Het idee voor deze Croque Madame plaat tosti’s ontstond al toen ik voor Kerst deze Eggs Benedict ovenschotel maakte.
Ik vond het zo leuk om een twist te bedenken op zo’n klassiek gerecht, dat moest voor Pasen ook kunnen.
De combinatie ham en kaas zie je met Pasen altijd al gauw voorbij komen. Het is sowieso een smaakcombinatie die je vaak samen ziet met witte asperges natuurlijk, maar ik moet ook altijd denken aan tosti’s.
Hieronder mijn variant op een lekkere Croque Madame. Maar dan een tíkkeltje lichter en wat makkelijker om te delen.
Wat is een Croque Madame?
Een Croque Madame is eigenlijk niet meer dan een tosti, maar dan wat luxer.
De normale Hollandse tosti zoals wij hem kennen wordt in Frankrijk een Croque Monsieur genoemd. Een Croque Madame daarentegen is een tosti met daarbovenop een ei én bechamelsaus. Voor de extra grote trek dus zeg maar.
Hoewel, ik moet eerlijk bekennen dat de meningen nogal verdeeld zijn hierover. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die zeggen dat een Croque Monsieur óók geserveerd wordt met bechamel en afgetopt wordt met gegratineerde kaas. En diezelfde mensen zeggen dan weer dat een Croque Madame juist géén bechamel heeft maar wel een spiegeleitje.
Om het antwoord echt te weten zullen we naar Frankrijk moeten vrees ik.
Maar voor nu ga ik er in ieder geval van uit dat een Croque Madame wordt gemaakt met ei én bechamel. Mijn plaat tosti’s hebben beide.
Brioche brood
Voor het maken van tosti’s kun je natuurlijk ieder soort brood gebruiken, maar ik heb er deze keer voor gekozen om brioche brood te gebruiken.
Brioche is wat zoeter en een stuk luchtiger dan gewoon brood en persoonlijk vind ik dat perfect samengaan met de hartige smaken van de ham, kaas, ei en bechamel in dit recept.
Brioche heeft ook wat minder lang de tijd nodig om te toasten en wat ik fijn vind is dat brioche aan de randen heel krokant kan worden, maar tegelijkertijd aan de binnenkant nog súper luchtig kan zijn.
Mocht je een uitdaging leuk vinden, in deze video laat ik je zien hoe je zelf brioche brood maakt.
Brioche is ook ontzettend lekker om te gebruiken bij het maken van custard toast.
Bechamelsaus maken
Bechamelsaus maken is niet zo lastig. Ik heb het járen, maar dan echt járen geleden al eens laten zien.
De basis van bechamel bestaat uit boter, bloem en melk. Zelf voeg ik er negen van de tien keer nog kaas aan toe (want kaas is leven) en voor deze Croque Madame plaat tosti’s fleurde ik de bechamel nog een beetje extra op met een lik mosterd.
Verdeel de bechamelsaus na het bakken van de tosti’s er overheen of serveer in een kommetje bij de tosti’s zodat iedereen zelf de hoeveelheid saus kan kiezen. Niet iedereen houdt van véél saus (wat ik overigens niet kan begrijpen, haha!).
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Croque Madame plaat tosti’s
Benodigdheden
- ronde koekjes uitsteker
- bakplaat
Ingrediënten
- 1 brioche brood
- 8 eieren
- 100 g gruyère – geraspt
- 100 g dun gesneden ham
Bechamel
- 15 g ongezouten roomboter
- 15 g bloem
- 125 ml (half)volle melk
- 1 tl grove mosterd
Instructies
- Snijd de brioche in 8 dikke plakken.
- Steek uit het midden van iedere plak brood een cirkel met behulp van een koekjessteker.
- Verdeel de uitgeholde plakken brood over de bakplaat en breek in ieder sneetje een ei.
- Verdeel de ham en gruyère over de plakjes brood en bak de plaattosti's in het midden van de oven in 15 minuten bruin en krokant.
- Maak de bechamel door de boter in een steelpan te smelten.
- Voeg hier de bloem aan toe en bak al roerend mee tot een zanderige textuur ontstaat.
- Voeg dan de melk en de mosterd toe en roer het geheel door tot een gladde saus. Laat de saus zachtjes pruttelen tot deze de gewenste dikte heeft gekregen.
- Serveer de Croque Madame plaattosti's met de bechamelsaus.