Wandelen in de Kroondomeinen (Paleispark)

Toen de eerste lockdown in maart vorig jaar van start ging, besloot ik dat ik wat vaker naar buiten moest. Wat vaker een wandeling maken om even mijn hoofd leeg te maken, vaker met de kinderen naar buiten… noem het maar op. Mijn moeder wandelt al een hele poos 2-3 keer in de week een behoorlijk eind en we kwamen op het idee om iedere zondagochtend samen te wandelen. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik voor het eerst met haar op zondag meeging en inmiddels doen we het (vrijwel) iedere week. We pakken een route van 10-15 km en starten om 09.00u. Even mijn hoofd leeg maken, quality time met zijn tweeën en vooral ook een beetje rust. We wandelen verschillende routes en af en toe deel ik er een kiekje van via mijn Instagramstories. Vrijwel iedere keer wanneer ik dit doe, krijg ik berichtjes met de vraag waar ik aan het wandelen ben, of het vrij toegankelijk is, hoe het dan in zijn werk gaat met kaartjes kopen etc. Ik dacht hé, laat ik hier eens een artikeltje aan wijden. Er wordt dan wel niet veel over reizen geschreven op OMF momenteel, naar buiten kun je natuurlijk wel gewoon en ook in onze eigen omgeving is genoeg te vinden. Een stukje over wandelen in de kroondomeinen vandaag dus en dan met name het Paleispark.

kroondomeinen 3

kroondomeinen 4

Kroondomeinen

De Kroondomeinen, eigenlijk Kroondomein Het Loo is een koninklijk landgoed en het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Het gebied is enorm groot, 10.500 ha! en het grootste deel van het jaar toegankelijk voor bezoekers. Om het makkelijk te houden zijn de Kroondomeinen verdeeld in twee parken. De eerste is het Paleispark waar je het hele jaar kunt wandelen met ingangen naast Paleis Het Loo in Apeldoorn en een ingang bij parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn. Het Paleispark is voor een deel aangelegd en diverse wandelroutes brengen je achter de tuinen van Paleis Het Loo en langs de bootvijver, hierover zometeen meer. Een groot deel van het Paleispark is echter ook heel bosrijk.

Het tweede deel van de Kroondomeinen is het grootste: de Koninklijke Houtvesterij. De Koninklijke Houtvesterij is een uitgestrekt bos- en heidegebied zonder bebouwing. Puur natuur dus. De Koninklijke Houtvesterij ligt midden op de Veluwe, tussen Apeldoorn, Vaassen en Uddel en beslaat een gebied van ongeveer twaalf bij zestien kilometer. Het gebied staat bekend vanwege het wild dat je er kunt spotten. Hier heb je een grote kans om edelherten, reeën en wilde zwijnen in hun natuurlijke leefomgeving te spotten.

De Koninklijke Houtvesterij is bereikbaar vanuit verschillende uithoeken. Waar je wel even op moet letten is dat de Houtvesterij niet het hele jaar geopend is, althans… niet volledig. Een deel, de kern van de Houtvesterij, is namelijk tussen 15 september en 25 december gesloten voor bezoekers. Het schijnt dat de koninklijke familie, zij zijn nog altijd eigenaar van de Kroondomeinen, hier dan vrij mag jagen in deze tijd. Op de website van de Kroondomeinen vind je alle info, openingstijden en bereikbaarheid.

kroondomeinen 2

kroondomeinen 5

kroondomeinen 6

Paleispark

Maar dan het Paleispark, dit is het gebied waar ik het vaakst wandel met mijn moeder omdat het voor ons een heel makkelijk te bereiken gebied is, er veel afwisseling in wandelroutes is en je er gemakkelijk met de auto kunt komen.

Vergeleken met de Koninklijke Houtvesterij is het Paleispark piepklein: ‘slechts’ 650 hectare groot. Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo en rondom slot Het Oude Loo. Vroeger diende het park ter ontspanning van de Koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten, tegenwoordig kun jij er als ‘normale burger’ ook heen.

Het Paleispark is een stuk minder ruig dan de Koninklijke Houtvesterij, hier is namelijk echt gewerkt aan verfraaiing van het landschap. Zo zijn er vijvers en paden aangelegd en bomen gepland. Neemt niet weg dat het een vreselijk mooi gebied is om te wandelen!

Bereikbaarheid & Toegankelijkheid
Wil je het Paleispark bezoeken dan kun je jouw auto kwijt op twee parkeerplaatsen: parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg, deze parkeerplaats is gratis, of je kunt parkeren op de parkeerplaats van Paleis Het Loo. Houd voor die laatste wel even de website van de Kroondomeinen in de gaten, er zijn wat aangescherpte regels rondom Corona en tot en met begin april 2021 wordt er aan de parkeerplaats gewerkt waardoor deze tijdelijk gesloten is.

Om toegang te krijgen tot het Paleispark dien je een kaartje te kopen bij de groene automaten die bij beide ingangen staan. Normaal gesproken zijn er ook persoonlijke verkooppunten, maar deze zijn op dit moment vanwege Corona gesloten. Een dagkaartje via de betaalautomaat kost €2,00; hiervoor heb je de hele dag toegang tot het Paleispark. Kinderen onder de 12 en rolstoelgebruikers zijn gratis.

Mocht je van plan zijn om vaker te wandelen in het Paleispark dan is het aan te raden om een wandelkaart te kopen, deze kost slechts €10 en is het hele jaar geldig. Eenmaal aangeschaft kost het opwaarderen je de volgende keer maar €8. Vier keer wandelen en je hebt ‘m eruit dus.

Klein ‘minpuntje’: honden zijn niet toegestaan.

Wandelroutes
Door het paleispark lopen verschillende wandelroutes die je vanaf beide ingangen kunt volgen. Iedere ingang van het Paleispark heeft haar eigen wandelroutes. Ze kruisen elkaar weliswaar op bepaalde plekken, maar alle routes leiden je een andere kant op.

In het Paleispark zijn wandelroutes van 2 km (gele paaltjes), 5 km (blauwe paaltjes), 7 km (rode paaltjes), 8 km (zwarte paaltjes, deze route start alleen vanaf parkeerplaats Bosloo) en 13,5 km (witte paaltjes) beschikbaar. Kom je met de kinderwagen of rolstoel dan zijn er drie speciale rolstoelroutes van 3,8 km, 5,3 km en 7 km beschikbaar.

In het Paleispark zijn alle wandelroutes het hele jaar open.

Bezienswaardigheden
Als je start bij de ingang bij Paleis Het Loo kom je verreweg de meeste bezienswaardigheden tegen tijdens de wandelroutes. Denk aan:

  • Het oude huisdierenkerkhof
  • De oude schietbaan
  • Forellenvijver
  • Willemstempel
  • Botenhuis
  • Thee paviljoen

En zo zijn er nog een aantal.

Hertenkamp
Loop je met kinderen dan is het extra leuk om even het Hertenkamp te bezoeken. Het Hertenkamp is een groot omheind deel van het Paleispark waar damherten lopen. De herten hebben een gigantische weide en ook een stuk bos tot hun beschikking. In het Hertenkamp staan een aantal bankjes en picknicktafels waar je met de kinderen kunt zitten terwijl de herten om hen heen lopen. Echt een ideale manier om herten van dichtbij te zien.

Het Oude Loo
Ook een aparte benoeming waard is Het Oude Loo. Het slot wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als buitenverblijf van de koninklijke familie. Slechts twee maanden per jaar is het park van Het Oude Loo voor publiek toegankelijk, meestal is dit in april en mei. In het park vind je de Beeldenvijver, een kegelbaan en een doolhof. De mooiste maand om dit deel van het Paleispark te bezoeken is in mei. In deze maand bloeien namelijk de rododendrons, azalea’s en de vaantjesboom en loop je echt door een kleurzee van bloemen – zo mooi.

Loop je vroeg in de ochtend dan heb je hele dikke kans om reetjes tegen de komen. Hoewel het Paleispark deels is aangelegd, is een groot deel ook heel bosrijk en sereen. En ben je er op zondagochtend dan heb je hele dikke kans dat je Prinses Margriet en/of Pieter van Vollenhoven tegenkomt in hun golfkarretje. Mijn moeder en ik waren de eerste keer een beetje starstruck (zo werkt dat nou eenmaal) maar tegenwoordig is het bijna normaal om ze op zondagochtend te zien en een, kort, praatje met ze te maken. Pieter van Vollenhoven stopt namelijk voor iedereen die hij tegenkomt om even met ze te praten.

Tim heeft me wel eens gevraagd of ik na zóveel keren Paleispark het niet een keer zat ben om steeds hetzelfde te zien, maar nee: totaal niet. Het grappige is dat het park, door wisseling van seizoenen, er iedere week wel weer anders uitziet.

Ik kan het echt iedereen aanbevelen om eens in het Paleispark, en ook in de Koninklijke Houtvesterij trouwens, te gaan wandelen. Het is er zo mooi!

kroondomeinen 7

kroondomeinen 1

Join the Conversation

  1. Olivia says:

    Dit is echt een fantastische plek! Ik vind het heerlijk om daar te wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close