toe. Mix voorzichtig tot een mooi glad beslag. Voeg het vanille aroma en het zout toe, en mix nog even kort. En voeg als laatste de stukken bitterkoekjes toe; spatel dit door het beslag heen.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Ik gebruikte een ovenschaaltje van 25x15cm. Schuif in de oven voor 45 minuten.
- Wanneer de cake klaar is laat je deze afkoelen. Snijd ondertussen een flinke lading bitterkoekjes door de helft, zo'n 200-250 gram.
- Maak de chocolade ganache door de witte chocolade au bain marie te smelten. Verwarm tegelijkertijd in een steelpan de slagroom zachtjes, en voeg daar vervolgens de gesmolten chocolade én een klontje boter aan toe. Roer goed door zodat je een klontvrije ganache krijgt.
- Giet de ganache over de afgekoelde cake, laat nog een beetje ganache over. Druk daarna de gehalveerde bitterkoekjes erin. Giet het laatste beetje ganache over de bitterkoekjes in de cake, en laat het geheel even opstijven in de koelkast.
- Na een uurtje kun je er blokken van snijden (zonder dat de ganache alle kanten op loopt). Bewaar de blondies in een afgedekt bakje in de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.