Gnocchi Sorrento (Gnocchi Sorrentina)

Gnocchi Sorrento of Gnocchi Sorrentina klinkt misschien heel spannend, het is eigenlijk niets meer dan gnocchi in tomatensaus uit de oven – haha. Ik hoop niet dat ik nu een heel geromantiseerd beeld voor je ineen heb laten vallen, want lekker is dit gerecht namelijk wel!

De gnocchi kook je lichtjes voor, voeg je vervolgens toe aan een smaakvolle tomatensaus en de hele buts mag zo hup de ovenschaal in. Flinke hoeveelheid kaas (mozzarella en Parmezaan) eroverheen en de oven doet het laatste beetje werk voor je.

Een ideale vegetarische maaltijd voor een doordeweekse dag.

Gnocchi uit de oven

Gnocchi alla Sorrentina

De schrijfwijze van Gnocchi Sorrento verschilt nog al. Soms wordt het Gnocchi alla Sorrentina genoemd maar ook wel eens Gnocchi Sorrentina. Het gerecht is afkomstig uit de regio Sorrento in Italië. Vandaar ook de naam.

In ieder geval zijn het allemaal benamingen voor hetzelfde gerecht: gnocchi uit de oven in een rijke tomatensaus, met mozzarella en basilicum. Het is echt ultiem comfort food en super simpel om te maken.

Ik serveerde het zelf met een lekker vers (stok)broodje en eenvoudige rucola salade met goede extra vergine olijfolie en rijpe tomaten. Meer heb je eigenlijk niet nodig en omdat dit gerecht zo simpel en snel is om te maken, vind ik het ideaal om op doordeweekse dagen te eten.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je voor dit gerecht je eigen gnocchi maken. Maar ik koos voor simpel en snel en gebruikte gnocchi uit de supermarkt.

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi in tomatensaus

Omdat je maar zo weinig ingrediënten nodig hebt voor Gnocchi Sorrento, is het wel belangrijk dat de tomatensaus goed op smaak is. Ik maakte de tomatensaus voor mijn Gnocchi Sorrento met de volgende ingrediënten:

  • knoflook & ui, uiteraard
  • tomatenpuree
  • (Heinz) Tomato Frito
  • 15g verse basilicum

De basilicum is onmisbaar en voegt zoveel smaak toe aan de tomatensaus. Zeker verse basilicum kopen dus, want met gedroogde kruiden kom je gewoon niet in de buurt van de frisse smaak.

Ik koos voor tomato frito in plaats van een blik tomatenblokjes, omdat tomato frito van zichzelf al heel veel smaak heeft. Ik heb jaren lang voor Heinz recepten mogen maken en sindsdien ben ik echt verknocht aan dit product, ik heb het standaard in huis. Het is gemaakt van zongerijpte tomaten en knoflook, waardoor je verder maar weinig andere smaakmakers nodig hebt.

Mocht je geen tomato frito hebben of liever iets anders willen gebruiken, dan is een blik tomatenblokjes natuurlijk ook meer dan prima!

Ik begin altijd met het maken van de tomatensaus en zet dan pas de oven aan om voor te verwarmen en ga daarna pas de gnocchi koken. Hoe langer de tomatensaus opstaat, hoe lekkerder deze van smaak wordt.

gnocchi sorrento

Gnocchi Sorrento ovenschotel

Als de gnocchi is gaargekookt voeg je deze toe aan de tomatensaus. Even omscheppen en dan mag het geheel in een ovenschaal worden geschept. Omdat alle ingrediënten in feite al gaar zijn, hoeft de gnocchi ovenschotel alleen nog even de oven in om de kaas goed te laten smelten. Langer dan 10 minuten heeft het niet nodig, dus je kunt relatief snel aan tafel.

De Gnocchi Sorrento is vrij ‘nat’, als in: er is redelijk wat saus over, dus koop vooral een lekkere verse ciabatta om de saus op te dippen. Zonde als de saus verloren gaat natuurlijk.

Vlak voordat de gnocchi de oven in mag, verdeel je de mozzarella over het gerecht. Ik kies bij voorkeur altijd voor buffelmozzarella en die scheur ik vervolgens in stukken. Mozzarella in plakken snijden raad ik meestal niet aan. Hiermee beïnvloed je namelijk de structuur van de kaas op een niet al te beste manier en dit ga je merken aan de smaak.

gnocchi ovenschotel

Gnocchi uit de oven

Deze Gnocchi Sorrento mag worden toegevoegd aan een lijstje van lekkere andere gnocchi uit de oven recepten, die we al eerder op OMF hebben gedeeld. Hoewel gnocchi in no-time klaar is, zeker als je het kookt, is het heerlijk om het gerecht nog even af te maken in de oven.

Mocht jij ook dol zijn op gnocchi uit de oven, dan vind je een van onderstaande recepten misschien ook een hit:

Goed, over naar de Gnocchi Sorrento! Wedden dat ‘ie deze week nog bij je op de eetplanning staat?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gnocchi sorrento
No ratings yet

Gnocchi Sorrento

Gnocchi Sorrento is niet meer dan gnocchi in tomatensaus, met mozzarella en basilicum. Even afgemaakt in de oven voor optimale smaak. Een super simpel recept en daardoor ideaal voor doordeweekse dagen.
Porties2 – 3 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct serveren

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20x20cm

Ingrediënten

  • 1 ui – gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml Tomato frito of tomatenblokjes
  • 15 g verse basilicum
  • 400 g gnocchi
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan, tot de ui glazig ziet.
  • Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak 2 minuten mee.
  • Schenk de tomato frito in de pan en voeg de basilicum toe. Laat de tomatensaus zachtjes pruttelen.
  • Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Schep de gaar gekookte gnocchi bij de tomatensaus in de pan en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het geheel in de ovenschaal en verdeel de mozzarella en Parmezaanse kaas over het gerecht.
  • Schuif de ovenschaal nog 10 minuten de oven in, tot de kazen zijn gesmolten.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: gnocchi, gnocchi uit de oven, makkelijke maaltijd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close