Soesjes zijn hartstikke lekker en een heerlijke traktatie. Ik besloot een hartige variant met kaas te maken, kaassoesjes dus. Luchtige hapjes met kaas voor mij de borrel of als hapje op een feestje. Soezendeeg moet je koken, een beetje anders dan normaal, maar erg leuk om eens te doen.
Wat heb je nodig?
- 100 ml melk
- 75 ml water
- 75 gr boter
- 125 gr bloem
- 5 eieren
- 100 gram geraspte cheddarkaas
- 100 gram geraspte ‘gewone’ kaas (je kunt hiervoor elke kaas kiezen die je lekker vindt)
Zo maak je de soesjes:
1. Meng in een steelpan de melk, de boter en het water en breng aan de kook. Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C
2. Voeg in één keer de bloem erbij en roer tot een deegbal ontstaat. Haal de pan van het vuur.
3. Roer 1 ei door het deeg, dit lijkt eerst niet te mengen, maar als je blijft roeren wordt het vanzelf opgenomen. Laat het beslag een kwartiertje afkoelen.
4. Roer de andere eieren één voor één door het beslag en meng ook de helft van beide kazen erdoor. Roer tot het beslag mooi glanst. Doe het deeg in een spuitzak en spuit bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat (of gebruik een bakmat). Maak de bolletjes iets kleiner dan een soesje, ze zetten namelijk nog wat uit.
5. Strooi de rest van de kaas over de deegballetjes, zorg ervoor dat de bolletjes goed bekleed zijn met de kaas, het valt er gemakkelijk vanaf.
6. Bak de soesjes tien minuten op 225°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak ze nog 20 minuten. Let erop dat je de ovendeur níet opendoet tijdens het bakken.
Een beetje warm zijn ze het lekkerst, dus vooral niet te lang wachten met opeten! Natuurlijk kun je de soesjes ook bewaren, 5-7 dagen in een luchtdicht doosje. Warm ze kort op in de oven voor het lekkerste resultaat (maar even in de magnetron kan ook).
Dit ziet er echt ongelooflijk lekker uit! Ik ga het eens proberen!
Dit ziet er erg lekker uit :) Ben benieuwd of het mij ook lukt.
Oeh lekker! Ik krijg er zo trek van ;)