Dit orzo recept uit de oven met halloumi is zoooo lekker. Ik deelde onlangs via Instagram stories een foto waar een stukje van dit recept op te zien was en direct kreeg ik vragen: “WAT IS DAT?!” “MAG IK EEN RECEPT?”.
Het was een orzo ovenschotel met halloumi en andere lekkere smaakmakers. Een heel simpel en echt comfort food recept die lekker snel op tafel te toveren is.
Omdat de orzo voor dit gerecht al wordt gaargekookt voordat het de oven in gaat, ben je al met al niet meer dan een half uur kwijt aan het koken. Fijn toch?
Orzo koken
Orzo koken doe ik echt al járen. Er staan al zo ongelofelijk veel recepten op OMF die ik maakte deze pastasoort (want dat is het!).
In de zomermaanden maak ik graag een heerlijke Griekse Orzozalade, in de lente ben ik dol op deze Orzorisotto met burrata en krokante parmaham en als ik behoefte heb aan comfort food kies ik voor de Pepperoni pizza orzo bake.
Je kunt werkelijk alle kanten op met orzo!
Orzo koken is overigens zo gedaan, je bent er niet meer tijd aan kwijt dan aan het koken van pasta. Het is een beetje afhankelijk van het merk orzo dat je gebruikt, maar gemiddeld moet het een minuut of 11 koken.
Mijn favoriete orzo’s zijn De Cecco Riso nr 74 of Orzo nr 65 van La Molisana.
Is orzo gezond?
Ik hou me met Ohmyfoodness niet heel erg bezig met gezondheid. Het maakt me niet uit hoeveel calorieën een gerecht bevat en bestempel gerechten niet direct als gezond of ongezond.
Het antwoord op de vraag ‘is orzo gezond?’ is echter niet heel makkelijk. Zoals dit voor alles is eigenlijk. Dat ligt er namelijk aan waar je naar op zoek bent!
Eet je koolhydraatarm dan moet ik je teleurstellen. Orzo is strikt genomen namelijk een pastasoort en is dus niet koolhydraatarm.
Wel is het dan weer relatief laag in vetten (1,5g/100g) en bevat het een redelijke hoeveelheid eiwitten (13g/100g).
Zijn er echter gezondere opties? Ja, als je puur en alleen voor het gezondheidsaspect gaat dan kun je beter volkoren pasta kiezen dan orzo. Of als je volkoren orzo kunt vinden zit je natuurlijk helemaal goed! Maar nogmaals: ik ga liever voor smaak en daarom ben ik zo’n fan van orzo!
P.S. Deze Ottolenghi orzo puttanesca is ook bril-jant.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Orzo uit de oven met halloumi
Benodigdheden
- ovenschaal van 25x25cm
Ingrediënten
- 300 g orzo
- 1 blik tonijn (150g) – op olijfolie
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el tomatenpuree
- 1 zak Italiaanse roerbakgroenten – 400g
- 1 pak tomato frito – 400ml
- 1 blok halloumi
- 1 el kappertjes
- verse basilicum
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Doe ondertussen de tonijn mét de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook mee.
- Voeg het gerookte paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee.
- Doe dan de groenten in de pan en bak deze al omscheppend een minuut of 5 tot de groenten zachter worden.
- Schenk dan de tomato frito in de pan en laat het geheel al roerend pruttelen tot de orzo gaar is.
- Giet de orzo af zodra deze gaar gekookt is en voeg toe aan de tomatensaus. Schep goed om, breng op smaak met peper en zout en schep het gerecht vervolgens in de ovenschaal.
- Snijd de halloumi in blokjes en verdeel deze over de ovenschaal. Bak de orzo ovenschotel 15 minuten in het midden van de oven.
- Verdeel de kappertjes en verse basilicum over het gerecht zodra deze uit de oven komt en serveer direct.
Denk dat het recept niet klopt. Zie 1 – kook de orzo, 6 – schenk de tomatofrito in de pan en pruttel tot de orzo gaar is, giet af. 7 voeg toe aan de tomatensaus.
Als je het recept volgt heb je de tomatensaus afgegoten