Van origine is een Babka recept zoet. Het is een brioche-achtig brood, afkomstig uit Oost Europa, dat vooral heel erg opvalt vanwege de mooie gevlochten vorm. Een mooi mindful klusje is het, om dit brood te maken.
Nu ben ik dol op babka dat gemaakt wordt met kaneel of chocolade en vind ik de Pindakaasbabka ook gruwelijk lekker, maar ik ben toch echt meer een hartig persoon. en daardoor genoot ik nóg meer van deze drie kazen babka.
Ondanks dat dit een hartig brood is, koos ik er toch voor om een beetje suiker te verwerken in het brooddeeg. De subtiel zoetige smaak die hierdoor naar voren komt, matcht heel goed bij de drie soorten kaas. Ik zou het zelf dus niet per se achterwege laten, maar als je dit wil kun je het altijd verminderen of vervangen door honing.
Babka recepten maken
Wat ik zo leuk vind aan dit soort babka recepten, is dat je iedere keer weer een ander brood kunt maken. Het is maar net waar je zin in hebt: zoet, hartig, wil je het bij soep serveren, als lunch of juist als ontbijt. Pas daar het basisrecept op aan en je hebt een winnaar te pakken.
Hartige Babka
Een hartige babka dus, zo eentje die je echt eindeloos kunt aanpassen naar smaak. Ik gebruikte drie van mijn favoriete kaassoorten, maar je zou er ook nog heel goed spekblokjes of plakjes ham aan toe kunnen voegen als je dit lekker vindt.
De hartige babka is perfect om te serveren bij een kom soep. Van zichzelf al hartstikke lekker, maar als je het brood in plakken snijdt en even in het broodrooster stopt, heb je helemaal een fijne traktatie te pakken.
Ik zie het al voor me: plakje geroosterde babka met drie kazen, gepocheerd eitje erop. Héérlijk. Een soort next level eggs benedict.
Voor deze babka maakte ik het deeg helemaal zelf, maar mocht je daar geen tijd of zin in hebben, dan kun je ook heel goed croissantdeeg als alternatief gebruiken. Stúk sneller klaar natuurlijk en eigenlijk ook gewoon heel erg lekker. Ok, toegegeven: de textuur en smaak van het brood wordt natuurlijk wel heel anders want je komt gewoon niet aan die brioche-luchtige textuur, maar dat maakt het niet per se minder lekker.
Zorg ervoor dat je vlak voordat de babka de oven in gaat nog wat extra geraspte kaas over het brood strooit. Daarmee ziet het brood er extra mooi uit. Ook lekker: strooi er wat Everything but the bagel kruidenmix overheen. Goed voor smaak én looks.
Zoete Babka recepten
En dan zijn er ook zoete babka recepten. Daarmee is de mogelijkheid tot variëren eigenlijk net zo groot. Deze babka van croissantdeeg met Nutella is een hele makkelijke en snelle variant, maar wat denk je van de Babka met perzik en blauwe bessen? Ideaal om te maken richting de zomer.
Een aantal andere zoete suggesties voor de vulling:
- chocolade met amandel of hazelnoten
- kaneelsuiker
- honing en pistache
- Speculoos
- appel en kaneel
- jam of fruit compote
Wat is jouw favoriet? Ik heb zelf al wel wat leuke ideeën voor variatierecepten, dus die komen dit jaar vast nog voorbij op OMF!
Babka bewaren
Het nadeel van brood als dit, net zoals met brioche eigenlijk, is dat het vrij snel uitdroogt. Vers is de babka dus het allerlekkerst, maar als het echt noodzakelijk is kun je de babka bewaren. Doe dit bij voorkeur luchtdicht buiten de koelkast, dan is het zeker drie dagen lekker.
Invriezen kan natuurlijk, in de vriezer kun je de babka ongeveer een maand of 3 bewaren. Bij het ontdooien zul je waarschijnlijk wel merken dat het brood wat droger wordt, maar hier ontkom je helaas niet helemaal aan.
Mocht je merken dat het brood toch een beetje slof wordt, stop het dan dus in het broodrooster of maak er wentelteefjes van. Dat is eigenlijk altijd een goed idee met oud brood. Toch?
Deze babka met drie kazen is (lauw)warm toch het aller lekkerst. Dan is de kaas nog lekker gesmolten,
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Babka recept met drie kazen
Benodigdheden
- keukenmachine met deeghaken
- cakeblik (25 cm)
Ingrediënten
- 350 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 1 zakje instant gist (7 g)
- 50 ml water
- 2 eieren
- snuf zout
- 75 g roomboter – op kamertemperatuur
- 50 g Cheddar – geraspt
- 50 g mozzarella – geraspt
- 50 g Emmentaler – geraspt
- 1 el gedroogde peterselie
Instructies
- Doe de bloem, kristalsuiker en instant gist in een kom en schep dit om.
- Voeg het water toe en kneed de ingrediënten met een keukenmachine met deeghaken door.
- Voeg een voor een de eieren aan het deeg toe en tot slot ook het snufje zout en de boter. Kneed het geheel tot een zacht en soepel deeg.
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het brooddeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Druk na de rijs de lucht een beetje uit het deeg en rol het uit tot een rechthoekige plak van 1 tot 2 cm dik.
- Verdeel de drie soorten geraspte kaas over de bovenkant van het deeg en strooi hier de gedroogde peterselie overheen.
- Rol het deeg over de lengte op zoals je dit ook met cinnamonrolls zou doen.
- Snijd de gevulde deegrol over de lengte doormidden en leg de twee strengen deeg met de vulling naar boven naast elkaar.
- Duw de bovenkanten van beide deegstrengen stevig tegen elkaar en ‘vlecht’ het deeg vervolgens in een elkaar.
- Vet een cakevorm van 25cm lichtjes in en leg hier het gevlochten brood in. Leg een theedoek over het cakeblik en laat de Babka een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak de Babka in het midden in 30 minuten gaar.
- Laat de Babka 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem er vervolgens uit. Serveer direct.