Ik snap het helemaal als je even dacht “eehh, blooming appel? – wat is dat?”. Als je dat dacht, heb je dan al wel eens van blooming onions gehoord? Blooming onions zie je vooral in Amerika. Het zijn hele grote uien die op zo’n manier zijn ingesneden dat ze tijdens het frituren uit elkaar vallen in een soort bloemvorm. Zoiets kun je ook doen met een appel en een oven. Als je de appels op een bepaalde manier insnijdt vallen ze tijdens het bakken in de oven ook uit elkaar in een soort bloem. Ok, je moet er wel een béétje fantasie voor hebben, maar nu begrijp je waar de naam vandaan komt. Het belangrijkste: deze blooming appels met ijs moet je echt eens proberen, het is een goddelijk toetje namelijk.
Ter verduidelijking van de snijtechniek hierboven even twee foto’s. Je snijdt een appel dus eigenlijk in drie stappen:
- Eerst een keer doormidden;
- Dan snijd je twee cirkels in de appel, om het klokhuis heen;
- Tot slot snijd je de appel in partjes, maar deze snij je niet helemaal door. Je wil dus dat de partjes aan het klokhuis vast blijven zitten.
Deze snijtechniek zorgt er straks voor dat de appels een beetje uit elkaar waaieren tijdens het bakken; blooming appels dus!
Omdat de appels al vrij zoet en sterk van smaak zijn, koos ik ervoor om er een eenvoudig bolletje vanille-ijs bij te serveren. Er overheen nog wat karamelsaus en klaar is kees. Het is echt geen ingewikkeld toetje maar wel een héle lekkere. Die karamelsaus kun je zelf maken maar je kunt ook deze dessertsaus van Hero gebruiken. Ik zal het niet doorvertellen.
Blooming appels met ijs
Benodigdheden
- klein ovenschaaltje
Ingrediënten
- 1 appel - gehalveerd
- 2 el boter
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- sap van 1/2 citroen
- 2 bollen ijs
- 2 el karamelsaus
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Halveer de appel en snijd de appel twee keer rondom het klokhuis in. Snijd vervolgens de appel in partjes, maar zorg ervoor dat deze aan het klokhuis vast blijven zitten. Kijk de verduidelijkende foto voor de snijtechniek.
- Doe de boter in een steelpannetje en voeg hier de basterdsuiker, kaneelpoeder en het citroensap aan toe. Verwarm het geheel tot de suiker is gesmolten.
- Schep de boter over de appels en bak de appels 30-35 min in het midden van de oven tot ze helemaal zacht zijn.
- Schep een bol ijs op de warme appels zodra ze de oven uitkomen en garneer met karamelsaus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.