Fastfood Friday: Citroencake met passievruchtsiroop

Zeg je zomerfruit dan zeg je citroen en passievrucht. Toch?! Ok, en ook aardbeien, perziken, mango en ananas waarschijnlijk maar ik merk dat ik in de zomermaanden altijd véél citroenen gebruik, terwijl dat in de winter toch aanzienlijk minder is. Voor deze Fastfood Friday ging ik aan de slag met een lekker cakerecept. Ik maakte citroencake met passievruchtsiroop, een frissere cake kun je bijna niet krijgen. Ik pakte dit citroencake-recept van Viv en maakte daar een zoete, plakkerige citroensiroop bij. Die siroop ging na het bakken van de cake over de cake heen en het resultaat is een ultieme plakkerige, sappige cake geworden. Héérlijk.

Passievrucht-hack

Ok, een hack is het niet helemaal maar toen ik laatst het recept voor mijn passievruchtlimonade deelde, merkte ik dat nog niet iedereen van dit product op te hoogte is. Voor de passievruchtsiroop heb je 100 gram passievruchtpulp nodig. Dat is behoorlijk wat en ik kan je vertellen dat je echt wel even bezig bent met het snijden en uithollen van verse passievruchten. Máár sinds enkele jaren heeft Albert Heijn (en ik gok Jumbo ook wel) gewoon blokjes passievrucht in de vriezer liggen. €2,49 voor een doosje van 250g en je kunt het hele jaar door passievrucht eten – perféct toch. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit meer iets anders wanneer ik passievrucht nodig heb.

Voor het maken van de siroop hoef je de passievruchtblokjes overigens niet per se te ontdooien. Door de hitte van het water en de suiker smelt het vanzelf.

citroencake met passievruchtsiroop

No ratings yet

Citroencake met passievruchtsiroop

Mocht je op zoek zijn naar de ultieme zomercake dan heb je hem bij deze gevonden. Deze citroencake met passievruchtsiroop is fris, zoet en ultiem plakkerig - de perfecte Fastfood Friday dus!
Porties12 plakken
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren min. 3 dagen

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm 20x20 cm
  • elektrische (hand)mixer
  • steelpannetje

Ingrediënten

Citroencake

  • 200 g boter - zacht
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • rasp van 1 citroen
  • snuf zout

Passievruchtsiroop

  • 100 g kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 100 g passievruchtpulp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de bakvorm goed in.
  • Klop voor de cake de zachte boter met de suiker romig.
  • Voeg een voor een de eieren toe en klop het geheel luchtig.
  • Doe het zelfrijzende bakmeel, de citroenrasp en het zout in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag.
  • Schep het cakebeslag in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en bak de cake in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de passievruchtsiroop. Doe hiervoor de suiker en het water in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook.
  • Kook de ongeveer 5 minuten op hoog vuur tot de suiker helemaal gesmolten is.
  • Draai het vuur uit en voeg de passievruchtpulp aan de siroop toe. Roer goed door.
  • Haal de cake uit de oven en prik tientallen gaatjes in de bovenkant van de cake.
  • Schenk de passievruchtsiroop over de cake en laat de cake vervolgens helemaal afkoelen.
Gang: tussendoortje
Trefwoord: cake, citroencake, fastfood friday, passievrucht, passievruchtsiroop, roombotercake, zoet

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

citroencake met passievruchtsiroop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close