Bij mij is bloemkool momenteel een populair ingrediënt. Sinds ik ontdekte dat het heerlijk is om de roosjes kort te koken en vervolgens te bakken, ben ik aan het experimenteren met verschillende sausjes waar ik de bloemkool vervolgens mee meng. Zo maakte ik eerde al eens een kerrie variant, super lekker en smaakvol. Beetje pittig wel maar dat kun je aanpassen mocht je daar behoefte aan hebben.
Voor deze Sweet en Smokey variant gebruikte ik ingrediënten als knoflook, gember, honing en tomatenpuree. Onder andere, want er zit nog wel wat meer in. Nadat ik de bloemkoolroosjes op de manier zoals hierboven omschreven klaarmaakte, maakte ik de saus en vervolgens is het een kwestie van de boel met elkaar mengen in een grote schaal. Heel lekker om zo te eten, met misschien wat rijst. Maar het kan ook heel goed voldoen als bijgerecht wanneer je de tafel vol zet met allerlei andere gerechten.
Sweet & smokey bloemkool
Ingrediënten
- 1 bloemkool, niet te groot
- 1 cm verse gember geraspt
- 3 tenen knoflook geraspt
- 1 el tomatenpuree dubbel geconcentreerd
- 1 el sojasaus
- 3 el sesamolie
- 1/2 el paprikapoeder smoke
- 1/2 el paprikapoeder sweet
- 100 ml water
- 1 el bruine basterdsuiker
- peper
- zout
- zwarte sesam
Instructies
- Snijd de bloemkool in roosjes en kook de roosjes 3 minuten in kokend water.
- Giet ze vervolgens af en verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de roosjes hierin rondom bruin.
- Maak ondertussen de saus door alle overige ingrediënten behalve de zwarte sesam, met elkaar te mengen in een steelpan. Roer goed door en zet het vuur op middelhoog. Laat de saus rustig indikken en roer af en toe door met een pollepel.
- Wanneer de bloemkoolroosjes geroosterd zijn meng je ze met de saus. Maak af met een beetje zwarte sesamzaadjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit was een verrassend recept maar wel heel lekker. Ga het vaker gebruiken.
Lieve groet Cecile