Vroeger aten wij thuis altijd een toetje na het avondeten. Steevast was dit vla, yoghurt of in het weekend soms ijs. Sinds ik het huis uit ben eet ik zelden nog een toetje na het eten en tegenwoordig zelfs als we uit eten zijn geweest niet meer. Ik vind een kop koffie toch altijd net iets lekkerder. Maar hé, het is inmiddels november en dat is de maand waarin vaak toch iets uitgebreider wordt gegeten en een goed toetje is voor ons ook de perfecte afsluiter voor een heerlijk kerstdiner. Vandaag wilde ik je graag een dosis plantaardige inspiratie geven, want plantaardige toetjes zijn uiteraard ook te maken en ook nog eens ontzettend lekker. Dit zijn onze acht favorieten voor deze decembermaand. Klik op de naam van de gerechten om naar het bijbehorende recept te gaan.
1. Citroen sorbetijsjes in Prosecco
Als je al stevig hebt gedineerd dan is een zwaar dessert vaak niet meer iets waar je op zit te wachten en daarvoor zijn deze citroen sorbetijsjes in Prosecco perfect. De sorbetijsjes zuigen zich vol met Prosecco waardoor je een soort scroppino ijsje krijgt. Super lekker! Voor niet alcohol-drinkers kun je natuurlijk ook alleen de ijsjes serveren of gebruik alcoholvrije witte wijn.
2. Vegan Baklavarolletjes
Voor de echte zoetekauw zijn deze vegan baklavarolletjes fantastisch. Het is een van mijn favoriete plantaardige recepten die ik in de afgelopen jaren voor Becel heb gemaakt. De baklava is precies zoals hij hoort te zijn: knapperig, plakkerig en super zoet. Lauwwarm zijn de rolletjes het allerlekkerst, maar als je ze graag van tevoren wilt klaarmaken kan dit ook. Bewaar ze dan luchtdicht buiten de koelkast.
3. Gefrituurde Oreo’s
Een wel hele unieke snack serveren bij de koffie? Overweeg dan onze gefrituurde Oreo’s eens te maken. Oreo’s zijn vegan (hoera!) en in plaats van de volle melk die wij in het beslag hebben gebruikt, kun je ook gaan voor een plantaardige variatie op melk. De zonnebloemolie is ook goed te vervangen door Becel Olieblend voor iets meer smaak.
4. Kokosijs met chocolate chips
IJs als dessert doet het vrijwel altijd goed en dit kokosijs met chocolate chips is volledig plantaardig. Serveer er voor extra frisheid wat partjes rijpe mango bij en je hebt in no-time een exotisch toetje op tafel staan.
5. Witte stoofpeertjes
Voor mij onlosmakelijk verbonden met de decembermaand zijn toch wel stoofpeertjes. Ik maak ze vrijwel ieder jaar om zo te eten of te verwerken in een dessert. Deze witte stoofpeertjes zijn extra feestelijk en vormen een leuke twist op de klassieke stoofpeertjes die gemaakt worden in rode wijn.
6. Appelcrumble
Een plantaardige appelcrumble maken is helemaal niet zo lastig. Gebruik voor het krokante kruim kokosolie of plantaardige margarine en ik garandeer je dat het kruim net zo krokant is als wanneer je roomboter gebruikt. Serveer deze appelcrumble met een bol plantaardig ijs of een flinke dot kokosroom en niemand heeft door dat je een compleet plantaardig toetje op tafel hebt gezet.
7. Gegrilde perziken met kokosroom en pistache
Ok, ok. Heel stiekem is het oorspronkelijke recept voor gegrilde perziken met vanillemascarpone maar die vanillemascarpone kun je natuurlijk heel makkelijk vervangen voor kokosroom. In plaats van honing gebruik je maple syrup want ook dat is lekker zoet en gaat prima samen met de kokosroom en gegrilde perziken. Smeer de perziken voor het grillen in de pan heel lichtjes in met margarine voor een nog lekkerder smaakje en klaar!
8. Appel-perencrumble met speculaas
Nog een crumble recept en wederom eentje die perféct past bij de decembermaand. Deze crumble wordt namelijk gemaakt met appels en peren en heerlijke speculaas(kruiden). Vervang de roomboter in het recept door koude margarine en je hebt een overheerlijk winters en plantaardig toetje te pakken. Dankzij de zoete appels en peren heb je ook eigenlijk niets anders meer nodig bij dit dessert.
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Altijd inspiratie voor plantaardige toetjes bij de hand hebben? Bewaar onderstaande afbeelding dan op een van jouw Pinterestborden.
In samenwerking met Becel