Goed, na alle cheesecake recepten die ik al met jullie heb gedeeld, dacht ik dat het niet zoeter of heftiger zou kunnen. De roze tompouce-cheesecake uit mijn boek was al behoorlijk guilty, maar vandaag deel ik het recept voor de meest zoete, meest slechte en meest heftige cheesecake die ik ooit heb gemaakt: baklava cheesecake. Ik ben dól op baklava; het is by far mijn favoriete guilty pleasure uit de Turkse en Griekse keuken. Met moeite laat ik het liggen als ik bij de Turkse supermarkt ben, want als ik het wel meeneem, weet ik van mezelf dat het dezelfde dag nog op gaat. Het grappige is: ik ben helemaal niet zo’n zoetekauw, maar baklava… daarvoor maak ik graag een uitzondering.
Het maken van een baklava cheesecake stond al heel lang op mijn lijstje. Vrij snel na de publicatie van het Cheesecakeboek in september 2018 bedacht ik deze taart (typisch, hij had echt prima in het boek gepast namelijk), en eindelijk heb ik hem geperfectioneerd. Het resultaat? MIERZOET, maar met gepaste trots zeg ik ook: briljant. Deze baklava cheesecake combineert het beste van twee werelden: romige cheesecake, krokant filodeeg en zoete, kleverige noten. Het is even een karweitje om deze taart te maken, maar geloof mij: het is de moeite meer dan waard.
Een leuke uitdaging
Laat ik eerlijk zijn: deze baklava cheesecake is niet het makkelijkste recept om te maken. Het vergt best wat geduld en aandacht, vooral als je nog niet eerder met filodeeg hebt gewerkt. Dit deeg is extreem dun en droogt snel uit, waardoor het kwetsbaar en lastig te hanteren is. Zorg er daarom voor dat je het deeg goed afdekt en met precisie te werk gaat. Maar als je stap voor stap werkt en de tijd neemt, is het absoluut haalbaar voor iedereen. En het eindresultaat? Dat maakt de inspanning meer dan goed. Dit is een dessert waarmee je indruk maakt. Het is een echte showstopper op feestjes, diners of een andere gelegenheid waar je iets bijzonders op tafel wilt zetten.
De oorsprong van baklava
Baklava is een eeuwenoud gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, en in het bijzonder in het voormalige Ottomaanse Rijk. Dit dessert, gemaakt van laagjes flinterdun filodeeg, noten en siroop of honing, is vandaag de dag nog steeds enorm populair in landen als Turkije, Griekenland en Libanon. De kunst van het maken van baklava is door de eeuwen heen verfijnd, waarbij vooral het werken met het kwetsbare filodeeg veel geduld en precisie vereist.
Wat baklava zo speciaal maakt, is de eenvoud van de ingrediënten in combinatie met de verfijning van de bereiding. Het filodeeg wordt laagje voor laagje opgebouwd, boter maakt het knapperig, en de siroop zorgt voor die heerlijke zoetheid die zo typerend is voor baklava. Het is een gerecht dat vroeger vooral voor de elite was weggelegd, maar tegenwoordig gelukkig voor iedereen beschikbaar is.
Baklava cheesecake is een nieuwe favoriet
Hoewel ik altijd al fan ben geweest van klassieke baklava, heeft deze baklava cheesecake mijn hart gestolen. De combinatie van zoet, knapperig en romig maakt dit een taart die ik graag keer op keer maak. Het is niet iets wat je elke dag op tafel zet, maar voor speciale gelegenheden is het absoluut een aanrader. En eerlijk, ook al is het even wat werk om te maken, het eindresultaat is het meer dan waard. Elke hap voelt als een traktatie.
Dus, ben jij net als ik dol op baklava én cheesecake? Dan moet je deze baklava cheesecake echt eens proberen. Hij is perfect voor als je iets bijzonders wilt maken, en geloof me, iedereen aan tafel zal onder de indruk zijn. Eén ding is zeker: deze taart gaat op je lijst van favoriete recepten komen.
P.S: Wil je het jezelf wat makkelijker maken dan kun je dit recept natuurlijk ook maken met de HomeMade Cheesecake bakmix NY Style. De bodemmix gebruik je dan weliswaar niet, maar de mix voor het cheesecakebeslag wel. Voor het maken van het beslag volg je de aanwijzingen die op de verpakking staan, verder volg je het onderstaande recept.
Baklava cheesecake
Ingrediënten
Suikersiroop:
- 150 gr kristalsuiker
- 250 ml water
- 200 gr honing
- 1 kaneelstokje
- 1 reepje citroenschil
Notenmix:
- 100 gr walnoten - ongebrand
- 50 gr amandelen - ongebrand
Cheesecakebeslag:
- 600 gr naturel roomkaas
- 175 gr kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- rasp van 1/2 citroen
- 3 eieren
- 1 eidooier
En verder:
- 10 vellen filodeeg*
- 100 gr ongezouten roomboter - gesmolten
- 30 gr pistachenoten - vermalen
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de suikersiroop in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en kook de siroop op laag vuur voor zo'n 25 minuten tot het indikt. Laat de siroop met deksel op de pan afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel hier de walnoten en amandelen overheen. Rooster de noten 8 minuten in het midden van de oven.
- Doe de noten samen met twee soeplepels van de suikersiroop in een foodprocessor of hakmolen en maal de noten fijn.
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met gesmolten boter.
- Leg de vellen filodeeg kruislings in de springvorm. Smeer steeds ieder vel filodeeg in met gesmolten boter voordat je hem in de springvorm legt. Laat het deeg gewoon over de rand van de springvorm hangen, dit vouwen we straks allemaal terug. Zorg er wel voor dat je het filodeeg goed in de springvorm stopt zodat je het zometeen kunt vullen.
- Verwarm terwijl je het cheesecakebeslag maakt de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte.
- Maak het cheesecakebeslag door de naturel roomkaas, kristalsuiker, vanille-aroma en citroenrasp op te kloppen tot een egaal beslag. Spatel vervolgens een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
- Schenk de helft van het cheesecakebeslag op het filodeeg in de springvorm.
- Laat met behulp van een lepel de helft van de notenmix in het cheesecakebeslag vallen.
- Schenk de rest van het cheesecakebeslag in de springvorm en verdeel hier de rest van de notenmix overheen.
- Vouw een voor een de overhangende vellen filodeeg terug in de springvorm, dus over het cheesecakebeslag. Sprenkel gesmolten boter over ieder teruggevouwen vel deeg voordat je het volgende vel terug vouwt.
- Sprenkel het restantje boter over de bovenkant van de inmiddels dichte cheesecake en bak de cheesecake 75 minuten in het midden van de oven.
- Zet zodra de oven klaar is de springvorm op een groter bord of bakplaat. Schenk de rest van de suikersiroop over de nog warme cheesecake en strooi vervolgens de vermalen pistachenoten over de cheesecake.
- Laat de baklava cheesecake helemaal afkoelen op het aanrecht en vervolgens een nacht opstijven in de koelkast.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat een plaaatje!
Dit ga ik zeker proberen!! Ziet er geweldig goed uit.
Ik mis alleen wel foto’s van het proces tussendoor. Dit zou het recept volgen een stuk makkelijker maken. Je bent natuurlijk gestopt met video’s maken.. Misschien een tipje?
Groetjes Pamela
Ow wouw! Dit klinkt echt zo goed!
Dat klinkt goed!
Zou je dit recept ook kunnen halveren. En er mini cheesecakjes van kunnen maken?
Oeh, normaal gesproken zou je dat heel makkelijk kunnen doen met cheesecakes maar met deze wordt dat wel een stukje lastiger ben ik bang. Met name omdat de hoeveelheid werk dan echt extra wordt omdat je ieder cheeseakeje zou moeten voorzien van een goede laag filodeeg. Maar goed, die keuze is natuurlijk aan jou! Voor het bakken van de cheesecake kun je 30 minuten op 180 graden aanhouden i.p.v. de tijd die in het recept staat.
Snel een keer maken!
Heb het geprobeerd maar hij is heel slap geworden?
Wat kan ik doen om dit te ver komen! Slagroom er door spatelen misschien. Of langer afbakken meer filodeeg??????
Help
De smaken zijn wel top
Dan denk ik dat je de cheesecake niet lang genoeg hebt gebakken. Kan liggen aan je oven hoor, die verschillen onderling altijd een beetje. Het is de bedoeling dat de cheesecake na de baktijd in het midden lichtjes wiebelt maar zeker niet meer vloeibaar is. Aan de ingrediënten hoef je niets te veranderen, die kloppen gegarandeerd.