Ga terug
+ servings
broodjes met custard
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Spandauer (Deense custardbroodjes)

Eén van mijn favoriete Deense broodjes is toch wel Spandauer: zoete broodjes van bladerdeeg met een vulling van custard of jam. Super makkelijk om zelf te maken gelukkig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Afkoelen1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 20 minuten
Gang: ontbijt
Keuken: Deens
Trefwoord: bladerdeeg, custard, custardbroodjes, spandauer, zoete broodjes
Servings: 9 stuks

Ingrediënten

Custardvulling*

  • 2 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 el maizena
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 ml volle melk

Glazuur

  • 100 g poedersuiker
  • 2-3 el melk

En verder

  • 1 vel koelvers bladerdeeg
  • 1 ei - losgeklopt
  • poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Begin met het maken van de custard. Doe hiervoor de eieren samen met de helft van de suiker, de maizena en het vanille-extract in een kom en klop dit tot een lichtgeel mengsel.
  • Doe de rest van de suiker samen met de melk in een steelpan en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
  • Schenk de helft van de warme melk al kloppend bij het eimengsel en schenk vervolgens alles terug in de steelpan. Breng aan de kook en kook de custard al roerend tot een dikke pap.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
  • Snijd het koelverse bladerdeeg in 9 vierkantjes (of gebruik bladerdeeg uit de vriezer). Vouw van ieder vierkantje de randen naar binnen zodat je een soort krans krijgt.
  • Schep een lepel van de dikke custard in het midden van de bladerdeeg kransen.
  • Smeer de randen van het bladerdeeg in met losgeklopt ei en bak de Spandauer 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de broodjes helemaal afkoelen.
  • Roer voor het glazuur de poedersuiker en melk tot een glad papje en schenk het glazuur over de custardbroodjes. Strooi vlak voor het serveren poedersuiker over de broodjes.

Notities

*Met dit recept maak je behoorlijk wat custard. Je zou de hoeveelheid bladerdeeg eventueel kunnen verdubbelen en twee keer zoveel broodjes maken. Vries de broodjes in als je ze niet allemaal op gaat krijgen.