Panzanella

Je kent het vast: oud brood in de kast, een halve komkommer, nog wat tomaten en het basilicumplantje op je aanrecht begeeft het ook al bijna. In plaats van dit allemaal weg te gooien kun je er in een handomdraai Panzanella van maken, een Italiaanse broodsalade. Ik at deze Panzanella zelf als lunch en hij zorgde ervoor dat ik zeker tot aan het avondeten vol zat. Wees royaal met de olijfolie en maak alsjeblieft de croutons zelf, ze zijn namelijk zoveel lekkerder dan croutons uit de supermarkt. Deze salade is de ideale manier om restjes uit de koelkast op te maken en ook nog eens relatief gezond. Heel fijn!

Wat heb je nodig? (1 persoon)

  • 2 sneetjes oud brood
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui
  • 1 grote tomaat
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

2. Snijd het brood in blokjes (neem de korstjes gewoon mee, zonde om weg te gooien!) en verdeel deze over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en peper en zout. Rooster de croutons zo’n 15 minuten in het midden van de oven tot ze knapperig zijn.

3. Snijd ondertussen de ui vast in halve ringen en besprenkel deze met balsamico-azijn. Zet even apart.

4. Snijd de tomaten en komkommer grof en hussel deze losjes door de rode ui.

5. Schep de lauwwarme croutons door de groenten en scheur de verse basilicum in grove stukken. Schep ook deze losjes door de Panzanella.

6. Besprenkel de broodsalade met extra vergine olijfolie en desgewenst met extra balsamico-azijn.

Panzanella

Join the Conversation

  1. Celeste says:

    Erg herkenbaar dat ‘oud boord, halve komkommer etc’ over te hebben. Inderdaad heel jammer om weg te gooien. Nog leuker om er een lekker recept mee te maken! Het ziet er in ieder geval al heerlijk uit :)

  2. Kim | Notendopje.nl says:

    Wat grappig! Ik kende dit nog helemaal niet. Wij gooien de kapjes van brood altijd weg omdat we niet weten wat we ermee moeten (behalve zo nu en dan aan de eendjes voeren haha). Goed idee om er croutons van te maken!

    1. Lotte says:

      Om in de mediterraanse sferen te blijven, je kan ook gazpacho maken met oud brood! Zou met deze heerlijke salade dan echt een avondmaal worden voor een hete zomeravond!

      1. Sabine Author says:

        Dat is ook een hele goede tip ja!

  3. Jeanine says:

    Zulke recepten komen altijd goed van pas. Ik denk er vaak ook iets te weinig over na dat je met een paar restjes en een beetje creativiteit echt hele leuke en lekkere dingen kunt maken.

  4. Mique says:

    Wat grappig, ik heb een pittige dag voor de boeg en eigenlijk geen tijd/zin om boodschappen te doen. Ik dacht dat ik met de restjes die ik had, dat ik daar echt geen gerecht mee kon maken. En toen las ik dit recept! Het toeval wil dat ik alles in huis heb (incl de bijna-terminale basilicumplant :) ).

    Perfecte timing dus!

  5. Marijke I easydailyfood says:

    Klinkt goed zeg!

  6. Kimber - Reisgenie says:

    Hahaha ik moest zo lachen om je omschrijving, dat is inderdaad precies wat ik vaak nog rond heb slingeren in d keuke! Lekker, ik ga het eens maken.

  7. Ellen says:

    Zo lekker! Dit is echt een toppertje :)

  8. Margot says:

    Wat een handig recept!

  9. Heerlijk! toevallig wilde ik vanavond een lekkere salade gaan maken en deze lijkt me super dus dit wordt het!

  10. Daniëlle says:

    De panzanella ziet er heerlijk uit! Ondanks dat ik nu vier keer in Italië ben geweest, heb ik dit gerecht nog nooit gegeten. Het ziet er echt heel lekker uit, bedankt voor het recept.

  11. Klinkt goed! Zou jij misschien ook een keer willen uitleggen hoe je de beste croutons maakt? Als het goed is gebruik je daar ook brood bij haha

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close