Eén van de dingen die ze in Scandinavië heel goed kunnen is het bakken van zoete broodjes. In Zweden heb je natuurlijk de heerlijke kanelbullar, zoete broodjes met kaneel en kardemom. Maar in Denemarken kunnen ze er ook wat van! Laatst deelde ik al het recept voor Tebirkes, vandaag is het de beurt aan Spandauer, oftewel custardbroodjes. Of nouja, niet per se custardbroodjes, een Spandauer recept kan ook gemaakt worden met jam als je dat lekkerder vindt.
Makkelijke Spandauer
Inmiddels zijn jullie wel van me gewend dat ik, waar mogelijk, altijd voor de makkelijke weg kies als het aankomt op koken. De Deense Tebirkes maakte ik met koelvers bladerdeeg en daarvoor heb ik ook gekozen voor dit Spandauer recept. Ik vind bladerdeeg simpelweg heel fijn om mee te werken, het is goed verkrijgbaar en het resultaat is altijd lekker. In plaats van koelvers bladerdeeg kun je bij het maken van deze custardbroodjes ook heel goed kiezen voor bladerdeeg uit de vriezer. De broodjes worden dan iets groter qua formaat, maar dat is eigenlijk alleen maar lekker.
Zoete broodjes bewaren
Hoewel ik het aanvankelijk niet had gedacht, kun je deze zoete broodjes heel goed bewaren. Vaak wordt bladerdeeg met vulling een beetje sompig op het moment dat je het voor langere tijd bewaart, maar ik vond dat totaal niet het geval met deze Spandauer. Laat de broodjes met custard na het bakken goed afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast, dan blijven de broodjes echt nog wel een dag of drie goed. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om het glazuur pas vlak voor het serveren toe te voegen, maar ik heb de broodjes met glazuur en al bewaard en dat ging prima. De poedersuiker strooi je er wel echt pas vlak voor het serveren overheen.
Nog even goed om te weten: Spandauer is het allerlekkerst als je de broodjes volledig hebt laten afkoelen. Lauwwarm smaakt de custard echt nog iets te ei-ig als je het mij vraagt; die bijsmaak verdwijnt compleet op het moment dat de broodjes koud zijn. Geduld dus, haha!
Spandauer (Deense custardbroodjes)
Ingrediënten
Custardvulling*
- 2 eieren
- 100 g kristalsuiker
- 2 el maizena
- 1 tl vanille-extract
- 250 ml volle melk
Glazuur
- 100 g poedersuiker
- 2-3 el melk
En verder
- 1 vel koelvers bladerdeeg
- 1 ei - losgeklopt
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Begin met het maken van de custard. Doe hiervoor de eieren samen met de helft van de suiker, de maizena en het vanille-extract in een kom en klop dit tot een lichtgeel mengsel.
- Doe de rest van de suiker samen met de melk in een steelpan en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
- Schenk de helft van de warme melk al kloppend bij het eimengsel en schenk vervolgens alles terug in de steelpan. Breng aan de kook en kook de custard al roerend tot een dikke pap.
- Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
- Snijd het koelverse bladerdeeg in 9 vierkantjes (of gebruik bladerdeeg uit de vriezer). Vouw van ieder vierkantje de randen naar binnen zodat je een soort krans krijgt.
- Schep een lepel van de dikke custard in het midden van de bladerdeeg kransen.
- Smeer de randen van het bladerdeeg in met losgeklopt ei en bak de Spandauer 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de broodjes helemaal afkoelen.
- Roer voor het glazuur de poedersuiker en melk tot een glad papje en schenk het glazuur over de custardbroodjes. Strooi vlak voor het serveren poedersuiker over de broodjes.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
De Deense broodjes waren heerlijk! Goed te maken ook. En ze vielen bij iedereen goed in de smaak. Ga ze nu weer maken voor een ontbijtje op bed voor een jarige vriendin :)
Wat fijn! En wat een lief van jou om dat te doen voor je vriendin.