Ik gooi er weer even een cheesecake tegenaan tijdens deze kerstdagen. Ik kan me helemaal voorstellen dat je nu veel te druk bent met het bereiden van je kerstdiner en het samenzijn met vrienden of familie, maar mocht je er weer ruimte voor hebben in je hoofd dan staat deze crème brûlée cheesecake vast voor je klaar. Ik vind dit een perfecte cheesecake voor Oud & Nieuw. Het knapperige suikerlaagje bovenop crème brûlée roept bij mij toch altijd een feestelijk gevoel op. Wellicht door de gouden kleur? Daarbij ben ik dol op de eenvoud van een goede crème brûlée, helemaal na de kerstdagen waarvoor ik al uren in de keuken heb doorgebracht.
Deze cheesecake is ongelofelijk simpel om te maken, de basis bestaat namelijk uit een simpele gebakken cheesecake. Het enige dat je vervolgens hoeft te doen is suiker te verspreiden over de top van de cheesecake en deze met een crème brûlée brander karameliseren. Een kind kan de was doen toch? Of de taart maken in dit geval.
Van tevoren maken
De cheesecake zelf is heel goed al van te voren te maken. Bewaar hem maximaal drie dagen in de koelkast of vries de taart in! Gebakken cheesecakes laten zich prima invriezen. Zorg ervoor dat je de taart 24 uur voor het serveren uit de vriezer haalt en langzaam in de koelkast laat ontdooien; hij is dan net zo lekker als vers gebakken. Maak de crème brûlée cheesecake wel pas op het laatste moment af met het knapperige suikerlaagje. Laat je deze er langer op zitten dan zul je merken dat het suikerlaagje weer zacht wordt en dan verdwijnt natuurlijk het hele crème brûlée idee.
Crème brûlée cheesecake
Benodigdheden
- springvorm van 24 cm doorsneden
- elektrische (hand)mixer
- crème brûlée brander
Ingrediënten
- 250 g Jodenkoeken - fijngemalen
- 75 g boter - gesmolten
- 600 g naturel roomkaas
- 150 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje - voor het merg
- 1 el bloem of maizena
- 3 eieren
- 1 eidooier
- 25 g kristalsuiker - voor de topping
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte.
- Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Klop de naturel roomkaas met de kristalsuiker, vanillemerg en de bloem tot een romig beslag.
- Spatel vervolgens een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake in 75 minuten gaar.
- Doe de oven uit en zet de deur op een kiertje. Laat de cheesecake een uur in de oven staan en laat hem daarna volledig afkoelen op het aanrecht.
- Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast om op te laten stijven.
- Strooi voor het serveren de kristalsuiker over de bovenkant van de cheesecake en karameliseer dit met behulp van een crème brûléeb-rander tot de suiker bruin kleurt en een knapperig laagje vormt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.