Deze meringuerol met rood fruit maakte ik ooit een keertje voor Pasen geloof ik, samen met mijn vriendin Nanda. Het is oorspronkelijk een recept van Ottolenghi en als toetje viel het zó goed in de smaak, dat de meringuerol op mijn to-make lijstje ging om nog eens te maken en te delen met jullie voor Kerst. Goed, dat heeft ondertussen een héle poos geduurd maar vandaag is het dan eindelijk zo ver. Als je net zo dol bent op de combinatie van meringue en room dan is dit een dessert voor jou!
Meringuerol
Ik kan het me voorstellen hoor, dat je deze meringuerol er behoorlijk imponerend uit vindt zien maar geloof mij: ook jij kunt dit maken. Je maakt je hoogstwaarschijnlijk zorgen dat de meringue tijdens het rollen breekt maar geen nood: dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het is juist leuk als de meringuerol er eenmaal opgerold wat rustiek uit ziet!
Aan het ‘beslag’ voor de meringue voeg ik witte wijnazijn en een theelepeltje maizena toe. Beide ingrediënten zorgen ervoor dat de meringue ook na het bakken ietwat flexibel blijft en daardoor kun je het heel prima oprollen.
Franse meringue
Als je een beetje into koken bent dan weet je dat er verschillende soorten meringue bestaan. In dit recept voor gevulde croissants met limoenroom en meringue maakte ik gebruik van Italiaanse meringue, ook wel kookschuim genoemd. Deze meringue wordt tijdens het opkloppen verwarmd door er hete suiker aan toe te voegen. Het is een schuim dat goed zijn vorm behoudt en die je niet hoeft af te bakken. De eiwitten worden door de hete suiker gegaard.
Franse meringue is het soort dat bij ons het meest bekend is; het is de harde variant waar je schuimpjes van kunt maken. Zoals ik bijvoorbeeld heb gedaan bij deze meringue hartjes. Franse meringue is misschien wel de meest foolproof variant van meringue om te maken. Je hebt er ook bijzonder weinig ingrediënten voor nodig en juist omdat je het afbakt, kun je het in alle vormen en maten spuiten. Voor deze meringuerol met rood fruit verdeel je de meringue als grote plak over de bakplaat van de oven.
Tot slot is er nog een variant: Zwitserse meringue. Deze wordt alleen gemaakt van eiwitten en suiker; de eiwitten verwarm je eerst au bain-marie voordat je ze opklopt. Ik gebruik nooit Zwitserse meringue in mijn recepten; alleen Italiaanse of Franse meringue.
Klinkt deze meringuerol met rood fruit je als muziek in de oren en krijg jij geen genoeg van meringue? Dan vind je deze recepten misschien ook lekker!
Tot slot, mocht je deze meringuerol met rood fruit maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Meringuerol met rood fruit
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Voor de Franse meringue
- 4 eiwitten
- 250 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 tl maizena
Mascarponeroom
- 400 ml slagroom
- 100 g mascarpone
- 1 el poedersuiker
En verder
- vers rood fruit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze met behulp van de keukenmixer op.
- Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de kristalsuiker toe en tot slot ook de vanille, witte wijnazijn en maizena. Klop het geheel tot glanzende witte pieken.
- Verspreid de Franse meringue in een zo egaal mogelijke laag over de gehele bakplaat.
- Bak de meringue in het midden van de oven in 20 minuten gaar en laat goed afkoelen.
- Klop ondertussen de slagroom, mascarpone en poedersuiker tot een stevige room.
- Draai de gebakken meringue om op een theedoek. Verwijder voorzichtig het bakpapiertje van de (nu) bovenkant.
- Smeer de hele bovenkant van de meringue in met mascarponeroom. Zorg dat je nog wat room overhoudt voor de topping van de rol.
- Verdeel wat rood fruit over de rol en rol vervolgens de meringue met behulp van de theedoek voorzichtig op.
- Leg de meringuerol op een bord of plank en smeer de bovenkant van de rol in met de rest van de mascarponeroom. Decoreer de meringuerol met nog meer rood fruit en eventueel een beetje poedersuiker.
Ziet er lekker uit!! Kan ik deze ook van te voren maken en invriezen tot gebruik?
Nee, je kunt hem niet invriezen. Je kunt de rol wel een dag van tevoren klaarmaken en dan in de koelkast bewaren.
Wij hebben genoten van de meringuerol deze kerst. Bedankt voor het recept!
Fijn om te horen! :)
Was heerlijk! Bedankt voor het recept