Één van mijn allereerste baksels voor OMF was een citroencake, met frambozen. En sindsdien kan ik wel zeggen dat ik klein beetje een zwak heb voor citroencake. Of in ieder geval, de combinatie van citroen met cake. Want ook van een flinke lik lemon curd word ik zielsgelukkig en citroen meringue taart is ook heel erg favoriet. Hoe dan ook, deze twee zijn een perfect koppel en ik vond het tijd om een nieuwe variant te verzinnen. Met een fluweelzachte cake als basis en een topping die ervoor zorgt dat je niet meer kunt stoppen met het eten ervan. Want; mascarpone. Met poedersuiker. Plus amandelen = HEEL lekker.
Makkelijk gemaakt
Sabine en ik zijn allebei van de niet al te ingewikkelde recepten en zo makkelijk als het idee voor deze cake ontstond, zo makkelijk is ook het recept. Het geheim zit ‘m wel een beetje in het lang (5-10 minuten) opkloppen van de boter met suiker zodat dit een smeuïge massa wordt. En de cake laten we iets langer maar op een lagere temperatuur garen in de oven, dat zorgt ervoor dat de bovenkant plat blijft. Vervolgens moet je nog wel even geduld hebben tot de cake is afgekoeld want pas daarna kun je het mascarponemengsel erop smeren en de amandelen erover strooien. Maar, het is het wachten waard..
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Citroencake met Citroenmascarpone en Amandelen
Ingrediënten
Cake
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 citroen rasp + 1 eetlepel sap
Topping
- 200 gram mascarpone
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 95 gram amandelen in stukjes gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bedek de bodem van een ronde bakvorm met een vel bakpapier. Vet de randen in met een beetje boter.
- In een staande mixer meng je de de basterdsuiker en de vanillesuiker met de roomboter. Laat de machine zo'n 5-10 minuten draaien totdat je een romige massa hebt.
- Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een ei toe als het vorige is opgenomen.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel in etappes toe en laat de machine zachtjes draaien totdat je een glad beslag hebt.
- Als laatste voeg je de citroenrasp + het sap toe.
- Giet het beslag in de vorm en schuif in de oven voor ongeveer 1 uur.
Topping
- Roer de mascarpone los en voeg telkens een beetje poedersuiker toe. Zodra je een smeuïge massa hebt voeg je 2 eetlepels citroensap toe. Let op dat je topping niet te dun wordt, anders glijdt het van je cake af.
- Smeer met een lepel de mascarpone op de bovenkant van de afgekoelde cake en strooi de amandelen erover.
Hoi Vivian,
Dank voor het leuke recept! Een vraagje, hoe groot is de bakvorm die je hebt gebruikt? Alvast bedankt!
Groeten Loes
Hoi Loes, ik heb mijn standaard ronde springvorm van 23cm gebruikt.
Bedankt voor je reactie! Ik ga hem bakken voor mijn verjaardagsvisite over twee weken :)
Super lekker recept! Maar een uur in de oven is wel lang voor een cake… bij mij was hij na een half uur al (te) gaar…
hij was wel heeeeel lekker
Hmm. Ik heb hem op 160 graden laten garen voor 50+ minuten. Maar de taart begon rond de 10 minuten al te “bollen” door het rijzen. De bovenkant is dus niet vlak gebleven, hoe komt dit?
Dan is waarschijnlijk de échte temperatuur van jouw oven wat te hoog of heeft de oven net iets teveel power. Je kunt de volgende keer een soort geultje maken in het midden van de cake voordat deze de oven in gaat.
Hi sabine!
Klinkt heerlijk, ik ben van plan deze week deze heerlijke cake te maken! Hoe lang kun je hem bewaren en dan het beste in de koelkast denk ik?
Inderdaad in de koelkast en luchtdicht een dag of 3 – 4. De cake kan wel wat droger worden.